Подкаст: Руският нефт, без който не можем

Българският пазар е все по-руски, защото за "Лукойл Нефтохим Бургас" е по-изгодно да внася руска суровина

Без работещо производство България ще разчита на внос на готови продукти
Без работещо производство България ще разчита на внос на готови продукти
Без работещо производство България ще разчита на внос на готови продукти    ©  Георги Кожухаров
Без работещо производство България ще разчита на внос на готови продукти    ©  Георги Кожухаров

През последните две седмици страховете покрай намеренията на Европейския съюз да наложи ембарго на вноса на руски петрол са големи. Видяхме репортажи с фалиращи бензиностанции, паника сред хората. Всички те задават един въпрос - какво ще правим без руски нефт?

България е една от най-силно зависимите от вноса на руската суровина държави в Европейския съюз и затова поиска двегодишна отсрочка, като в подобна ситуация са още три държави.

В този епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал" разговаряме с журналистката Калина Горанова за това какво се случва на пазара, какво прави най-големият производител у нас, какви са прогнозите на вносителите и сектора относно зависимостта и как скъсването с нея ще повлияе на цените.

Ще чуете още:

  • До какъв ефект на пазара доведоха санкциите срещу Русия?
  • Защо българският пазар е станал все по-руски?
  • Какво прави най-големият производител у нас - "Лукойл Нефтохим Бургас" - има ли планове да разнообразява източниците?
  • Можем ли без Русия? И знае ли се колко по-скъпо ще ни излезе без руски петрол?
  • Какви са алтернативите?

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.