"Ист-уест" спря да плаща
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ист-уест" спря да плаща

"Ист-уест" спря да плаща

(Великият имитатор IV)

5651 прочитания

Рано сутринта на 1 септември акционерите, нетърпеливи да получат парите си от бившата "транснационална компания" "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" останаха неприятно изненадани. До общото събрание на акционерите на дружеството, което трябва да се състои в началото на октомври, компанията прекратява обратното изкупуване на емисията Д 94. Всички, записани от 1 септември нататък, тези дни трябва да получат писма, с които холдингът ги уведомява, че "се спират всякакви действия във връзка с обслужване на емисиите" и няма смисъл да пътуват до София. Няколко дни преди това акционери все още са били записвани за обратно изкупуване, но едва към 25 ноември.

Тези хора просто са били лъгани от холдинга, тъй като още на 26 септември управителният съвет на дружеството взима решение от три точки:

1. Прекратява продажбата на временните удостоверения от емисията Д 94.

2. "Свалят се от позиции емисии С 93 и Д 94, регистрирани на фондовите борси в страната..."

3. До провеждане на общо събрание "...се спират всякакви действия във връзка с обслужване на емисиите С 93 и Д 94, включително обратното изкупуване (пут-опция (?!) - бел. ред.), джиросване, плащане на неполучения дивидент и др.

Подписали са четирима членове на управителния съвет.

Оставяме без коментар използваната терминология и факта, че управителният съвет на дружеството решава да нарежда на борсите какво да търгуват и какво не. Някои брокери казаха, че решение на проблема с джирото лесно ще се намери в нотариата, стига да има купувачи за акциите от емисия С 93. Друг професионален търговец, коментирайки решението на управителния съвет, сериозно се усъмни в това, че някой от тях някога е стъпвал на борса.

Всъщност най-същественото в това решение е, че слага край на първо действие от пиесата, наречена от нас "Великият имитатор", и ни подготвя за второто и може би финално действие. Иначе очевидно е, че холдингът вече няма пари да извършва обратното изкупуване. След като плати дивидент през юли и увеличи драстично рекламните разходи, тази ликвидна криза беше неизбежна. Освен това от няколко седмици насам продажбата на нови акции на практика замря и това лиши Иво Недялков от свежи пари, с които да обслужва желаещите да си вземат парите обратно. Първите индикации за това се появиха още в началото на август, когато обратното изкупуване стана с предварително записване и големите заявки на повечето акционери бяха отлагани за началото на септември. (Сега вече е ясно защо.) Паралелно в последно време все по-силен става натискът за бързо обратно изкупуване, тъй като хората са изплашени от големия скок на долара и инфлацията и бързат да превърнат левовите си инвестиции във валутни, както и да купуват стоки за дълготрайна употреба.

Най-големият проблем за холдинга обаче не е в обратното изкупуване, а в осигуряването на плащане на дивидент през октомври. Целта на решението на управителния съвет явно е да се запазят известни финансови средства дотогава, с които да се плати, защото ако това не стане, гневните опашки пред "Шипка" 46 ще добият застрашителни размери. Минимално вероятно е вместо пари в брой да бъдат раздадени нови хартии на основното или някое от дъщерните дружества. И тогава на Иво Недялков ще му се наложи да избира между затвора и по-продължителния престой в Швейцария. Типично в стила му,

В момента той играе "ва банк"

Изпълнителният директор на "Ист-уест" Румяна Каменова е заявила пред журналисти, че Иво Недялков е в Швейцария и ще се върне до 10 дни. Това е доста странно на фона на решението на управителния съвет и ясно предполагаемата реакция на голяма част от акционерите. Очевидно Иво Недялков разчита мнозинството от хората да си помисли, че -

Той няма да се върне

Целият този сценарий вероятно предвижда той да отлага своето завръщане до началото на октомври и тогава да се появи - заедно с началото на изплащането на дивидента за предходното тримесечие. Нарочно се употребява думата "появи", тъй като вече има прецедент от холдинга да казват, че г-н Недялков е в Швейцария, докато в същото време той се разхожда по бул. "Витоша" в центъра на София. Появата му, след като обстановката е достатъчно изнервена, би имала добър психологически ефект. Неслучайно, въпреки че холдингът спря продажбата на акции, рекламите им във вестниците и телевизията продължават. Твърде вероятно е при появата си той да пусне в действие загадъчния

"Американ инвестмънт юниън",

за който в началото на годината Недялков каза, че иска да купи 40 млн. долара от капитала с право на глас и дори за тази цел увеличи капитала 100 млн. лв. - до 1.1 млрд. лв. Оттогава насам нищо повече не се чу за този т.нар. фонд. В справка, която направихме сред огромен масив американски компании, подобна организация не бе открита. Твърде възможно е обаче скоро да се появи съобщението, че този или някои друг загадъчен чуждестранен инвеститор е "резервирал" цялата останала част от емисия Д 94, след което тя ще бъде затворена.

И тогава на фона на изплащащия се дивидент и продължаващата рекламна кампания да бъде пусната нова емисия. Другият вариант е появата на "чуждия инвеститор" да стане още преди да започне изплащането на дивидента, тъкмо с цел успокояване на духовете.

Има обаче един съществен факт, който може да обърне нещата наопаки и това е продължаващата неизвестност около годишния счетоводен отчет на холдинга. От поредния ни разговор с водещия екипа одитори Георги Протогеров стана ясно, че такъв все още няма и следователно не може да има и подадена данъчна декларация. Това е трябвало да бъде направено до 31 март тази година, или преди близо 5 месеца. Неподаването на данъчна декларация в срок представлява сериозно нарушение на действащото законодателство и наказанието за нарушителите е парична глоба. Освен това закъснение от подобен срок би трябвало да бъде достатъчно основание за начало на обща проверка от страна на компетентните органи, включително и за целесъобразността на изразходваните средства.

Най-важното, което подобна проверка би трябвало да установи, са източниците на доходи за изплащане на дивидентите. На по-следващ етап включително и прокуратурата би трябвало да се заинтересува не представлява ли измама в особено големи размери тиражирането на реклами с невярно и подвеждащо съдържание, като например тази, в която се показват офиси на компанията в целия свят, при положение че единствено в Швейцария един местен адвокат поддържа връзка с нея. Всъщност контактите с тази държава се изчерпват с няколко телефонни разговора, поне по думите на колежка на въпросния юрист, но в никакъв случай не може да се говори за офис или нещо подобно. Или може би е време самите акционери да заведат дело срещу Иво Недялков за измама. При това има стотици свидетели от организираните срещи на дружеството, където той разказва какви ли не "транснационални" истории, подвеждайки събраното множество да инвестира в холдинга. Евентуално развитие на нещата по линията на данъчните, прокуратурата или завеждането на съдебен иск може коренно да промени нещата и да направят излишно разиграването на поредния театър от страна на Иво Недялков.

При всички случаи за хилядите акционери на холдинга настъпват тревожни дни на очакване и страх за съдбата на направената "инвестиция". Тъй като в редакцията на "Капитал прес" ежедневно идват хора с подобни притеснения, от тяхно име задаваме въпрос към данъчната администрация, прокуратурата, Българска народна банка и всички други компетентни държавни служители не е ли време за пръв път в новата българска история да поемат отговорност и да прекратят крупна измама от подобен характер. Защото това се превръща в социално явление, в схема за събиране на пари, залагаща по най-елементарен начин на човешката алчност. И за съжаление, докато законодателната и изпълнителната власт мълчи, опашките пред офисите на "Лайф чойс интернешънъл", "Югоагент" и редица други по-дребни "финансови магьосници" ще стават все по-големи.

Рано сутринта на 1 септември акционерите, нетърпеливи да получат парите си от бившата "транснационална компания" "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" останаха неприятно изненадани. До общото събрание на акционерите на дружеството, което трябва да се състои в началото на октомври, компанията прекратява обратното изкупуване на емисията Д 94. Всички, записани от 1 септември нататък, тези дни трябва да получат писма, с които холдингът ги уведомява, че "се спират всякакви действия във връзка с обслужване на емисиите" и няма смисъл да пътуват до София. Няколко дни преди това акционери все още са били записвани за обратно изкупуване, но едва към 25 ноември.

Тези хора просто са били лъгани от холдинга, тъй като още на 26 септември управителният съвет на дружеството взима решение от три точки:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK