Ангел Първанов - човекът в сянка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ангел Първанов - човекът в сянка

Ангел Първанов - човекът в сянка

7105 прочитания

Г-н Първанов, има ли промяна във вашата позиция за напускане на Г-13 и съществува ли вероятност да я преразгледате?

- Считам за невъзможна вероятността за преразглеждане лично на моята позиция. Първо, аз съм човек, който не решава спонтанно своите действия. Прекалено земен, прекалено обективен съм в поведението си. Така че нещо, което съм решил, аз ще го изпълня.

Спомняте ли си, че когато се събра Г-13, мнозина колеги изразиха огромна доза песимизъм за бъдещото му просъществуване. Нарекоха сдружението изкуствено и малко прибързано родено.

- За спомняне, спомням си, тъй като много пъти съм връщал лентата назад във времето. Доста се промениха нещата, които тогава коментирахме, идеите, на които тогава заложихме. Факт е, че първите идеи много се опорочиха, и това ме накара да стигна до решението си сега.

Наистина проявихте интереси към едни и същи оферти, дори и към едни и същи обекти на приватизация. Ето, наближава приватизационният тур за големите столични хотели и там също ще имате проблеми...

- Да, това е факт. Три от групировките в Г-13 се състезават за приватизационната сделка на "Витоша Ню отани". Нормално е да има сблъсък. Но аз съм за моралния сблъсък, за нормално провеждане на един такъв конкурс, а не за подмолни атаки, за обезпечаване на определени членове, които биха решили един такъв предстоящ търг. Ако всички останали мислят като мен, тогава би се получила идеална възможност за оценка чия оферта е най-добра. За съжаление в България тези неща напоследък много рядко се срещат.

Идва ми на ум приказката за лудия и зелника... Нали знаете за този, който дава...

- Факт е, факт е. Именно затова се създава една предпоставка за даващите да не могат да преценят обективно дали дават на този, който заслужава, или съществуват някакви други критерии, по които става самото даване.

Г-н Първанов, не се ли опорочи българската икономика само защото прекалено бе засилен елементът на лобиране в различните политически среди и насочените към изпълнителната власт и чиновниците рушвети?

- Да! Но тези взаимоотношения не са еднопосочни. Аз лично не мога да приема, че това засилване е само от наша страна към тях. Може би се създаде едно двупосочно изискване, че даден проблем може да бъде решен единствено по този начин. Вероятно сериозното икономическо състояние в страната рефлектира в отделния семеен бюджет и подтиква определени среди да приемат такива взаимоотношения като напълно закономерни.

Дали приемате насериозно коментара на Петьо Блъсков в "168 часа", че Андрей Луканов си бил изтеглил структурите от Г-13 под прикритието на Емил Кюлев?

- Петьо много коментари е правил. Общо взето, забавен човек е, когато поиска... Но голяма част от коментарите му първо са тотална глупост, второ са някаква измислица, която аз лично не мога да си обясня каква цел гони. Какво значи това А.Луканов си е изтеглил... Кой е Луканов в крайна сметка? Аз лично с този човек никога не съм контактувал. Тези коментари: милиардите на Луканов, милиардите на Дойнов, които са дошли в някои - това е тотална глупост!

Всеки богаташ май изпитва затруднения при обяснението на първия си милион...

- А, не! Категорично не! Тези коментари: след първия си милион до цент мога да дам отчет... При мен е обратното - още от първия цент мога да дам отчет.

Изпитва ли страх вашата банка от състоянието на валутния и междубанковия пазар у нас?

- Не. Нашата банка не изпитва, не е изпитвала и няма да изпитва проблеми. Нашата банка не е типичната банка за банковата дейност в България. Нашата банка по устав, регистриран и одобрен от БНБ, е инвестиционна банка. Тя е с много консервативни банкови операции. Нежно назовавайки я, това е един финансов бутик, който обслужва привилегировани клиенти. Това е банка, в която банкерът отива при клиента, а не обратното.

И към кои клиенти сте се запътили?

- Към тези, чиито обороти са доста по-големи. Те са вън от нашите структури. Клиенти, които преценяваме, че техните инвестиционни проекти са изключително положителни и обективни. Знаете, че по-голямата част от клиентите на банките днес се занимават със спекулативна дейност, която ние категорично избягваме!

Да назовем все пак конкретни имена, или това е банкова тайна.

- А! Банкова тайна в България на сто процента не съществува... Преди да създадем нашата банка, работехме с доста други и на гърба си съм изпитал, че именно информация за търговските и финансовите операции изтичаше от самите банки. На книга е банкова тайна. Действителността е различна. В България няма банкери с традиция. Пример съм аз самият. В рода ми няма банкер. Та това е предпоставката банковите закони, които не са толкова закони като нормативен акт, а са закони в морала и съзнанието на банкера, да не съществуват. Повтарям, обективното състояние на икономиката в страната е даденост за такава ситуация. Разликата между частното и държавното, която се прелива в определен личностен интерес, липсата на сериозен контрол, по отношение на финансовите и търговските операции - всичко това кара държавния чиновник да смята, че на него нещо, и то не какво да е, се полага. Така че, обобщавам: точно поради така създалата се ситуация всяка една идея, казана авансово, дава възможност за сериозно противопоставяне и паралелно включване на други хора в нея. Затова е трудно да ви споделя бъдещите си инвестиционни идеи. Но като обща политика, като мислене бих искал направеното от мен утре да е ново за нашата държава. Да е последна новост в техниката, последна новост в технологиите на всички равнища. Аз не искам да купя стар завод или стара консервна фабрика. Бих инвестирал и в туризъм. Но не бих отишъл да закупувам определени сектори в "Слънчев бряг" и "Златните пясъци", а бих отишъл по на юг. Бих взел, ако имам възможност, земя. И бих създал малък компактен комплекс. Уединен, тих, с всички удобства и лукс. А не курорт-град - такова нещо не бих направил. Искам да инвестирам в нещо ново. Имаме няколко проекта, в които искаме да докажем себе си, че ние не сме еднолични търговци от кинкалерията тип "купил - продал": отворил магазинчето, купил олиото на ниска цена, продал го за висока. Нашите инвестиции са в дългосрочен аспект. Не е като "днес го правиш - утре прибираш парите". Ние сме една от групировките, която атакува лиценз и за национален ефир. Искаме да създадем нова, хубава телевизия, която хората да гледат с удоволствие, в която няма да има временен статут на хикс, игрек или зет. Всъщност трябва да се мисли за бъдещето. Днес си е днес. Днес сме го решили преди две години. Искам да мисля за утре. Искам да дойде времето, когато хората няма да гледат с лошо око на нас. Не искам да изглеждам за хората мошеник, защото мога си купя мерцедес. Искам тези неща, в които ще инвестираме, да бъдат полезни. Разбира се, не искам да бъда разбран погрешно, че съм някакъв филантроп, който от идеи и любов към ближния, по християнски мисли само за тях. Мисля и за себе си, разбира се.

Влече ли ви примерът "Берлускони"?

- За три месеца чрез медиите си той успя да създаде партия, да промие мозъците в Италия и да седне в креслото на властта. В този аспект - не! Но в това да създадеш популярна и търсена медийна структура, да! Този гъдел е по-добър.

А политическият гъдел не ви ли тегли?

- Тотална глупост е да свързваме бизнеса с политиката. Може би Берлускони трябваше да вземе властта, защото иначе би пострадал икономически. Ако някога изпадна в такава ситуация, може би ще мисля по друг начин. Но в момента не искам да намесвам политиката в работата си. Бих подкрепил морално, че даже и финансово, програма на политическа сила, митингова дейност не бих подкрепил.

Разговаряли ли сте за финансова подкрепа на конкретна политическа сила?

- Да. Водени са много разговори. Всички политически сили търсят такива контакти и то е нормално. Политиците не могат без пари. Аз ще подкрепя не политиката като политика, а политици, структури, движения, които биха създали добро развитие в нашата държава.

Много често ви поставят в сянката на Красимир Стойчев. Не ви ли притеснява това?

- Не ме безпокои. Вътрешни дрязги между нас двамата няма - ние сме едни добри приятели. Сближава ни еднаквото мислене - но еднакво не в пълния смисъл. Ние също имаме търкания, противоречия в отстояване на позиции. По закон сме две самостоятелни юридически лица, които инвестират в отделни направления заедно. Глобалните ни идеи се напасват много добре. А що се отнася до популярността... Ами "Трон" се римува по-лесно. А Фърст Файненшъл звучи малко по-особено. Елементарно е, но аз така си го обяснявам. Иначе не мога да приема, че съм в сянка и че съм вторият човек в "Трон". Напротив, Красимир Стойчев си е Красимир Стойчев, а Ангел Първанов си е Ангел Първанов.

Г-н Първанов, има ли промяна във вашата позиция за напускане на Г-13 и съществува ли вероятност да я преразгледате?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK