Заедно с Биков от министерството изчезнала поверителна документация за 960 фирми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заедно с Биков от министерството изчезнала поверителна документация за 960 фирми

Румен Биков

Заедно с Биков от министерството изчезнала поверителна документация за 960 фирми

Галина Александрова
6808 прочитания

Румен Биков


Преди седмица министър-председателят Ренета Инджова съобщи, че е предоставила на главния прокурор документи за разследване на незаконни действия на Евгени Матинчев и Румен Биков. От кабинета на г-н Татарчев побързаха да отрекат, че Инджова е депозирала папка с документи от подобен характер. Ден по-късно обаче самият Татарчев индиректно потвърди, че прокуратурата е сезирана, и съобщи, че е разпоредил да се започне проверка. Що се отнася до Румен Биков, все още не е ясно дали решението на г-жа Инджова е продиктувано единствено от резултатите от провежданата в Министерството на промишлеността финансова ревизия, или министър-председателката разполага и с някои други компрометиращи факти.

"Министерството на промишлеността не е подавало сигнал до Главна прокуратура и не е инициатор за разследване действията на бившия министър, освен ако г-жа Инджова като министър председател не е решила да направи това. Г-жа Инджова поиска справка за състоянието на някои неща, които будят определени въпроси в министерството след направената проверка. Предполагам, че министър Еленков е предоставил на премиера исканите сведения", заяви пред "Капитал" единственият останал от кабинета на Биков зам.-министър Рачо Петров. Според него впечатлението поне през първите дни на новото правителство било, че смяната на министъра в промишленото ведомство ще стане в рамките на максимална коректност. При разговор на четири очи между отиващия си и застъпващия министър били изяснени някои неща и Р.Биков предал на приемника си документите и информацията, които са под личното му разпореждане. "Дали това е онази рамка от документи, която би трябвало да бъде предадена, е въпрос на двамата министри и никой друг не би могъл да каже", е становището на зам.-министър Петров. Той обаче не отрече, че заедно с министъра от ведомството е изчезнала поверителна информация за 960 промишлени фирми. Документите съдържали информация за регистрацията, преобразуването, финансовите резултати, баланс, отчет за приходите и разходите на фирмите, средносписъчен състав и средна работна заплата, пазари, контрагенти, сключени договори със сроковете, партньорите и предмета на договаряне. Информация, която се набира за дълъг период от време и по принцип представлява фирмена тайна. До такива детайли от дейността на фирмите нямат достъп дори участниците в приватизационните търгове, които са кандидати за купуването им. Както се оказва, достъпът до тази информация е бил силно ограничен, т.е. тя е била под прякото разпореждане на Р.Биков. И въпреки съмненията на г-н Рачо Петров, че министърът би могъл да напусне кабинета си с подобно количество информация в джоба, фактите показват, че Биков е напуснал поста си заедно с фирмените досиета - безценно съкровище, което носи добри дивиденти за този, който умее да се възползва от поверителната информация. А Р.Биков положително знае как да я използва. И едва ли я е изнесъл в последния ден. Според източници от министерството това е ставало в определен период от време, през който ексминистърът се подготвял за оттегляне от поста си.

Съмнения за съмнителни връзки между бивши депутати и бившия министър на промишлеността пораждало и откритото протежиране на сестрата на известния със спестовните си способности Маргарит Мицев - Елена Мицева. Тя не само бе назначена за шеф на управление "Правно" в Министерството на промишлеността след една, от многобройните кадрови рокади, извършени от министър Биков, но по негово решение влезе и в директорския борд на българо-американската "Кейлок" (фирма с участие на ДЗУ - Ст.Загора). Преувеличено и тенденциозно било да се търси връзка между назначаването на Елена Мицева в министерството и в частност в съвета на директорите на "Кейлок" и нашумели финансови афери, смята зам.-министър Рачо Петров. За "Капитал" той обясни: "През юни 1991 г. между мен и министър Биков бе разгледан въпросът по какъв начин можем да направим присъствието си в борда на "Кейлок" реално и полезно, така че да защитим интересите на държавата. Подборът беше направен перфектно от гледна точка на тогавашните ни възможности и познания И аз не съжалявам за този избор на този етап, защото г-жа Мицева говори перфектно английски и познава добре основните моменти в търговското право, в това число и американското не може да се отрече, че през този период министър Биков направи много за защитата на интересите на България в "Кейлок" и създаването на новата фирма, която да поеме ноу-хауто и съответно да може да съхрани този технологичен продукт. Това бе немислимо без негово участие и трябва да призная, че в това отношение г-н Биков застана на държавнически позиции." Според други източници обаче "професионалната" намеса на г-жа Мицева не допринесла кой знае колко за стабилизиране на българските позиции в Щатите. Нещо повече, регистрацията на дружеството в САЩ се бавела и нещата едва ли биха се развили така благоприятно за старозагорското дружество и за държавните ни интереси, ако не била бързата и ефективна намеса на Ефтим Пандев и Огнян Пишев.

Определени въпроси пораждат и взаимоотношенията между държавната фирма "Парис 4+" и частната "Парис ню". "Парис 4+" бе създадена след преобразуването на отдела "Панаири и реклами" в Министерството на промишлеността, а с привилегията да влязат в директорския й борд се ползваха само служители на ведомството, ползващи се е личното доверие на Р.Биков. Между тях е и шефката на кабинета на министъра Лили Иванова. По същество в идеята да се създаде специализирана фирма, която да се занимава с рекламната дейност на предприятия от Министерството на промишлеността, използвайки базата на ведомството, вероятно има и рационален момент. Дотолкова, доколкото тя би могла да съдейства на българските фирми, независимо дали са държавни или частни, за тяхната рекламна дейност и при организирането на прояви на панаири, изложения и т.н. Поводът за съмнения в нечисти сделки с държавни капитали и имущество е появата на частна фирма с близко до това на държавната име - "Парис ню". Според публикация в ДВ бр. 38/93 г. "Парис ню" е регистрирана като дружество с ограничена отговорност по фирмено дело № 1900653 на 6-и състав на Софийски градски съд. Капиталът на дружеството е 50 000 лв. и то се представлява от същата Лили Иванова, която едновременно с това е и член на съвета на директорите на държавната "Парис 4+". Едва ли е необходимо да се подчертава, че дейността на двете фирми се дублира. По-важното е, че с официалната благословия на министъра тя направо се е смесвала. В документ с дата 12 август 1993 г. се обявява, че "Министерството на промишлеността не възразява и дава съгласие за сключване на договор за съвместна дейност между "Парис 4+" ЕАД и "Парис ню" ООД". Под документа стои личният подпис на министър Р.Биков. не е трудно да се отгатне, че по този начин се осигурява възможност за прехвърляне на печеливша дейност, изгодни оферти, а и за преливане на средства от държавната в частната фирма. Дали е така и само това ли са "греховете" на експромишления бос ще стане ясно след приключването на продължаващата и в момента финансова ревизия във ведомството и след проверката на Главна прокуратура, ако действително се проведе такава. За съжаление опитите ни да открием г-н Биков и да чуем неговото становище по тези въпроси останаха безрезултатни. В типичния си през последните месеци стил в неудобни моменти той просто изчезва.

Преди седмица министър-председателят Ренета Инджова съобщи, че е предоставила на главния прокурор документи за разследване на незаконни действия на Евгени Матинчев и Румен Биков. От кабинета на г-н Татарчев побързаха да отрекат, че Инджова е депозирала папка с документи от подобен характер. Ден по-късно обаче самият Татарчев индиректно потвърди, че прокуратурата е сезирана, и съобщи, че е разпоредил да се започне проверка. Що се отнася до Румен Биков, все още не е ясно дали решението на г-жа Инджова е продиктувано единствено от резултатите от провежданата в Министерството на промишлеността финансова ревизия, или министър-председателката разполага и с някои други компрометиращи факти.

"Министерството на промишлеността не е подавало сигнал до Главна прокуратура и не е инициатор за разследване действията на бившия министър, освен ако г-жа Инджова като министър председател не е решила да направи това. Г-жа Инджова поиска справка за състоянието на някои неща, които будят определени въпроси в министерството след направената проверка. Предполагам, че министър Еленков е предоставил на премиера исканите сведения", заяви пред "Капитал" единственият останал от кабинета на Биков зам.-министър Рачо Петров. Според него впечатлението поне през първите дни на новото правителство било, че смяната на министъра в промишленото ведомство ще стане в рамките на максимална коректност. При разговор на четири очи между отиващия си и застъпващия министър били изяснени някои неща и Р.Биков предал на приемника си документите и информацията, които са под личното му разпореждане. "Дали това е онази рамка от документи, която би трябвало да бъде предадена, е въпрос на двамата министри и никой друг не би могъл да каже", е становището на зам.-министър Петров. Той обаче не отрече, че заедно с министъра от ведомството е изчезнала поверителна информация за 960 промишлени фирми. Документите съдържали информация за регистрацията, преобразуването, финансовите резултати, баланс, отчет за приходите и разходите на фирмите, средносписъчен състав и средна работна заплата, пазари, контрагенти, сключени договори със сроковете, партньорите и предмета на договаряне. Информация, която се набира за дълъг период от време и по принцип представлява фирмена тайна. До такива детайли от дейността на фирмите нямат достъп дори участниците в приватизационните търгове, които са кандидати за купуването им. Както се оказва, достъпът до тази информация е бил силно ограничен, т.е. тя е била под прякото разпореждане на Р.Биков. И въпреки съмненията на г-н Рачо Петров, че министърът би могъл да напусне кабинета си с подобно количество информация в джоба, фактите показват, че Биков е напуснал поста си заедно с фирмените досиета - безценно съкровище, което носи добри дивиденти за този, който умее да се възползва от поверителната информация. А Р.Биков положително знае как да я използва. И едва ли я е изнесъл в последния ден. Според източници от министерството това е ставало в определен период от време, през който ексминистърът се подготвял за оттегляне от поста си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK