Великият имитатор V
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Великият имитатор V

Великият имитатор V

(В парламента)

1336 прочитания

Властите, изглежда, все пак се вслушаха в многократните ни апели да обърнат внимание на патологичния случай Иво Недялков, неговия "транснационален холдинг" и пирамидалните структури в страната като цяло. Г-н Недялков все пак се появи по телевизията миналата седмица (макар че трябваше да бъде в Швейцария) и за пореден път не можа да каже откъде и дали дружеството има инвестиции.

"Министерство на финансите на два пъти отказа издаване на разрешение за отпечатване на акции от учредителната емисия на "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" поради недоказване на покритието на капитала", заяви в парламента по този повод Стоян Александров. За "Капитал" той уточни, че и досега дружеството не е получило такова разрешение.

Министърът в оставка отговори на питане от депутатката Вержиния Велчева относно структурата и дейността на "Ист-уест интернешънъл холдинг груп". Питането бе породено от многократно изнасяните факти, които недвусмислено показват, че "транснационалната компания" е изградена на пирамидален принцип.

В момента в България, има не по-малко от 4-5 дружества, изградени на пирамидален принцип, които ще гръмнат съвсем скоро, както московското МММ, обобщи финансовият министър.

От по-нататъшните му изявления обаче стана ясно, че в случая единствено валидна е познатата максима "Спасяването на давещите се е работа на самите давещи се". Казано по-просто, държавата в момента не може (или не желае да използва всички законови възможности) да се грижи за защита интересите на инвеститорите в подобни дружества. Проблемът обаче е там, че в най-скоро време може да се окаже, че давеща се е и самата държава. Защото един срив на фондовия пазар окончателно ще разклати и без това едва крепящата се стабилност на финансовата система. А паниката на валутния пазар ясно показва, че хората лесно се люшкат от единия полюс на другия. Миналата седмица брокери се оплакваха, че разтревожени акционери на дружеството са ги умолявали да намерят начин да продадат акциите им, които холдингът не джиросва от 1 септември. В Русе при сделките, при които прехвърлянето е ставало през нотариата, цената е била 500 лв. за акция с номинал 1000 лв. След отговора на депутатското питане борсовите посредници очакват цената да падне още повече, макар че Иво Недялков може да направи отчаяно усилие да се закрепи, като плати дивидент за трето тримесечие и засили рекламата. С което обаче има вероятност парите на холдинга съвсем да свършат.

Според юристите на Министерство на финансите ведомството няма правомощия да се намеси и да спре дейността на пирамидалните структури. Според тях на фондовите борси продават акции поне 3-4 дружества, които не са получили разрешение за отпечатване от министерството. Имена не бяха уточнени.

Във функциите на Министерство на финансите обаче не е предвидено държавно регулиране на фондовите пазари и налагане на санкции. Единственото, на което има право министерството, е да изисква доказателства за покритие на капитала на дружествата и за стриктно спазване на изискванията на Търговския закон.

Консултациите на Стоян Александров с водещи законодатели като Александър Джеров и Илко Ескенази показали, че единственото, което може да се направи при подобни дружества, са данъчни проверки. Оказва се обаче, че дори и тези възможности за контрол не се използват докрай.

Досега например не е извършвана данъчна проверка на "Ист-уест интернешънъл холдинг груп". По тази причина министърът не можа да даде конкретни данни за дейността на дружеството, финансовите резултати и дали дружеството е изградено на откровен пирамидален принцип.

След поставяне на питането от Вержиния Велчева все пак Столично данъчно управление е започнало данъчна проверка на холдинга, финансовият министър обеща допълнителен отговор на питането след приключване на данъчната проверка.

Тя обаче се протака и не се знае дали и кога ще приключи. Все пак окончателно стана ясно, че дружеството не е подало данъчна декларация за миналата година, не е приключила одиторската проверка и скоро няма да публикува заверен годишен счетоводен отчет, в който да се види прословутата печалба от 1 млн. долара (дори и по фиксинга в края на 1993 г.), която Иво Недялков обявяваше на всички срещи с акционери, преди да прибере от тях над 300 млн. лв.

