Химко разцепи Г-13
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Химко разцепи Г-13

Илия Павлов и Емил Кюлев – спомен от доброто старо време

Химко разцепи Г-13

4680 прочитания

Илия Павлов и Емил Кюлев – спомен от доброто старо време


Председателят на Конфедерацията на индустриалците Емил Кюлев декларира в петък, че напуска организацията поради несъгласието си със "средствата, с които си позволяват да работят отделни структури и в частност Мултигруп". "Туристспортбанк със съжаление констатира нежеланието на част от участниците в конфедерацията да се противопоставят на действията на Мултигруп", се казва в декларацията, обявяваща оттеглянето на представителя на банката от Г-13. Документът е подписан от Емил Кюлев, шеф на управителния съвет на банката, и един от изпълнителните й директори - Светослав Божилов.

Непосредствено след заседанието на индустриалците агенция Балкани съобщи, че председателят на конфедерацията е освободен и че функциите му се поемат от управителния съвет.

На това заседание са присъствали Аврамов, Агафонов, Блъсков, Божков, Дионисиев, Кюлев, Моллов, Павлов, Първанов, Стойчев. Гущеров е бил представляван от Васил Божков, а Александров е отсъствал.

Интерпретациите за случилото се на заседанието са различни, според ориентацията на участниците.

Според Светослав Божилов, шеф на ХСБанк, на срещата е било поставено на гласуване дали да остане само офертата на Мултигруп към правителството за откупуване на дълга на Химко. "За наше голямо съжаление повечето от членовете на Г-13 са решили да подкрепят Мултигруп и да не се допускат алтернативни оферти", каза Божилов.

Гласуването е било с резултат 6 на 4 в полза на компанията на Илия Павлов, като против са били Първанов, Стойчев, Дионисиев и Кюлев, а Аврамов се е въздържал.

Според Петьо Блъсков пък такъв въпрос въобще не е бил обсъждан и Кюлев е бил освободен от поста поради негови изявления от името на Г-13, за които не е бил упълномощаван. От своя страна Валентин Моллов косвено опроверга Блъсков, казвайки, че контраофертата "е преляла чашата". Шефът на пресгрупата остро оспори възможността Туристспортбанк да оттегля свой представител от Г-13, тъй като конфедерацията е съставена от физически лица и фирмите, които те представляват, нямат нищо общо с организацията.

Все пак по-вероятният повод за конфликт на извънредното заседание на смятаните за най-богати частници си остава контраофертата на консорциум,воден от Туристспортбанк, Тя бе представена в четвъртък на премиера Любен Беров като алтернативна на офертата на Мултигруп за цесия на вземанията на Булгаргаз от Химко. Става дума както за главницата от 1.316 милиарда, така и за натрупаните лихви.

За разлика от офертата на Кредитна банка, която не предвижда плащане в брой, консорциумът от Минералбанк, Туристспортбанк, Капиталбанк и Банка Славяни предвижда сумата на главницата да бъде преведена до три дни след сключване на договора за цесия. Тя ще се оформи като депозит на Булгаргаз в една от четирите банки от консорциума, който ще е отворен за плащания срещу фактури за извършени строително-монтажни работи за сметка на газовия гигант.

Основният коз на четирите банки обаче е процентът на редукция на вземанията. В предложението на Туристспорт процентът на дисконт е 18, докато Мулти предлага 25 процента. Освен това консорциумът се вмества и във всички останали условия, поставени на Мултигруп от кабинета миналия понеделник. Те обещават да не предявяват претенции за трансформиране на задълженията във валута, да не налагат запор върху продукцията на Химко и да не инициират обявяването на предприятието в несъстоятелност. Офертата на практика съвместява условията, които дава Мултигруп, но с по-конкурентен дисконт на дълговете - вместо 25 - 18%.

Два часа след заседанието шефът на Минералбанк Владимир Ташков отрече да е знаел за участието си в консорциума, въпреки че според Божилов Кюлев е разговарял с него. Освен Ташков и шефът на банка Славяни на практика се е отказва от участие в конкурентното на Мултигруп сдружение. На заседанието на Г-13 той гласува срещу офертата, в която участва контролираната от него банка. Отново. според Божилов, Агафонов лично му е дал съгласието си да участва, но "очевидно страхът от Мултигруп е твърде голям". Както Агафонов, така и Кюлев не бяха намерени за коментар.

Предишният конфликт в Г-13 бе преди четири месеца при аналогични обстоятелства. Тогава Първанов и Стойчев обвиниха Моллов, че се намесва в тяхна "територия", включвайки се под прикритието на Божидар Данев от Българската стопанска камара в надпреварата за лиценз на втори оператор на мобилни телефони. Проектът Мобилтел на Трон успя да спечели.

Добре осведомени източници предположиха, че в Трон изпитват известно недоволство от навлизането на Кюлев в територията на Мултигруп, тъй като намесата в проектите на другите, "не е хубаво нещо". Според Божилов обаче Стойчев и Първанов лично са дали съгласие за участието си в консорциума, станал ябълката на раздора. Самият шеф на Трон е напуснал заседанието на Г-13 непосредствено след гласуването и е заминал за Виена, където не бе намерен за коментар. Някои от членовете на конфедерацията очакват следващата седмица и Трон да обяви, че я напуска.

Така гравитиращите около смятаната за виенска фирма и Туристспортбанк окончателно ще се идентифицират като антиподи на Мултигруп, оставяйки останалите да бъдат причислявани към сферата на влияние на Илия Павлов.

Контраофертата на Туристспортбанк не е само опит за създаване на конкуренция между отделните групировки, а е и проба за налагане на някакви правила при откупуването на дългове на държавните предприятия, смята Светослав Божилов. "По принцип се стремим да не престъпваме моралните граници, които сме си наложили, и обсъждането на офертата ни ще даде ясни индикации дали държавата иска да ни партнира в налагането на легални правила на играта". Изпълнителният директор на Туристспорт беше песимистичен по отношение на приемане на офертата им от страна на правителството, въпреки че е по-изгодна, защото "лобито на Мултигруп в правителството е доста силно".

В първата седмица на май тази година Трон и Туристспортбанк обявиха размяна на 10%-ни капиталови пакети, тъй като "ТСБанк е единствената, с която можем да правим почтен и легален бизнес", казва Стойчев.

Този ход даде старта на масирана имиджова кампания на двете структури, целяща отделянето им от общата представа за индустриалците, работещи на ръба на закона. Две седмици преди това търговци на захар признаха, че са били "увещавани" от "странни" млади хора да повишат цените на продаваната от тях стока. Според добре осведомени източници себестойността на захарта, произвеждана от приватизирания от Мултигруп захарен завод "Бартекс-Кристал", е била доста по-висока от пазарната и поради това е инкасирал загуби. Логично тази офанзива бе свързана с Илия Павлов.

Сегашният контраудар на "туристите" е доста добре премерен, тъй като Мулти разчита на сделката с дълга на Химко поради разходите около покупката на шведския хотел и загубите на захарния завод. В същото време Трон има силен интерес да е в добри отношения с групата около Кюлев, тъй като ТСБанк е начело на консорциума, който ще финансира телевизията на Стойчев.

Опонентите на Кюлев в Г-13 смятат или се опитват да внушат, че с този си ход Кюлев и Божилов стават неудобни на останалите в банката. "Туристспортбанк се отнася с уважение към Конфедерацията на едрите индустриалци... и би желала партньорство с нейните членове", бе цитиран, че казва анонимен член на УС на банката в последния брой на в. "168 часа".

Сегашната ситуация коренно се различава от предишните конфликти в рамките на борбата за пазарно пространство с това, че на правителството ултимативно му е посочена ролята на арбитър. Гласуването на кабинета, което се очаква в понеделник, освен че ще дефинира ясно интересите на членовете на кабинета, ще отграничи една от друга различните групировки, контролираните от тях представители на медиата, както и по-ниските нива на управление. Което ще наложи и някакви правила на играта. Единственият проблем е дали те ще бъдат пазарни или "мускулни".

Председателят на Конфедерацията на индустриалците Емил Кюлев декларира в петък, че напуска организацията поради несъгласието си със "средствата, с които си позволяват да работят отделни структури и в частност Мултигруп". "Туристспортбанк със съжаление констатира нежеланието на част от участниците в конфедерацията да се противопоставят на действията на Мултигруп", се казва в декларацията, обявяваща оттеглянето на представителя на банката от Г-13. Документът е подписан от Емил Кюлев, шеф на управителния съвет на банката, и един от изпълнителните й директори - Светослав Божилов.

Непосредствено след заседанието на индустриалците агенция Балкани съобщи, че председателят на конфедерацията е освободен и че функциите му се поемат от управителния съвет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Устойчив на вируси

Устойчив на вируси

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK