С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 юли 1994, 12:45, 1570 прочитания

В СДС отново трябва да надделее разумът

Стефан Савов, лидер на Демократическата партия, пред в. "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Г-н Савов, през април на митинг на СДС казахте, че митингите вече не са достатъчни, че трябва да се ходи от врата на врата хората да бъдат убеждавани да направят своя избор, защото апатията е най-големият бич за демокрацията. Загубата на кметските избори във В.Търново и в Сандански показа, че в коалицията на тези думи не беше погледнато сериозно...

- Доста отдавна заявявам и съм дълбоко убеден, че митингите вече не са така ефикасни, както бяха в началото. И това е съвсем естествено, защото липсва началният ентусиазъм и много по-важно е не само да ходим от врата на врата, но и формата на организация. И точно тук се сблъсквам с неразбиране от някои мои колеги в СДС. Защото структурите на СДС - като оставим настрана координационните съвети, които обикновено доста тромаво действат - са структурите на отделните партии. Аз затова съм отдал много сили за създаването на тези организации на ДП и винаги съм твърдял, че колкото са по-силни отделните партии, толкова по-силен ще бъде и СДС. Не знам защо, може би това е чисто българска черта, но като че ли тези, които не полагат достатъчно усилия да ходят и да създават структури, след това започват да завиждат по някакъв начин на тези, които повечко са работили. И стигаме до конфликт.


Представители на КЕП обаче твърдят, че големите партии пречели за публичната идентификация на малките партии...

- Всяка партия има възможности да прави своя пропаганда. Бих казал нещо друго. Има в СДС 15 партии, някои от тях са със сходна идеология и затова може би е дошло време за обединяване на някои от малките партии с големите или по-малките помежду си. Защото в края на краищата какво е това КЕП - Консервативна и екологична партия? Аз мисля, че доста хора отвън, имам предвид политици, които посещават България, се чудят на подобни истории. Или Нова социалдемократическа партия?

Вашите думи като че ли още по-ясно очертават демаркационната линия. От една страна застават големите, образно казано, партии (защото кой е голям и кой малък ще покажат само изборите), това са ДП, РДП, ОХДЦ, БЗНС Н.Петков в СДС, а от друга страна - останалите. Вече стана ясно, че разминаванията фиксират два центъра на властта в СДС - НКС и парламентарната група. Смятате ли, че големите партии трябва да се разделят с останалите, които да се обединят в една структура?- Аз поставям въпроса другояче. Смятам, че трябва най-после в СДС отново да надделее разумът и тук има много неща, които биха могли да се направят. Лошото е, че се почна борба против по-големите партии. Досега ние се задоволявахме с формулата на гласуване в НКС - една партия - един глас. И аз се чудя дали оттук нататък не трябва да се направят сериозни промени в структурата, механизмите на гласуване, поведението, дори и мисленето на СДС, ако искаме да спечелим изборите. Досега приемах този принцип на гласуване заради единството на СДС, защото знаех каква реакция ще има от партии, които са с не повече от 5 - 10 организации в страната. Защото демократично е по-големите партии да имат по-голямо влияние при взимането на решения. Така е във всички коалиции по света. Смятам, че този принцип на гласуване би трябвало да се смени, но не, ако това застрашава целостта на СДС.

Проблемите в СДС провокират мнения, че е необходимо създаването на нова широка демократична коалиция. Има ли извън СДС резерви извън тази коалиция?

- Струва ми се, че изборите в Несебър, Сандански и Велико Търново не показаха, че няма място или резерви за подобна коалиция. За съжаление нямаме все още трета сила, която да покаже идеология, по-различна от идеологията на БСП и на СДС. В България за съжаление не можа да се развие силна социалдемократическа партия и това се чувства, защото има доста голям сектор от лявото пространство, който остава незащитен.

ОСД претендират, че те са социалдемократическата мая в БСП. Подобни заявки дава и ГОР...

- Много хора са проумели това, което казвам. Но нито ОСД, нито ГОР досега веднъж не показаха, че са готови да гласуват именно по социалдемократически.

А прекъснати ли са завинаги мостовете между СДС, или по-скоро между Демократическата партия и социалдемократите на д-р Дертлиев?

- Да, за съжаление. Казвам за съжаление, защото, повтарям, трябва да има силна социалдемократическа партия. А тази, която е в СДС, с всичките ми уважения към нейните дейци, не можа да се развие в тази посока и да обхване лявото пространство. По-скоро със своите действия и идеи тя се приближава към тези партии, които афишираме, че стоим вдясно от центъра.

Обречена ли е БСП никога да не стане социалдемократическа партия?

- Това ще бъде много лошо за България. Но още по-лошото е, че БСП не направи първата стъпка, която трябваше да направи -стъпката на комунистическите партии в Унгария, в Полша. А това беше да поеме своята вина като раздяла с миналото по пътя към модерна лява партия.

Вие бяхте сред хората, които бяха против участието на СДС в коалиционното правителство на Д.Попов. И днес все още е времето на коалиционните кабинети. Как виждате неговата структура и формула?

- Не виждам и сега големи възможности за коалиционно правителство, именно защото няма създадена модерна лява партия, страховете на хората от връщането на комунизма са оправдани. Лично и аз изпитвам такива страхове.

Все пак какво правителство виждате за България в близко бъдеще?

- Аз съм реалист и струва ми се, че не може да се говори и не мога да се надявам, че СДС ще спечели абсолютно мнозинство. Ако става въпрос за съюзници, да приемем, че с госпожа Мозер ще можем да бъдем в съюз, но вие виждате, че и монархистите успяха да се разцепят. А това още повече утежнява въпроса за правителство не само от гледна точка на СДС, но и от национална гледна точка.

