НА ЖИВО от 11:00 ч.:
Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия

"Ист-уест" има над 9 млн. лева загуба за 1993

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва сега става ясно колко нагло Иво Недялков е лъгал хората, на които събираше пари допреди няколко месеца. Тогава непрекъснато заявяваше, че печалбата за 1993 г. е 1 млн. долара. Според акционери, видели с очите си одитирания баланс към 31.12.1993 г., загубата надхвърля 9 млн. лв., при балансово число 78 млн. лв. Освен това като разходи за бъдещи периоди са посочени 4.5 млн. лв., с което на практика една значителна част от парите, похарчени през миналата година, ще бъдат пренесени за тази и следващите години. Към края на миналата година паричните средства на холдинга са представлявали над 40 на сто от цялата сума на активите, което при огромните представителни разходи, командировки и реклама и посочения размер на загубата по недвусмислен начин доказват, че става дума за класическа Понзи (или по-известна у нас като пирамидална - бел. ред.) схема. Да не говорим за изплатения дивидент за 1993 г., при наличието на такава огромна загуба.

Пред Ройтер отговарящата за връзките с акционерите Лена Захариева нито е потвърдила, нито е отрекла тези данни. Единственото, което е казала, е, че годишният счетоводен отчет ще бъде публикуван тази седмица. Дали обаче, както е редно, ще бъде оповестен и докладът на дипломирания експерт-счетоводител Георги Протогеров, не става ясно. Пак акционери, които са успели да видят този доклад, казват, че в него се посочва, че холдингът не е водил счетоводство през миналата година. Дали тази традиция за безотчетност е продължила и през тази година също не става ясно. В доклада на одитора освен това е била спомената и банкова сметка в Лихтенщайн, държава известна с изключително либералното си данъчно и банково законодателство, което позволява безпрепятственото трансфериране на суми. Самият Георги Протогеров отказа публично да оповести своите заключения без разрешение от ръководството на холдинга. Не е ясно и как ще се развият отношенията на "Ист-уест" с органите на данъчната администрация при регистрираната загуба, тъй като въпреки това е платен дивидент. Нормалният ред е преди раздаване на дивидент да бъде платен данък върху печалбата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар