Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 сеп 1994, 12:02, 1068 прочитания

Направих възможното в рамките на демокрацията

Премиерът в оставка Любен Беров пред "Капитал прес"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Г-н Беров, защо се отказахте от масовата приватизация, когато цялата предварителна работа беше вече свършена?

- Нещата действително бяха на финала, но нямаше ясна позиция и подкрепа за процеса от политическите сили, както и от страна на някои ведомства. Говорих с БСП и им поставих въпроса дали те ще ни подкрепят, но стана ясно, че на ясна позиция не мога да разчитам, и по този начин бе предрешено, че това правителство няма да осъществи процеса. В този момент ние вече бяхме на етап подписване на договора за отпечатване на боновите книжки, което щеше да отнеме около месец-два.


Създаде се впечатление, че правителството не може да регулира отношенията между Центъра по масова приватизация и Агенцията за приватизация начело с Ренета Инджова. Защо се получи така?

- Действително имаше увеличени апетити от страна на Агенция за приватизация след старта на подготовката за масовото раздържавяване и това породи конфликта.

Можеше ли конфликтът между Центъра по масова приватизация и АП да бъде избягнат?- Този конфликт освен всичко друго беше и персонален. Ренета Инджова имаше свои виждания, искаше да увеличи броя на предприятията за пазарна продажба, гонеше свой план. Сега не е ясно дали ще успее да осъществи високите цели, които си постави, и да продаде предприятията, които е планирала.

През януари вие казахте, че ще подкрепите Г-13, ако групировките в нея работят за благото на България и инвестират в реалната икономика, заемат се с производство и т.н. Какво е мнението ви сега, след като с малки изключения никой от индустриалците не влезе в производството?

- Аз не се отказвам от мнението си и бих подкрепил всеки, който работи за ползата на държавата.

А смятате ли, че някои решения на правителството срещу интересите на Г-13 може да са били причина за засиления натиск срещу вас и съответно за оставката на кабинета?

- Имаше някои проблеми естествено, но те не са били неразрешими. При случая с цесията на дълга на Кремиковци и Химко към Булгаргаз възникнаха различия и старият договор беше канцелиран. Не съм гледал подробно новия договор, но доколкото знам, от страна на Илия Павлов и Мултигруп са внесени съществени поправки по претенциите, които ние отправихме. Искам да кажа, че при добро желание от двете страни винаги може да се стигне до нещо приемливо и полезно.

Г-н Беров, почти никой не се съмняваше във вашата почтеност, но едва ли същото би могло да се каже и за някои от вашите министри, при това ключови фигури, за които имаше определени подозрения за корупция. Мислите ли, че някой от тях действително ви е предал?

- С голямо съжаление трябва да отбележа, че в България едва ли има човек, за когото да не са се чули две абсолютно противоположни мнения. Едни мислят, че е честен, други - че е безчестен, едни - че е умен, други - че е глупак. Това въобще е сериозен проблем на българския народ.

И все пак смятате ли, че подозренията към някой член от вашия кабинет са били основателни?

- Към всеки кабинет е имало и ще има подозрения, но първо те трябва да се докажат.

Дълго се водеха и продължават да се водят спорове каква икономическа политика е необходима и възможна в България - лява или дясна. Вие лично смятате ли, че имаме алтернатива?

- За мен са ясни поне две неща. Първо, което е очевидно, че ние трябва да направим някакъв опит да преминем от абсолютно пазарното и в доста случаи стихийно саморегулиране на икономиката към някаква държавна регулация, към държавна намеса. Другият вариант е икономическа диктатура, макар че според мен това би било малко пресилено, но нужда поне от регулации има.

Защо се провали макрорамката, която бяхте заложили в бюджета и в стенд-бай споразумението с МВФ? Първоначално се предвиждаше, че инфлацията и курсът на долара няма да се покачат и ще затруднят изпълнението на бюджета, а се получи точно обратното. Можеше ли правителството да овладее ситуацията?

- Когато се издъни курсът на долара през април, аз не бях на кормилото. При сегашната криза се видя, че при съвместни действия и решимост от страна на БНБ и правителството положението може да бъде поставено под контрол, както това стана сега. Но тогава имаше определен натиск за повишение на курса на долара, тоест за обезценка на лева. Освен това имаме едно от най-либералните валутни законодателства в света, по-либерално дори от швейцарското.

Какво бихте посъветвали идващото служебно правителство? Какво би могло да направи то?

- Преди всичко то трябва да избере едно от двете неща - или да следва досегашната монетарна политика, която ние провеждахме и утвърждавахме честно и почтено, или след съответните изрични пълномощия от парламента да вземе друг курс, най-общо казано, към протекция на държавната собственост, към държавни инвестиции, субсидии за селскостопанската продукция и водещите приоритетни държавни предприятия и т.н. Бих могъл дълго да изброявам какво една регулативна политика би могла да включва. Като казвам честно и почтено, имам предвид, че още при избирането ни на 31.12.1992 година ние поехме ангажимент да провеждаме рестриктивна бюджетна политика и спазихме това обещание, въпреки че на много това не им харесваше и ни ругаеха. В резултат на това инфлацията беше задържана в някакви рамки, противното щеше да означава разруха.

