Подкаст | Поскъпването на яйцето
По-високи ли са цените на някои хранителни продукти тук, на какво се дължи поскъпването, има ли спекула и какво да очакваме
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Влизате да пазарувате в магазина, посягате към млякото от щанда и не можете да повярвате на очите за това, което виждат на етикета. Същото е и с яйцата. През последните месеци е факт, че цените - особено тези на храните, се увеличават сериозно. Въпросът е "защо", още повече след като се появиха сравнения с по-ниски цени на хранителни стоки в други европейски градове, с по-висок стандарт на живот.
В този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" ще разкажем темата на броя от тазседмичния брой на "Капитал", в която журналисти проучваха въпроса дали цените на някои храни тук поскъпват с повече, отколкото предполагат нормалните пазарни механизми. Разговаряме с управляващия редактор Ивайло Станчев за това защо са толкова скъпи храните, дали това е основателно или има спекула, както и какво предстои.
Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните плановеГласът на Капитал
Още подкасти
„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.
Влизате да пазарувате в магазина, посягате към млякото от щанда и не можете да повярвате на очите за това, което виждат на етикета. Същото е и с яйцата. През последните месеци е факт, че цените - особено тези на храните, се увеличават сериозно. Въпросът е "защо", още повече след като се появиха сравнения с по-ниски цени на хранителни стоки в други европейски градове, с по-висок стандарт на живот.
В този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" ще разкажем темата на броя от тазседмичния брой на "Капитал", в която журналисти проучваха въпроса дали цените на някои храни тук поскъпват с повече, отколкото предполагат нормалните пазарни механизми. Разговаряме с управляващия редактор Ивайло Станчев за това защо са толкова скъпи храните, дали това е основателно или има спекула, както и какво предстои.
В епизода ще чуете още:
- Какво говорят данните - има ли драстичен ръст на някои храни и по-скъпо ли е тук в сравнение с други държави?
- На какво се дължи поскъпването?
- Дали цените се вдигат заради по-скъпи суровини и разходи за производство, или по-скоро търговци и производители действат "превантивно" и се застраховат, като гледат да увеличат маржа си и да печелят повече?
- Има ли връзка с по-високите заплати?
- Има ли спекула и могат ли да направят нещо държавата и регулаторните органи?
- Очаква ли се свиване на потреблението след по-високите цени? Може ли конкуренцията да помогне също?
- Какви са прогнозите и да очакваме ли тенденция на поевтиняване?
1 коментар
Въпроса е свиването на потреблението дали реално ще доведе до намаляване на цените и дали това се е случвало преди?
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.