Подкаст: Зависимостта на България от руския газ и петрол/Чии интереси защитава БСП

Журналисти от "Капитал" коментират войната и някои от евентуалните последици за страната ни

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Измина една седмица от началото на войната в Украйна, която, макар да изглежда, че не върви така, както Путин очакваше, е все още в начален етап. Голяма част от хората обаче изобщо не вярваха, че война ще има. Въпреки че през изминалия месец САЩ многократно предупреждаваше за намеренията на Путин, европейските лидери също до последно се надяваха, че до нападение няма да се стигне и дипломацията ще надделее. Когато войната стана факт обаче Европа показа, че може бързо да се обедини и да наложи тежки санкции на Русия, нещо което и самият Путин вероятно не е вярвал.

В тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" покриваме няколко аспекта на войната. Говорим с журналистите Калина Горанова, която отразява случващото се в секторите горива и транспорт, Ивайло Станев, редактор "Енергетика" и Деян Димитров, политически репортер с фокус партията БСП, за това гледаха ли твърде наивно лидерите на Европа и населението на възможността за евентуални размирици на континента в XXI век.

Във втората част от разговора се фокусираме върху някои последствия от войната за България, при цялата зависимост на страната ни от руски внос и отговаряме на въпросите:

  • Какво ще стане ако доставките на газ от Русия за България спрат и как ще се отрази това на крайния потребител? (след 12-а минута)
  • Има ли достатъчно гориво в страната и какви са запасите ни? (след 20-а минута)
  • Ще продължи ли да се увеличава цената на горивото?

Още по темата може да прочетете в текстовете тук и тук.

В третата част на епизода (след 26-а минута) ще чуете каква е позицията на БСП за случващото се в Украйна, чии интереси защитава левицата и планира ли нов политически проект бившият министър на отбраната Стефан Янев.

Повече може да прочете тук.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.