🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корпоративната банка започва на чисто

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През миналата седмица съдът регистрира първата българо-руска банка "Корпоративна търговска банка" - АД, наследник на Булгарсовинвест. "Когато през лятото на 1993 г. тогавашният вицепремиер на Русия Фьодоров посети България, с учудване установи, че вече от години функционира успешно смесена финансова институция", казва тогавашният шеф на Булгарсовинвест и сегашен главен изпълнителен директор на Корпоративната банка Валентин Станчев. Според него нова смесена банка не е необходима.

Финансовата компания Булгарсовинвест, единствената небанкова институция, която извършваше банкови сделки до Закона за банките и кредитното дело, е създадена през ноември 1988 година. Капиталът на компанията, регистрирана първоначално по Указ 535 от 1980 г., е 60 млн. лева и е разделен поравно между Българска външнотърговска банка и Внешэкономбанк. Две неща са най-характерни за този период - че икономическите условия предопределят изключително консервативна политика в областта на инвестициите, но въпреки това дружеството е твърде печелившо от началото на съществуването си, с добри контакти в ОНД и България, финансовата компания не е пострадала от последователно обявените мораториуми по външните плащания през 1990 година от нейните акционери. Прихващания от сметки в чужбина на Булгарсовинвест не е имало, твърди г-н Станчев. Според него Внешэкономбанк е преодоляла кризата, завършила е със значителна печалба за миналата година и ще се развива като универсална търговска банка. Само едно нейно звено ще се занимава с преговорите по руския външен дълг.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.