Русия е истински рай за американските консултанти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Русия е истински рай за американските консултанти

Русия е истински рай за американските консултанти

Щатската помощ подпомага руснаците "съвсем малко, ако въобще ги подпомага"

889 прочитания

САЩ отпуснаха 5.8 млрд. долара помощ за бившия СССР, по-голямата част от които е предназначена за Русия. Но кой печели най-много от това? Многобройните американски консултанти, които вземат по-голямата част от парите. Ето един пример за това, как се разпределят средствата. Миналата година около 95 на сто от руските телевизионни зрители видяха тази демонстрация на капиталистически ентусиазъм. Камера се приближава до групичка ученици, играещи на детска площадка. "Татко ми е акционер в компания за бисквити", хвали се едно от децата.

За повечето руснаци тези реклами, продуцирани от Sawyer/Miller Group, консултантски концерн от Вашингтон, бяха първото видимо доказателство, че американските милиарди започват да текат към Русия като част от тригодишна програма за помощ, одобрена миналата година. И за много от тях тази скъпоструваща рекламна кампания може да е последна. Въпреки че помощта е доста щедра, само една малка част от парите е насочена към намаляването на икономическите трудности на обикновения руснак. Вместо това се намеква, че Русия се нуждае не от подаяния, а от намесата на експерти, и че програмата ще употреби доларовата помощ, за да научи руснаците как да приватизират промишлеността си и да преминат към пазарна икономика.

Това може да даде резултати в дългосрочен аспект. Но в краткосрочен то предизвиква неодобрението на много хора, които намират отношението на американците за снизходително и скъперническо. С всеки договор за помощ, отвъдморските консултанти забогатяват с 50 до 90 процента. В това време безпаричните руснаци се опитват някакси да укрепят своите предприятия и икономика, а политиците антиреформатори увеличават своето влияние. "Не желаем 90 процента от парите за техническа помощ да отиват при американските експерти", казва Александър Юников, ръководител на руската Комисия за координация на чуждестранната помощ.

Някои специалисти от САЩ споделят тези тревоги. Маршал Голдман, професор в Wellesley College, наскоро сподели пред сенатската банкова комисия, че помощта за Русия, която е в ръцете на американски консултанти и "бандитски шайки", подпомага руснаците "съвсем малко, ако въобще ги подпомага". Той добавя, че очаква голям скандал, който сериозно ще разстрои американския данъкоплатец.

Шпионският скандал

Помощта за Русия, вече критикувана поради разхищения и слаби резултати, е под натиск и заради шпионския скандал, при който Москва бе обвинена, че е плащала за информация на човек от ЦРУ. Законодателите призоваха към замразяване на помощта за Русия, докато Москва не съдейства на САЩ при оценяването на щетите, предизвикани от аферата, включително и за отзоваването на известен брой руски дипломати от Вашингтон, за които се счита, че са замесени в случая. Най-интересното е, че от всеки опит да се накаже Москва със замразяване на помощите ще пострадат най-вече многото американски консултанти, осигуряващи се от помощта.

При наличието на толкова големи фондове, във Вашингтон вече настъпи истинска битка за големите пари. Според Агенцията за международно развитие (AID), която отговаря за по-голямата част от помощите на САЩ, 1200 консултантски фирми са подали заявки за участие в програмата - своеобразен рекорд в 33-годишната история на агенцията.

Американските помощници не взимат малко. Sawyer/Miller получи 7 млн. долара за рекламната кампания на приватизацията по руската телевизия. Марк Браун, който ръководеше кампанията в Москва, уреди нещичко и за себе си във Вашингтон. Той помоли AID да му плаща 1500 долара дневно вместо 320-те, които трябваше да получава според Закона за свободата на информацията. AID отказа. Тя позволява консултантите в Русия да получават не повече от 380 долара на ден, което се увеличава на около 800 с пенсионното осигуряване и режийните.

Къде отиват парите

Един поглед върху договорите показва защо само малка част от програмата е достигнала до обикновения руснак:

KPGM Peat Marwick събра и управлява пет големи групи консултанти, които получиха 98 млн. долара от договори за помощ на приватизирани предприятия.

Burson-Marsteller, гигантът за връзки с обществеността, получава 15 млн. долара от различни планове за стимулиране на частни предприятия. Една от задачите му бе изпращането на екипи в колхози около Нижни Новгород в централна Русия, за да убедят бригадирите в ползата от приватизация.

Haglar Bailly, консултантска фирма от Арлингтън, Вирджиния, спечели договор за 20 млн., като събра 34 поддоставчици, включително и четири юридически фирми. "Имаме нужда от много партньори, защото конкретните задачи все още не са формулирани", обяснява вицепрезидентът на фирмата Нилс де Тера. Фирмата възнамерява да помогне в приватизацията на руските комунални услуги и да ги подтикне към инсталирането на американско оборудване. В същото време тя се надява да създаде жизнеспособен частен сектор, занимаващ се с дейности, които да могат да кандидатстват за помощ от други организации, като Световната банка например.

Citizens Network for Foreign Affairs, търговска асоциация за агробизнес, бе наета от AID да помогне в избора на фирми-съветници за руския селскостопански сектор. Тя избра осем от своите подразделения и получи 23.4 млн. долара от помощите. AID одобри избора на Monsanto Co., Grand Metropolitan, част от PLCs Pillbury Co., ConAgra Inc., W.R. Grace & Co. и Cargill Inc.

Руснаците виждат червена светлина

Руското недоволство не идва като голяма изненада. Някои официални лица започват да упражняват своята власт, като налагат вето върху договори, сключени с американски концерни. Руският център за приватизация например върна договорите на AID със Sawyer/Miller, след като руснаците се усъмниха в ползата от телевизионната рекламна кампания.

"Всички приятели ме питаха защо пускаме тези глупави реклами по телевизията", обяснява Максим Бойко, 34-годишният икономист, ръководещ центъра. Бойко бе разочарован и от факта, че американската фирма не бе наела руски експерти, които да помогнат за осъществяването на проекта.

Контрастът между стараещите се руснаци и добре платените американски консултанти е най-ярък в московския хотел "Славянская". Наскоро струнен квартет имаше концерт в мраморното фоайе на хотела, докато групи американски бизнесмени, повечето консултанти по помощите, вечеряха в разкош. А на студената улица навън стотина възрастни мъже и жени обикаляха в лепкавата кал, опитвайки се да продадат нещо на минувачите - бутилка водка или дори чифт обувки.

Стройната опозиция

Става въпрос за същата тази дихотомия, която създателите на плана "Маршал" избягнаха, намалявайки умишлено ролята на американските консултанти. Джеймс М. Силберман, 80-годишен консултант към Световната банка и създател на техническата част на плана "Маршал", си спомня, че планиращите тогава решили, че е по-евтино и ефективно да се изпратят на обучение в САЩ 26 000 бизнесмени и обществени лидери, които да научат необходимото за възстановителния процес. Скъпоплатените американски консултанти са още по-ненужни сега, отколкото бяха преди", смята Силберман.

Насочването на AID към американските консултанти се корени в принципа на агенцията, че американците могат най-успешно да донесат капиталистическия опит в страна без традиции в свободното предприемачество. Но има и политически момент. Поддръжниците на големите помощи за Русия смятат да спечелят подкрепата на конгреса с аргумента, че бидейки по-щедри към тази страна, ще бъдат по-полезни и за американската икономика.

Неоспоримо е, че американските консултанти идват на етапи. Размерът и влиянието имат значение дори и за американските кандидати. Нека вземем Citizens Network for Foreign Affairs, в която работи бившият министър на отбраната франк Карлучи, който е председател на изпълнителния й комитет. Позволявайки на компанията да включи някои от най-големите си представители в програмата, AID видя, че може да отпусне още средства. "Ще отпуснем още 100 млн. долара кредит", обяви длъжностно лице от AID. Президентът на търговската групировка Джон Костело обяви наскоро, че "бившият СССР не се нуждае от чужда помощ по начина, по който тя се доставяше досега".

Зеленият светофар

Докато тези смесени дружества са проектирани да създават "джобове на ефективност" на новосъздадените руски компании, те също използват парите на данъкоплатците за да помагат на американските компании да разширят своята дейност в Русия. Един от тези "джобове", получаващи пари, е на фирмата Green Giant на Pillsbury, която вече е инвестирала в проект за отглеждане, консервиране и продажба на своя грах в Русия. По силата на договора за 3 млн. долара с AID, Pillsbury ще предаде опита си в отглеждането на грах на руски кооперативи, докато утвърждава своето място в потенциално огромния руски пазар на консервирани храни.

