С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 дек 1994, 12:24, 1343 прочитания

Украйна притвори кранчето за газта предизборно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От средата на миналата седмица подаването на природен газ от Русия спря наполовина и индустрията ни остана без гориво. Това е най-сериозното ограничение на доставките след колапса през октомври, когато топлофикационните ни предприятия бяха поставени на колене, твърдят специалисти. Въпреки че и през този период не мина без инциденти - преди около три седмици руската страна отново понижен за няколко дни налягането в газопровода през България за Турция, без да даде каквито и да било обяснения.

Хронологията


- 29 ноември (вторник) 12.30 ч: В Булгаргаз пристига факс от руската "Газпром", с който доставчикът информира българския си партньор, че международният газопровод "Дружба" е напълно блокиран от украинците заради спорове с Русия, и препоръчва намеса на българската дипломация за решаването на проблема. Потърпевши заедно с нас са и Румъния и Турция, влизащи в така наречения южен полукръг на газопровода.

Налягането по тръбопровода падна с повече от 50 на сто и бързо достигна критичната точка, съобщи шефът на Булгаргаз Александър Беловеждов.

- 30 ноември (сряда): Едва 754 хил. кубически метра от ценното гориво постъпват в румънската станция Исакча за нуждите на България и Турция, което трябва да се дели почти поравно между двете страни. Нормалното количество е 3300 кубически метра, т.е. подаването на газ е намалено над 4 пъти. В края на деня в Булгаргаз пристига нов факс, с който "Газпром" моли България да ограничи максимално потреблението от постъпващите количества, за да остане известна част от суровината и за Турция. От южната ни съседка междувременно пристигна информация, че доставките са до 400 хил. кубически метра при норма 800 хил. кубически метра.Председателят на Комитета по енергетика Люлин Радулов изпрати спешно писмо до Комитета по нефт и газ на Украйна, в което се иска обяснение за действията на украинската страна, които могат да парализират дейността на големи промишлени фирми и енергийния сектор на България. Ивайло Трифонов пък изпрати писмо и до вицепремиера на бившата съветска република А.Тюба.

- 1 декември (четвъртък): Доставките на природен газ от Русия остават катастрофално ниски - 34.7 атмосфери вместо 49 е било налягането на станция Исакча. В Комитета по енергетика още не е получен отговор от Украйна. "От 1-2 часа се появяват леки признаци за подобряване, но трябва да се изчака, за да видим дали последиците ще са трайни", заяви в следобедните часове г-н Беловеждов.

Междувременно първият секретар в украинското посолство Витални Москаленко заяви за пресата, че Украйна не е спирала кранчето, нито е черпила от предназначените за Румъния, България и Турция количества природен газ. От Министерството на външноикономическите работи на Украйна потвърдиха, че няма издадена от президента Леонид Кучма наредба или какъвто и да е документ за блокиране на доставките за страните, обслужвани от газопровода "Дружба".

Проблемът придоби почти общоевропейска значимост

Тревогата от внезапно спиране на доставките на природен газ поради самоволно отклоняване на количества от Украйна обхвана и западноевропейските страни, обслужвани от другите направления на газопровода "Дружба". Това стана повод първият вицепремиер на Украйна Виктор Пинзеник да се срещне посланиците на Германия, Италия и Холандия, за да ги увери, че Украйна няма намерение да задържа руския и туркменския газ, който преминава през нейна територия за Европа. До седмица ще има газ за България, обеща пък съветникът в руското посолство Леонид Решетников.

- 2 декември (петък): Г-н Гневишев от украинското посолство заяви за "Капитал": "Истината е, че Украйна не е блокирала газопровода и няма какво да добавя към изявлението на първия секретар на посолството Витални Москаленко." В интервю по БНТ президентът Желев изрази увереност или по-скоро надежда, че проблемът с доставките на природен газ ще бъде решен скоро.

- 3 декември (събота): Кризата в доставките продължи, налягането по международния газопровод в Исакча остава около 34 атмосфери при норма 49. Според представители на Булгаргаз от петък вечерта се наблюдава тенденция за допълнително намаляване на доставките.

Гладът за газ блокира дейността на стратегически отрасли

Сред най-засегнатите са химическата индустрия, металургията и топлофикационните предприятия. Димитровградската фирма "Неохим" спря работата на най-важните си звена. Загубите възлизат на няколко милиона лева дневно. "Нефтохим", Бургас, не прекрати работа, но за сметка на използването на много по-скъпия собствен газ, за да поддържа оптималното си производство. Газохранилището в Чирен временно спаси положението във врачанската "Химко", като започна подаване на 80 хил. кубически метра газ на всеки час. Положението в химическите заводи в Девня обаче остана критично. "Кремиковци" бе принудено да спре в сряда две трети от мощностите си, а дневните загуби се изчисляват на 85-90 млн. лв. Критично е състоянието в двете големи пловдивски топлоцентрали - "Север" и "Юг", които работят с оскъдни запаси от мазут. Ако проблемът с доставката на газ не се реши спешно, вероятността домакинствата и предприятията в северната част на града да останат без топлина е голяма, предупредиха от централата. Столичната топлофикация също ще се наложи да намалява топлоподаването поради недостиг на мазут за централите, които могат да поемат тежестта от липсата на природен газ.

Версиите

На 2 декември Русия спря доставките на газ за Украйна, след като страните не успяха да се споразумеят по новите цени на газта. "Газпром" преустанови доставките още на 26 ноември поради изчерпване на годишната квота. Доставките могат да бъдат подновени само ако Украйна се съгласи на новите тарифи, според които цената на газта се увеличава с 30 долара и е 80 долара за 1000 куб. метра газ. Според експертите цената на газта реално може да бъде увеличена най-много до 60 долара на 1000 куб метра газ. Няколко дена преди това Украйна успя да постигне споразумение с Русия за предоставянето на още 4 млрд. куб. метра газ до края на тази година при условие, че доставката бъде заплатена предварително. Украйна изпитва сериозни затруднения с плащането на сумите, тъй като в момента обслужва задълженията си по доставките, извършени през септември.

През април тази година Русия и Украйна се споразумяха доставките на газ да се извършват по цена от 50 долара за 1000 куб. метра. Освен това "Газпром" получи правото да продава директно газ на украински големи промишлени предприятия, като на практика това означава, че руснаците получават достъп до украинските газопроводи като трета страна по доставките. Част от споразумението е и договор между страните за прехвърляне на 30% от акциите на "Укргазпром" на руския "Газпром". Според страните така плащанията по доставките ще бъдат по-добре гарантирани. По-късно обаче източници от "Газпром" отричат извършването на операцията.

"Газпром" не се нуждае от посредник, за да продава в Украйна, заяви през април тази година висш служител на компанията пред Ройтер. Посредничеството на Нордекс, австрийско-швейцарска групировка, с шеф Григори Лучански и консултант Огнян Дойнов, с предпочетено от украинския партньор "Укргазпром".

През ноември миналата година "Нордекс" временно спря доставките на газ за Украйна, докато бившата съветска република не намали дълга си към посредническата фирма от 106 на 42 млн. долара. На 24 ноември групировката възстанови дневните доставки по около 30 000 тона газ.

Тогава погасяването на дълга

към "Нордекс" се извърши с доставка на метали, селскостопански продукти и други стоки. Въпреки че според руснаците те нямат нужда от посредник за доставките, осведомени твърдят, че украинската страна използва посредничеството на "Нордекс", тъй като не е в състояние сама да посреща плащанията.

От 1993 до април 1994 г. групировката е отпуснала на Киев заем в размер на 250 млн. долара за плащания по доставките на газ и петрол.

"Нордекс", чиято търговска дейност е концентрирана във Виена, а финансовата в Цюрих, за миналата година има оборот от 3 млрд. долара. Твърди се, че собственикът и по-голямата част от персонала, зает с търговските операции с петрол и метали, са украинци.

Вече цяла седмица обаче Москва и Киев не могат да се уточнят кой е спрял кранчето към Балканите.

След първоначалното си изявление, че Украйна блокирала напълно газопровода "Дружба", Русия постепенно смекчи тона с обяснението, че след като спряла подаването на природен газ за бившата съветска република, тя самоволно започнала да отклонява количества от минаващия през територията й международен газопровод. "Газпром" не е намалявал доставките за Балканите. Съществува обаче техническа възможност украинците да черпят за нуждите си газ от международния газопровод, което води до намаляване на налягането и количествата. Това не е изненада, тъй като се повтаря всяка година при застудяване. В момента се водят преговори е участието на "Газекспорт" и предполагам, че въпросът ще бъде решен" заяви за "Капитал" съветникът по икономическите въпроси в посолството на Русия у нас Герман Власкин.

Украйна наистина имала дългове за доставен природен газ, при това не само към Русия, но И към Туркменистан. С Туркменистан било подписано споразумение за разплащане в рамките на 7-8 години. Преговорите с руската "Газпром" обаче не вървели. Получастната вече руска газова компания явно не е склонна на компромиси, когато се отнася до пари. Украйна обаче едва ли е в състояние да изплати огромните си дългове в този момент на тежка икономическа криза. Според последната статистика на правителството в Киев до октомври т.г. инфлацията в страната е достигнала 22.6%, а националният доход е спаднал с 24.3% само за периода от януари до октомври. А спирането на доставките на природен газ наистина може да доведе икономиката и до пълна катастрофа. Но от украинското посолство продължават да твърдят, че и при тази ситуация не са черпили от нашите доставки.

Мненията на енергийните експерти у нас се разминават. Според някои от тях противоречията между Русия и Украйна са не само икономически, но и политически. Но тъй като в момента Киев е в позицията на битата страна, като при това постепенно е изтласквана от повечето пазари на енергопродукти и суровини, тя се опитвала да изнудва Москва. Според други обаче и сега, както е установявано и при други случаи, вината не е в Украйна. А докато нашата страна и Киев изясняват къде е причината и кой е виновникът за бедствената ситуация, Русия щяла да се опита да навакса изоставането на доставките за партньорите си от Западна Европа.

"Прави впечатление, че докато в първия факс, който получихме, Украйна беше обвинена директно и твърде остро, в този от сряда вечерта за проблеми, предизвикани от тази държава, почти не се споменава", обясни за "Капитал" шефът на Булгаргаз г-н Беловеждов. Той подчерта, че се въздържа от коментари, които засягат отношенията между две чужди държави. Но беше, меко казано, изненадан от реакцията на руските си партньори, при разговорите с които картината само се замъглявала. "И в момента при мен има представители на "Газпром", но никой от тях не желае да даде каквото и да е допълнително обяснение", заяви г-н Беловеждов.

Проблемът с газта едва ли ще се разреши преди посещението на президента Желев в Киев, прогнозират наблюдатели. Според други дори намесата на д-р Желев можела да се окаже безрезултатна. Едва ли ще помогнат и разговори на високо равнище с Русия, смятат участници в последните преговори с тази страна по газта. В същото време стана ясно, че каквито и ограничения на доставките на природен газ да ни се налагат от Русия и по каквито и причини да става това, България не може да направи нищо друго, освен да разчита на благоволението на "големия брат". Защото компенсации или финансови санкции при неизпълнение на договорните отношения между българската и руската страна не се предвиждат. В договора не била заложена такава клауза, за да се балансират интересите на двете страни. Преди години имало и случаи, когато руснаците ни предлагали по-големи количества газ, които Булгаргаз отказвал да приеме, обясниха от фирмата.

"Не трябва да се търсят политически причини в създалата се ситуация, тъй като такива няма", заяви г-н Власкин. Дали обаче е случайно, че тази ситуация съвпадна не както е обичайно със силно застудяване, тъй като климатичните характеристики в момента все още са благоприятни, а изненадата ни бе сервирана точно в навечерието на изборите. В предизборния период, особено след уволняването на шефа на енергетиката Никита Шервашидзе, практически спря работата по подписаното междуправителствено споразумение за доставки на руски газ. Ситуация, с която руската дипломация няма да се примири лесно.

"Ако БСП спечели изборите и парламентът гласува за ляво ориентирано правителство, дълго отлаганото посещение на руския премиер Виктор Черномирдин ще се осъществи още в началото на следващата година", е заявил Жан Виденов в интервю пред ИТАР-ТАСС. На 26 ноември лидерът на БСП се е срещнал с премиера на Русия, като освен двустранните отношения на срещата са били обсъдени и бъдещи съвместни икономически проекти за изграждането на газопроводи и нефтопроводи през територията на България.

Каквато и да е интригата в конкретния случай с безпрецедентното както по намаляването на транзитираните количества газ, така и по времетраенето на конфликта, тя само потвърждава нееднократно подчертаваната теза за опасността, която крие за индустрията и националната сигурност на страната обвързването само с едни източник на енергопродукти и суровини.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер

И още: Коронавирусът вече се разпространява по-бързо извън Китай, в България няма случаи; Съпругата на Божков остава постоянно в ареста; Преговори с Албания и Северна Македония за членство може да започнат до седмици

27 фев 2020, 967 прочитания

Коронавирусът заплашва италианската икономика Коронавирусът заплашва италианската икономика

Рим може да поиска по-голяма гъвкавост от ЕС за бюджетните цели

27 фев 2020, 911 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Мариела Ненова е новият шеф на Агенцията за икономическо програмиране и развитие

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10