Подкаст: Пет сценария за войната в Украйна

Вероятните изходи от конфликта и последствията за България, коментират журналистите от "Капитал"

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Войната в Украйна продължава вече повече от две седмици и по всичко личи, че скоро няма да се стигне до изход от нея. Макар прогнозите на този етап да са трудни, е време да погледнем в перспектива и да начертаем потенциалните последици за воюващите държави, а от там и за Европа и България.

С международните журналисти от "Капитал" Светломира Гюрова и Момчил Милев, които денонощно следят и анализират събитията, коментираме пет сценария и техните разклонения за войната в Украйна и това какво и кога би могло да се случи.

1. Кратка война (след втора минута)

  • Русия се оттегля, а Украйна става суверенна демокрация.
  • Русия превзема Киев, украинското правителство пада и на негово място се появява марионетно такова.
  • Путин, Западът и САЩ се договарят за разпределянето на Украйна.

2. Продължителна война (след девета минута)

  • Финансово изтощение за Русия заради военните разходи в комбинация с острите санкции от Европа и САЩ.
  • Украинската армия се огъва под натиска на Русия, което ще струва още повече пари на Кремъл за задържане на последвалите бунтове в страната.
  • Преговори за демилитаризация на Украйна и обсъждане на въпроса за сепаратистките републики в Донбас.

3. Към войната се присъединяват и други държави (след 21:45 минута)

  • Войната не остава само между Русия и Украйна и към нея се включват и други държави. Най-възможно изглежда това да бъде Беларус, които да дойдат като подкрепление на руската армия, която, изглежда, все повече ще се изтощава.
  • Най-вероятен е рискът от преливане на военния конфликт в Молдова.

4. Конфронтация с НАТО (след 30:20 минута)

  • Русия превзема голяма част от Украйна или цялата държава. Така Русия и НАТО на практика ще застанат лице в лице и ще се наложи бързо военизиране на държавите по границите.

5. Война между Русия и НАТО (след 37:50 минута)

  • Най-тежкият, но и най-малко вероятен сценарий, който би могъл да провокира ядрена ескалация.

Прогнозите за изхода от войната в Украйна може да прочетете и в темата от тазседмичния брой на "Капитал".

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.