Подкаст със Стояна Георгиева: Искът на "Лев инс" е камбана, която бие и за големите медии

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако бъде удовлетворен искът за 1 млн. лева на застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool, може да приключи дейността на медията, защото сумата надхвърля в пъти годишния ѝ доход. Това стана ясно от думите на главния редактор на медията Стояна Георгиева пред "Капитал".

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

Ако бъде удовлетворен искът за 1 млн. лева на застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool, може да приключи дейността на медията, защото сумата надхвърля в пъти годишния ѝ доход. Това стана ясно от думите на главния редактор на медията Стояна Георгиева пред "Капитал".

В подкаста "Първа точка" тя разказа, че журналистът, написал текста за казуса със застрахователната система "Зелена карта", позовавайки се на официална стенограма на Министерския съвет, още през есента на миналата година е получил заплаха. "Когато отправихме въпроси до компанията "Лев инс", спомената от финансовия министър, оттам заявиха, че отговорите на тези "тенденциозни" въпроси ще получим в съда", каза Георгиева.

Малко по-рано пред БНР адвокатът на "Лев инс" Павел Димитров коментира, че "статията (в Mediapool - б.р.) беше публикувана, без да бъде взета нашата позиция, не беше чуто нашето мнение и не беше дадена възможност да бъде изразена позицията на дружеството по отношение на проблем, който касае целия сектор, а оттам касае и финансите на българските граждани".

"Това просто не е истина", каза Георгиева и посочи, че комуникацията между изданието и компанията е проследима. Тя съобщи още, че адвокатът на "Лев инс" се е опитал да привика и защитника на Mediapool - юристът Александър Кашъмов.

На въпрос как си обяснява, че до момента нито една от трите национални телевизии - БНТ, bTV и "Нова", нито са съобщили за рекордния иск срещу медия в България, нито са взели отношение по темата, Стояна Геориева коментира, че искът срещу Mediapool е камбана, която и бие за всички медии, включително големите медии като националните телевизии. "Казва им се - правете си сметката, защото щом можем да си позволим такъв иск срещу редакция с 10-12 журналисти, смятайте на вас какво може да ви се случи". "Ефектът от такива искове, от такива SLAPP дела е автоцензура", каза още Георгиева.

По думите й е смущаващо, че много малко журналисти - "един анклав хора", обръщат внимание на скандалите в страната.

В началото на седмицата стана ясно, че свързваната с Алексей Петров застрахователната компания е внесла искова молба срещу изданието заради материал от миналата година, в който се цитира изказване на финансовия министър, стенографирано по време на заседание на Министерския съвет.

Делото е класически пример за SLAPP процес, чрез който се цели ограничаване на медийната свобода. В четвъртък международната неправителствена организация "Репортери без граници" поиска "Лев инс" да оттегли иска си.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 3
  • + 8

  Твърде нахално е медия, издържаща се от чужбински грантаве да се нарича "независима" от представител на медия от същото котило.
  Ако финансирането на една медия не я прави зависима, то какво я прави?
  После Мидиапул вече веднъж бе осъдена от Еврохолд. Щом има и втори иск, може би има проблем с изказа?
  И все пак вина определя съдът, а не ищецът, нали?

  Нередност?
 • 2
  balgariez avatar :-|
  balgariez
  • - 1
  • + 5

  Намери си майстора. За леля Стоянка ми е думата, щерката на Георги Неделчев, кореспондента на Работническо дело в Берлин през 80-те години.

  Нередност?
 • 3
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov
  • - 2
  • + 5

  Не мога да разбера цялата драма в случая. Нали уж живеем в правова държава. Някоя компания се чувства ощетена по някакъв начин от публикация в медия и завежда дело, защото има правото да защити интересите си. Съдът разглежда делото, доказателствата и т.н. и отсъжда компанията ли е права или медията. Толкова е просто. Само, че сме в България. Завдеш иск към медия веднага подскача цялата гилдия, че това е цензура и нарушаване на свободата на словото. Почват се ожалвания по медии и социални мрежи. А това ама въобще не създава натиск върху съда, че ако има неблагоразумието да защити компанията, ще бъде разпънат на кръст от медиите.

  Нередност?
 • 4
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 2
  • + 4

  Време е бизнесмени, компании или всеки засегнат от продажната българска журналистика да започне да съди медии и то за големи суми. Не може или поне не би трябвало да позволяваме медии бухалки, споснорирани я от местни олигарси, я от чужди сили със свой интереси у нас да удрят хора или бизнеси по този начин. Но за мен много по-опасно е не това, а че с медиите си определени кръгове с политически и икономически интереси манипипулират цели групи от хора. А както знаем младите хора най-лесно се манипулират :(. С медиите им правят цели армии от изманипулирани млади полезни идиоти с помоща на които могат да си прокарват интересите във всяка сфера.

  Нередност?
 • 5
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов
  • - 3
  • + 4

  Що ревете, ве? Значи като се канят да съдят Боко или Д. Добрев за милион, може, а за вас не може.

  Нередност?
Нов коментар