Желанието на политиците не стига за сделка по дълга

Оставките на Венцислав Антонов и Чавдар Кънчев не са приети

"Когато последователно, в кратък интервал от време, изгарят два бушона - Венцислав Антонов и Чавдар Кънчев, означава, че средата в българската икономика е крайно напрегната и необезопасена. Ако тези двама души са били признати поне малко за разумни и компетентни, тогава всеки може да прецени дали чрез оставките си те защитават националните интереси", заяви за "Капитал" главният изпълнителен директор на Българска външнотърговска банка.

Когато се завръщаше от Франкфурт с подписано споразумение с кредиторите, Стоян Александров отбеляза пред посрещачите-журналисти: "Споразумението стана възможно благодарение на тригодишните усилия на тези момчета (посочвайки към Ч. Кънчев и В. Антонов)." Един след друг и двамата подадоха оставки. В най-деликатна ситуация се оказа финансовият министър Александров, който остана раздвоен между личното и професионалното си отношение към напусналите и позицията на правителството, напълно обладано от духа на Матинчев в последно време. Правителството е решено със зъби и нокти да брани единствения си съществен актив за цялото си управление, а всички видове политици нямат нищо против, ако по някакъв начин се закачат към дълговата сделка. Напускането на най-добрите специалисти по дълга в този момент е симптоматично за общата криза на държавно управление. Не може под натиска на сервилен "политик" като Матинчев да бъде уволняван човек с качествата на В. Антонов.

Всъщност всичко започна с това уволнение. Докато Беров боледуваше, се получи своеобразен консенсус между Тодор Вълчев и Матинчев за отстраняването на шефа на Агенцията за икономическо програмиране и развитие. С изявленията, че няма валутна политика, последният настрои централната банка срещу себе си, а репликата му, че правителството трябва да си ходи, вероятно за малко не прати и Матинчев в спешното отделение на Военномедицинска академия. Заплахите на Стоян Александров, че ако правителството уволни шефа на агенцията, той също ще си иде, не спомогнаха ни най-малко. След освобождаването му от АИПР, В. Антонов съвсем естествено подаде оставка и от комисията по дълга. Почти толкова естествено оставка подаде и Чавдар Кънчев, който е в тандем с В. Антонов от началото на преговорите.

Според Кънчев решенията за оставки са взети напълно самостоятелно и не може да се твърди, че е имало натиск за това. Оттеглянето на двамата постави с особена острота въпроса дали сделката е възможна в коментираните досега срокове. Въпреки че не са оповестявани официално, проблемите на този уж довършителен етап на преговорите са следните:

- Графикът за външно финансиране е изключително сгъстен, вече закъсняващ и условията на различните донори са взаимно свързани. За сделката в момента просто няма пари. БНБ не би рискувала при този валутен пазар да оголи съвсем резерва.

- Правителството е слабо и желанието му за бърза сделка на всяка цена може да го направи отстъпчиво пред исканията на Парижкия клуб за предефиниране на понятието "дълг на публичния сектор", което с други думи означава рязко увеличаване на обхвата на задълженията, които се признават за държавни.

Основният въпрос е дали без Кънчев и Антонов членовете на групата щяха да успеят да опазят от промяна българската позиция под натиска на търсещите пирови политически ползи правителствени чиновници и депутати. През почивните дни министрите очевидно са се вразумили, защото отхвърлиха оставките на Венцислав Антонов и Чавдар Кънчев от комисията по дълга. Те ще се гледат след преговорите с Парижкия клуб. Финансовият министър пък подчерта, че на тези преговори ще се постави въпросът само за разсрочване на българския дълг, без никакви предефиниции, което означава че предупрежденията на експертите все пак си свършиха работата. В последна сметка за преговори с официалните кредитори заминават Стоян Александров, Димитър Костов, Чавдар Кънчев и Емил Хърсев.