Но никой не е получил по-голям дял от програмата от KPMG Peat Marwick. За да помогне на приватизираните фирми да се справят с предизвикателствата на свободното предприемачество, KPMG събра J.P.Morgan & Co., Bain & Co., Bechtel Corp., Land O'Lakes Inc. и Burson-Marsteller на Young & Rubicam.

Още не е уточнено какво точно ще прави този конгломерат от звезди в Русия и това показва още една от странностите на американската програма за помощ. Стараейки се да преведе парите бързо, AID използва начин, известен като "контракт за неопределено количество" (IQC), който оставя детайлите на всеки проект да се определят по-късно - от Бойко от руска страна и от AID във Вашингтон. IQC, както ги наричат, имат нужда от "всеобхватен контрактор" като KPGM, който да може да се справя с високите счетоводни изисквания, които идват заедно с парите на AID.

Поддръжниците на пакета помощи такъв, какъвто е, мислят, че някои от проектите на AID вече дават резултат. Price Waterhouse, която получи 34 млн. долара, създаде система за продажба на руски акции на няколко хиляди новоприватизирани компании. Сега руснаците искат фирмата да направи система за регистрация и руска комисия по ценните книжа.

Десетчленна група от Boston Consulting Group(BCG) прекара 3 месеца, опитвайки се да помогне на приватизирано предприятие за продажба на зеленчуци на едро в Перм, като управлява пазарите и наличностите му. В мрачния индустриален град в Урал те намериха гладни за зеленчуци магазини, докато продукцията гниеше в складовете. Дори след като консултантите представиха предложенията си, малко неща се промениха. "Те, руснаците, се съгласиха с всичко на теория, но все още съществува психологическа бариера", обяснява Мартин Рийвс, ръководител на групата. След това BCG, която получи от AID 1.7 млн. долара за тази и други приватизационни мисии, откри, че е донесла със себе си един проблем. Работниците подозираха, че консултантите управляват бизнеса така, че после да го закупят. Затова групата на BCG се преоблече в стари дрехи и участва в почистването на един склад. "Това, изглежда, свърши работа", обяснява Рийвс.

Оставени навън

Тези проблясъци не намаляват неодобрението в Русия, където компаниите могат да кандидатстват за договори с AID, но не ги получават. Повечето нямат опит и възможност да изпълнят счетоводните изисквания или да се вместят в 30-дневните срокове за подаване на заявки за участие.

Джон Бирли, зам.-министър на отбраната, отговарящ за атомната енергия, наскоро съобщи на група контрактори, че една от целите на програмата е да се покаже на руснаците "духа на свободното предприемачество". Едно предложение, което сериозно се обсъжда, е изразходването на 60 млн. долара за производството на руски вагони-цистерни в завод в САЩ, които да бъдат изнесени в Русия. Почти всички са съгласни, че производството ще е много по-евтино в Русия.

"Това, което разбрахме, е, че американците имат склонност да задържат парите в собствената си страна", казва Вадим Симоненко, началник на теоретичния отдел на Челябинск-70, бивша тайна лаборатория за създаване на ядрени бойни глави.

По Wall Street Journal

САЩ отпуснаха 5.8 млрд. долара помощ за бившия СССР, по-голямата част от които е предназначена за Русия. Но кой печели най-много от това? Многобройните американски консултанти, които вземат по-голямата част от парите. Ето един пример за това, как се разпределят средствата. Миналата година около 95 на сто от руските телевизионни зрители видяха тази демонстрация на капиталистически ентусиазъм. Камера се приближава до групичка ученици, играещи на детска площадка. "Татко ми е акционер в компания за бисквити", хвали се едно от децата.

За повечето руснаци тези реклами, продуцирани от Sawyer/Miller Group, консултантски концерн от Вашингтон, бяха първото видимо доказателство, че американските милиарди започват да текат към Русия като част от тригодишна програма за помощ, одобрена миналата година. И за много от тях тази скъпоструваща рекламна кампания може да е последна. Въпреки че помощта е доста щедра, само една малка част от парите е насочена към намаляването на икономическите трудности на обикновения руснак. Вместо това се намеква, че Русия се нуждае не от подаяния, а от намесата на експерти, и че програмата ще употреби доларовата помощ, за да научи руснаците как да приватизират промишлеността си и да преминат към пазарна икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK