Мениджърският екип на "Химимпорт" вече притежава 58 на сто от дружеството

Регистрираното гражданско дружество от мениджърския екип на "Химимпорт", известно още като Г-80, вече е новият собственик на дружеството, стана ясно в четвъртък, след като надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри сделката за продажбата му. С предложената цена от около 12 млн. долара мениджърите на външнотърговската централа елиминираха двамата си конкуренти - американските "Парман кепитал инвестмънт" и "Прайма груп", чиито оферти бяха от 3 до 8 млн. долара.

Г-80, сред която е и Бело Белов, шефът на третото по рентабилност държавно експортно предприятие за миналата година с брутна печалба от 440 млн. лв., осигури необходимата сума с кредит от ТБ "Биохим", в която централата е акционер и учредител. Кредитът е гарантиран с акции на дружеството. Двадесет и две на сто от акциите остават собственост на държавата в лицето на холдинга "Консолид комерс", който обедини капитала на няколко от най-големите ни външнотърговски дружества. До 20 на сто от акциите ще бъдат изкупени от колектива при преференциални условия.

Сделката за продажбата на "Химимпорт" беше одобрена още преди повече от три седмици от сегашния министър-председател Ренета Инджова в качеството й на шеф на Агенцията за приватизация. Но надзорниците я спряха преди седмица, недоволни от цената, в която не били включени реалната стойност на търговската марка "Химимпорт" и реалните активи на задграничните дружества. Сред мотивите бяха и непълните според надзорниците декларации за произхода на средствата и неизясненият коефициент на редукция на цената заради висящите дела на дружеството.

На последното заседание на надзорния съвет сделката отново бе оспорена от трима от членовете му - Георги Дечев, Лиляна Пиперкова и Стефан Хаджитодоров, всичките от квотата на Народното събрание. Шестима обаче одобриха параметрите на сделката и решиха да гласуват "за" първата по рода си у нас покупка на толкова голяма фирма от мениджърския екип.

"Едно от условията на надзорниците беше да дадем гаранции, че фирмата няма да бъде погълната от "Биохим", заяви неотдавна пред "Капитал" г-н Белов. Според него такава опасност нямало, фирмата е и ще продължи да бъде печеливша и търгува с над 5000 продукта. Намерението на новите собственици на външнотърговската организация било да увеличат участието си в ТБ "Биохим", както и да развиват нови структури и дейности.