Подкаст: Клати се, но не пада

Какво разделя и какво държи заедно управляващата коалиция

Когато през ноември "Продължаваме промяната" спечели изборите и започна обществени преговори с три други партии за коалиционно правителство, широката публика остана с впечатлението, че макар и много шарена, тази структура може да издържи и да бъде стабилна. Правителството на Кирил Петков беше сформирано, а формулата беше проста - ще правим това, за което имаме съгласие, и ще игнорираме онова, по което нямаме.

Пет месеца след последните избори четирите партии в правителството - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", изглежда, правят точно обратното - фокусират се изцяло върху това, което ги различава, като изпращането на оръжия в Украйна, избора на гуверньор на БНБ и парите за пътища. За нищо друго не остава време, защото коалиционните партньори са заети да се обиждат сами в парламента и в медиите. Единствената победа бе закриването на специализираното правосъдие.

Три поредни социологически проучвания през последната седмица обаче като че ли слепиха наново коалицията - тихичко и без много фанфари. Според проучвания на "Алфа рисърч", "Галъп" и "Тренд" мнозинството от българите не искат нови избори, но ако такива има, то първа политическа сила би била ГЕРБ. БСП и "Има такъв народ" биха загубили подкрепа, а "Възраждане" биха вдигнали резултата си.

Струва си да се отбележи, че според тези проучвания най-вероятният резултат от едни нови избори би бил още едни избори, защото никоя партия не може да си мечтае дори за 80 депутати, така че да се върне Бойко-Борисовата мантра за стабилност.

Ако перифразираме циничната фраза на Тодор Живков, коалицията се клати, но не пада. Поне засега.

В тазседмичния подкаст "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов, гостува Полина Паунова, която отскоро е част от екипа на "Капитал" и която е една от най-добре запознатите по отношение на това какво се случва вътре в правителството и парламента. Основната теми на броя са какво разделя и какво сближава коалицията, както и колко вероятни са нови избори.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.