Упорито се говори през последните месеци, че президентът ви е предлагал да оглавите правителство. Хипотетично погледнато, имате ли сили за подобно действие?

- Никога президентът Желев не ми е предлагал да ставам министър-председател. Но аз съм убеден, че трябва да се намери формула за правителство за спасение на България, за съжаление не виждам кой и как ще го състави.

Очаква се регистрирането на шеста парламентарна група, която да обедини хората на Димитър Луджев и Иван Пушкаров, двама бивши членове на СДС, които бяха във властта и които наред с всичките си недостатъци имат опит и енергия. Хипотезите са, че тази група се създава, за да може президентът при една парламентарна въртележка след отказ на БСП и СДС да съставят правителство да възложи мандат на нея. Смятате ли, че Димитър Луджев може да състави кабинет?

- Той има желание и е енергичен мъж, но аз не виждам кои ще бъдат онези 13 депутати, които ще го подкрепят.

Твърди се, че едни предсрочни избори могат да бъдат насрочени чрез политическо споразумение, след като по конституционен път това е невъзможно.

- Споразумение може да има само ако не бъде нарушена Конституцията, а именно, всички парламентарни групи да се споразумеят да не поемат върху себе си тежестта да съставят правителство и в такъв случай да се мине към служебен кабинет. Друг начин няма. И затова обръщението на НКС за споразумение в този смисъл е опит за такова споразумение. Но досега официално отговор имаме само от Нов съюз за демокрация, с условието им, че ще преговарят единствено с парламентарната група.

И отново разговорът ни се връща към темата за разделението между НКС и парламентарната група. Твърди се, че в НКС вече са готови предизборните листи. Какво знаете вие за това?

- Не ми се вярва да са готови, по-скоро мисля, че в различни провинциални координационни съвети кипи трескава дейност кой да стане депутат, тъй че там сигурно се правят списъци. Съжалявам дълбоко за това, което стана на шестата конференция, за този щурм срещу парламентарната група, разби се една сила, която много добре умееше да се справя с атаките на мнозинството. Въпреки че беше втора по численост, спираше рекомунизационни закони.

Но не успяхте да възпрете мнозинството да приеме Закона за съдебната власт с антиконституционни текстове...

- Никога не може да спечелим едно гласуване в залата атхок, защото сме малцинство. Можехме само с една сложна парламентарна игра в най-добрия смисъл на думата, която започва от комисиите, минава през председателски съвет и завършва с дебати в залата, да спрем този закон.

Днес публичният образ и на СДС, и на президента, който беше издигнат от коалицията през 1992, не е такъв, какъвто беше преди 5 години. Но сега отново тръгна затопляне на отношенията между СДС и президента, вие сте един от хората, които работят за това. Влошаването на отношенията започна след Боянските ливади и кулминацията беше по време на гладната стачка на Едвин Сугарев. Коментирали ли сте в СДС тези проблеми?

- Много пъти исках да се направи политически анализ на гладната стачка на Едвин Сугарев и съм дълбоко убеден сега, че това беше политическа грешка. Тя изцеди нашата енергия по това време, аз бях един от най-запалените привърженици на всяка идея на СДС, но сега, когато нещата се оценяват от дистанция, разбирам, че сме сгрешили. Лошото е, че тази грешка почна от лична акция или може би акция на двама-трима души и след това увлече цялото СДС.

Но тази акция рефлектира върху отношенията СДС - президент.

- Безспорно рефлектира, но не можем да забравим, че президентът преди това направи боянската пресконференция, което от негова страна беше също грешка. Аз се надявам, че той е направил анализ на тази своя грешка. И мисля, че сега по-добре вижда опасностите от БСП.

А СДС направи ли анализ на отношението си към него?

- В СДС не правим на нищо анализи и говорим доста често празни приказки.

Говори се, че структурите на ДП в страната изявявали желание не само да се дискутира дали да излезете или не от СДС, но и настоявали на заседанието на Върховния партиен съвет да вземете такова решение. Как ще коментирате в този контекст думите на Филип Димитров, че ако ДП излезе от СДС, я очаква по-незавидна съдба и от тази на партията на д-р Дертлиев?

- Това само показва наивността на Филип Димитров, аз имам чувството, че той напоследък почва да губи контрол и почва да върши неща, които не са нито за негово добро, нито за добро за коалицията. Вярно, че организациите в провинцията заради това, че са поставени под силна преса, като че ли са готови за по-радикални действия, но смятам да не поставям въпроса за напускане на СДС и мисля, че трябва да останем в коалицията. Но доста заплахи се сипят върху ДП и нейните лидери. По-скоро има тенденция да бъдем изключени от СДС.

Днес всички насрочват избори. Смятате ли, че ще има предсрочни избори?

- Предсрочни - да, но не съм сигурен, че ще има избори тази година. А ако те станат тази година - ще са полезни от национална гледна точка, защото това немощно правителство доникъде няма да ни докара. От партийна гледна точка аз като член на СДС не бих казал, че би трябвало след провалите в кметските избори в Несебър, Сандански и Велико Търново да искаме избори непременно сега. Но, пак казвам, в България трябва нещо да стане. Просто трябва нещо да стане.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство" 2 БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство"

"Патриотите" щели първо да изслушат номинирания от ГЕРБ кандидат, преди да решат дали да го подкрепят

20 ное 2019, 1229 прочитания

Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия" 2 Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия"

И още: Доналд Туск стана лидер на Европейската народна партия, Малта арестува известен бизнесмен за убийството на журналистка

20 ное 2019, 1416 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Депутатите преиграха с външния дълг

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Филм след филм

Забравени класики и модерно авторско кино на "Киномания" 2019

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10