Подкаст: Що е то национален интерес?

Веселин Методиев и Иво Христов в "Гласът на Капитал"

Веселин Методиев и Иво Христов    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Какво е националният интерес? Словосъчетание, което ще чуете от много политици. Разбира се, всички те смятат, че представляват националния интерес и едва ли ще чуете политик, който да ви каже, че работи срещу него. Но тук се поражда парадоксът хора с напълно противоположни позиции да твърдят, че представляват националния интерес.

Този епизод на "Гласът на Капитал", с водещ Йоан Запрянов, e по-различен. Вместо да обърнем внимание на най-важната история от изминалата седмица или какъвто и да било конкретен актуален проблем, ще ви предоставим две гледни точки за това какво е националния интерес. Първата е на Веселин Методиев, бивш вицепремиер на България и министър на образованието в кабинета на Иван Костов, четири мандата народен представител. Втората е на професор Иво Христов, три пъти народен представител от БСП и геополитически анализатор.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ihc1455793772489334 avatar :-|
  Никола Калоянов

  Защо качеството е толкова гадно? Спонтанно ли е записан подкаста?

  Нередност?
 • 2
  yoanzapryanov avatar :-|
  Yoan Zapryanov
  • + 2

  До коментар [#1] от "Никола Калоянов":

  Разговорът с Веселин Методиев бе записан с "аварийна" техника, както е обяснено и в началото на подкаста. За съжаление просто се получи изключителна неприятна ситуация. Дълбоко се извинявам.

  Останалите части от подкаста са с добро качество, смятам.

  Нередност?
 • 3
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо

  До коментар [#1] от "Никола Калоянов":

  Че той автора си казва защо а и втория запис е нормален/

  Нередност?
 • 4
  ihc1455793772489334 avatar :-|
  Никола Калоянов
  • - 2
  • + 3

  Въпреки качеството беше интересно. Две субективни позиции, каквото е позицията по дефиниция.

  Но Г-н Христов сам не вижда колко е едноок. Единственото сигурно нещо, ако не ни беше освободила Русия е че нямаше да ни освободи Русия. Какво друго щеше да стане и какви щяхме или нямаше да бъдем днес няма как господин професора да знае 😉
  Но едно си баба знае, едни си бае...

  Нередност?
 • 5
  nkk12646756 avatar :-|
  nkk12646756
  • - 1
  • + 1

  Методиев е типичен представител на групата истерични национални продажници-демагози, за които членството в ЕС, НАТО, Еврозоната и пр. структури е самоцел, а не средство за постигане на определен национален интерес. За тях те по подразбиране са нещо безалтернативно, независимо от резултатите и влиянието върху България, независимо и от самото им състояние. И са такива вчера, днес и завинаги. Дори хипотетично не подлежи на критика, на преосмисляне. С болшевишко-сектантски плам и пяна на уста отричат изобщо дори правото на съмнение и го наричат "чужда пропаганда" и "зависимост".
  Хубаво, но ползата от членството в тия съюзи е най-малкото спорна. Състоянието, в което се намират, също. И не винаги българският интерес съвпада с този на останалите членки в дадена структура или на водещата част от тях. Но за продажниците подобна хипотеза е тежка ерес, а заявяването ѝ - популизъм.

  Нередност?
 • 6
  nkk12646756 avatar :-|
  nkk12646756
  • + 1

  НАТО ни пазело на хартия от въображаеми врагове с некакъв член от договора, който обаче не е задължителен за изпълнение. Но какъв риск носи за нас членството в НАТО при разрастване на украинския конфликт на ниво НАТО-Русия, имайки предвид географското ни положение и желанието на Америка да провокира Русия от територията ни и да ни въвлече в украинската си прокси-война? Това надъханите евроатлантичета не го коментират.

  Не сме имали интерес от добри отношения с Русия, следователно свободно можем да ги разваляме колкото искаме. Да граничиш по вода с огромна страна, богата на евтини природни ресурси, с един огромен потенциален пазар за твоите стоки, с една ядрена сила, и да не си в добри отношения със същата не било в наш интерес. В наш интерес било да ѝ се зъбим истерично.

  Некомпетентният псевдоисторик Методиев твърди, че Русия и Сърбия създали македонската нация. Нищо, че двете пострадаха дори по-тежко от комунистическото инженерство по създаване на измислени нации.

  В ЕС сме щели да си пием кафето в Охрид, защото нямало да има граници, следователно членството на РСМ било в наш интерес, задето сме щели да общуваме. Гола демагогия. И сега се пътува без визи, само с лична карта. И сега се търгува безмитно. Ходи си пий кафето, кой те спира? И защо държиш да продадеш националните ни интереси за една куха мантра без стойност?

  Нередност?
 • 7
  nkk12646756 avatar :-|
  nkk12646756
  • + 1

  До коментар [#4] от "Никола Калоянов":

  Всеки с грамотност и обща култура поне малко над средното е наясно какво щеше да се случи с българския народ, ако Русия не ни беше освободила.
  Само три факта следва да се знаят. Първо, непосредствено преди Освобождението българите са не повече от 50% от населението в етническите си територии. Останалите са мюсюлмани, които се изселват през и след Руско-турската война.
  Второ, в Османската империя и наследилата я Турция не оцелява нито един християнски народ. Който се освободил - освободил, останалите са изклани и прогонени. От милионите арменци, асирийци, понтийски гърци и тракийски българи не остава и следа.
  Трето, българските земи се намират в непосредствена близост до столицата Цариград, а не са далечна провинция, което значи различно ниво на контрол и приоритет.
  Или с други думи казано, съдбата на българите щеше да бъде или бързо изтребване и прогонване, или постепенно стопяване на техния дял в земите им, имайки предвид по-високата раждаемост на мюсюлманите, и в резултат ускорена емиграция до пълното им изчезване.

  Нередност?
 • 8
  amg49366962 avatar :-|
  Ivan Milanov

  До коментар [#4] от "Никола Калоянов":

  Ах без да искам цъкнах бутона "Нередност" и системата докладва на модераторите. Ако може модераторите да игнорират подадения сигна.

  Нередност?
Нов коментар