Доволен ли сте от постигнатото за близо две години?

- Това огромно кълбо от противоречия само диктатура би могла изцяло да го разплете. Аз направих възможното в условията на демокрацията, а на диктатурата не съм привърженик.

И все пак можеше ли нещо в икономическата политика на държавата да се подобри, например в координацията между различните власти и институции. Къде все пак е причината за срива на лева?

- Преди всичко в натиска от заинтересовани среди. Не е тайна, че имаше и продължава да има сериозни интереси от различни страни да видят курс от 100 лв. за долар, но не искам да казвам кои точно са средите. Освен това много частни и държавни фирми изнасят валута по сметки в чужбина и това не е тайна за никого. За някои от тези фирми ние имаме информация.

Има ли все пак шанс след едни нови избори на власт да дойде правителство, което може да съчетава регулативната държавна политика с удържането на инфлацията?

- В момента не виждам как това може да стане, сега положението е или едното, или другото. Някои хора си мислят, че тези неща могат да се съчетаят и исканията в тази насока са много силни, без да се разбират нещата. КНСБ например имаше искания дори за индексиране на влоговете.

Въобще ние сме държава с доста палячовци и на обикновения човек е трудно да се ориентира кой е сериозен човек и кой е палячо. За съжаление много палячовци има и в политиката.

В едно свое интервю казахте, че сте огорчен. От какво сте огорчен?

- Огорчен съм от политическите нрави в България, от ниската или почти липсваща политическа култура. Аз съм бил и в други държави, в други парламенти, слушал съм дебатите и прочие, но такова нещо като тук не съм виждал. У нас за съжаление равнището на политическа култура е под всякаква критика. При такава обстановка се съмнявам дали ще се намерят хора да работят в държавния апарат. Хората просто бягат, не желаят.

Бихте ли се върнали отново под каквато и да било форма в политиката, например като съветник? И въобще с какво ще се занимавате оттук нататък?

- Ако следващият кабинет ме покани за неформален съветник, никога не бих отказал да им кажа какво сме мислили, как сме го правили, къде сме сбъркали. Винаги бих се отзовал.

А що се отнася до това какво ще правя, аз си имам професия, не съм безработен човек. Още по време на престоя ми в президентството написах един учебник, който чакам да излезе всеки момент.

Какво мислите за възможния служебен кабинет, който ще поеме управлението на страната?

- Много неща се чуха, един от тях визираше Стоян Александров за служебен премиер. Това е добър вариант и аз лично бих подкрепил неговата кандидатура. Той е умен и дееспособен човек, който според мен ще се справи с работата.

Не се ли страхувахте, че с подадената от вас оставка можете да тласнете настоящото стенд-бай споразумение с МВФ в неблагоприятна посока?

- Аз направих това, което се смята за елементарната етика в политиката - поисках 3 месеца мандат и след изтичането му се оттеглих. Обстановката в една демократична държава не би трябвало да зависи и да се променя от една оставка и именно затова я подадох - да дойде ново правителство след парламентарни избори.

Спокоен ли сте за състоянието, в което оставяте държавата?

- Имам основание да кажа, че я оставяме в едно сравнително добро състояние, в приемлив порядък. Същевременно искам да подчертая, че това безвластие не може дълго да продължава. Последиците за държавата и гражданите ще бъдат много тежки, ако не се проведат възможно най-бързо нови избори и за това аз призовавах нееднократно. Начело на страната трябва да застане силно правителство, подкрепяно от силно парламентарно мнозинство.

Мнозинството ли ви пречеше?

- Естествено, че ми пречеше. Аз имах парламентарно мнозинство като пясък. Вярно е, че то издържа шест вота на недоверие, но имаше моменти, в които този пясък се разместваше и нищо не можеше да се направи. Аз не можах да сключа едно елементарно рамково споразумение между трите политически сили, които ме подкрепят, за да знам на какво разчитам, а какво остава за нещо друго.

Според вас и в следващия парламент ли ДПС ще изпълнява ролята на балансьор между двете основни политически сили?

- Надявам се оттук нататък в парламента да има повече партии. Това ще е добре за народа.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Червен флаг за бургаското лято Червен флаг за бургаското лято

Регионът е по-уязвим от коронавирус кризата заради силната му зависимост от летния туризъм

29 май 2020, 729 прочитания

Стрела в ахилесовата пета на Бургас Стрела в ахилесовата пета на Бургас

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Бургас"

29 май 2020, 806 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
ИФ "Развитие" ще пуска акции на дъщерното дружество "Корабоплаване и търговия АД

Още от Капитал
Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10