Буди интерес обаче фактът, че от момента на поставяне на депутатското питане измина месец и половина. При добро желание за това време все пак можеше да има някакви резултати от провежданата проверка (макар и не толкова детайлни).

Не е за пренебрегване и фактът, че дружеството, регистрирано на 25.02.1993 година, повече от година не е проверявано от данъчните по никакъв повод. Още повече че една "транснационална компания" би трябвало да се ползва с особеното внимание на данъчните органи, когато прочетат реклама, в която пише +105% или + 156%, без при това да е платен и един лев данък печалба и още повече - без да е подадена данъчна декларация.

Интересно е и защо, след като Стоян Александров още миналата година говореше за няколко дружества, които са "балони", досега не е използвал "единствената възможност" да ги провери и да предупреди данъкоплатците.

Отговорът на министъра на финансите, макар и на пръв поглед разобличаващ, си остана доста общ и поставя въпроса за смисъла от парламентарния контрол. Защото Стоян Александров каза общите принципи, които вече са добре известни на обществеността. Той обаче остави на депутатите да преценят дали "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" е изградено на пирамидален принцип. Интересно как би могло да стане това, след като самият министър на финансите не представи подробности за дружеството. А досегашните и потенциалните инвеститори имат нужда точно от това. Над 8000 души ще живеят в напрежение за спестяванията на своите семейства. Цялата финансова система също има нужда от подобна яснота.

Но след като и по линия на парламентарния контрол не може да се покаже истинското лице на подобни дружества, явно единственият лек е официалното затваряне на едно от тях (фалит не е възможен, защото досега не е известно дружеството да е вземало пари от друг освен от своите акционери). Само тогава ще се разбере, че пазарът дава възможност както за реализиране на печалби, така и за реализиране на загуби.

Цената на такова разрешение обаче ще е доста скъпа.

От отговора на министъра изплува и още един проблем. "Още при съдебната регистрация се допуска регистриране на дружества, на които уставът не отговаря на изискванията на Търговския закон." Такива постановки в уставите, които противоречат на Търговския закон, са нищожни, но проблемът е, че потенциалните инвеститори биват заблуждавани (ако въобще имат възможност да се запознаят с устава на подобни дружества) или пък дружеството се управлява в разминаване с разпоредбите на закона.

"Предотвратяване на заплахата, която застрашава финансовите пазари от сериозен срив на доверието в цялата финансова система, е изцяло в ръцете на парламента. Той трябва в най-близко време да гласува закон за ценните книжа и фондовите борси", казва Стоян Александров.

Нуждата от този закон не подлежи на съмнение. На съмнение обаче подлежи желанието на властта (изпълнителна и законодателна) да има такъв закон. Министерският съвет, ако толкова държеше на закон, щеше досега да е внесъл проект в парламента. Депутатите пък можеха сами да си го подготвят.

А иначе на думи всички са загрижени за стабилността на финансовата система, но обикновено се сещат за нея постфактум. Такава обстановка е добре дошла за играчите, които без особени усилия събират средствата на все още доверчивите инвеститори.

Властите, изглежда, все пак се вслушаха в многократните ни апели да обърнат внимание на патологичния случай Иво Недялков, неговия "транснационален холдинг" и пирамидалните структури в страната като цяло. Г-н Недялков все пак се появи по телевизията миналата седмица (макар че трябваше да бъде в Швейцария) и за пореден път не можа да каже откъде и дали дружеството има инвестиции.

"Министерство на финансите на два пъти отказа издаване на разрешение за отпечатване на акции от учредителната емисия на "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" поради недоказване на покритието на капитала", заяви в парламента по този повод Стоян Александров. За "Капитал" той уточни, че и досега дружеството не е получило такова разрешение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK