Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 дек 1994, 14:39, 1212 прочитания

Кой управлява световните финансови пазари

Петте големи дърпат конците в Америка, Европа и Азия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Goldman Sachs, Merrill Lynch, Salomon Brothers, Morgan Stanley и JP Morgan - имената на водещите банки на "Уолстрийт" са добре известни по целия свят. Но източниците на тяхната финансова мощ са все още забулени в тайна.

Стотици милиарди долари, обект на ежедневни транзакции, компютри, достойни за "Междузвездни войни", информационни системи, превъзхождащи тези на ФБР и ЦРУ, взети заедно: господарите на международните финанси не правят пазара. Те са пазарът. Когато френският франк се сгромоляса, правителството ги сочи с пръст, но същевременно не може без тях, когато въпросът опре до финансирането на бюджетния дефицит или до приватизацията. Когато индексът САС40 (индекс на фондовата борса в Париж) отбележи спад или пазарът на облигациите изпадне в паника, причината се търси в техния постоянен стремеж към висока печалба, който ги принуждава да се оттеглят за секунди от даден пазар, без да изпитват угризения от това.


Кои са тези наемници на международните финанси, които се разпореждат с американските спестявания, държат кранчето на финансовите средства, инвестирани в Европа, създават и рушат новите пазари, въпреки че средствата, с които разполагат, представляват по-малко от 1 процент от световните капиталови потоци. Те са пет на брой. Пет американски банки.

Goldman Sachs - най-старата и най-мистичната, има репутацията на банка, която обслужва едрите предприятия, впуснали се в сложни финансови операции.

Morgan Stanley покрива най-голям географски периметър и предлага най-широк спектър от услуги и дейности, затова е и най-глобална.Salomon Brothers - кралица на пазарите, която смята себе си за по-силна от федералната резервна система, осуетявайки търговете на американски съкровищни бонове. И накрая Merril Lynch, която може да се похвали със 7 милиона вложители.

Петата банка, JP Morgan, е единствената, която извършва едновременно борсови операции и отпуска банкови заеми.

Богатството на петте датират от времето на Глас стийгъл акт (Glas Stcagall Act) - правилник, приет през 1933 г., който задължава банките да избират между традиционните дейности по влогонабиране и рисковите борсови операции. Повечето банки избират първото, т.е. сигурността. Всъщност тогава те още не са разбирали, че са обърнали гръб на богатството - защото съвременната икономика се характеризира с нарастващо значение на посредничеството. А това е и специализираната дейност, извършвана от петте банки - осигуряването на финансирането на фирмите с помощта на финансовите пазари. Те предлагат всичко: от едномесечни до петнайсетгодишни заеми, опции или конвертируеми облигации. Занимават се с емитирането и пласмента на ценните книжа на инвеститорите и получават комисиона за това - 0.25% за едногодишен заем, 2.5% до 7%, ако става дума за опции или приватизация. Банките извършват и други не по-малко печеливши дейности като операциите за собствена сметка.

Когато познаваш добре борсовата практика, защо да не се възползваш от това и да реализираш добра печалба. Разбира се, трябва да се отчита дейността им по сливания и поглъщания - посредническа дейност, която им донесе добри печалби през 80-те години.

Лесни пари?

Мощта на тези банки не се изчислява въз основа на работещия в тях персонал. Morgan Stanley има по-малко от 7500 сътрудници по света, Salomon Brothers - 8640, Goldman Sachs - 8700, JP Morgan - 15 200. Техните баланси изглеждат твърде крехки в сравнение с тези на големите японски банки; резултатите от дейността им по-скоро са сравними с тези на една средна банка - около 8 милиарда долара приходи за Morgan Stanley и Salomon Brothers. И въпреки това за 20 години те се превърнаха от обикновени съветници по инвестициите в крупни участници на международните пазари. Петте дължат своята мощ на международното значение на Уолстрийт в областта на финансите. Тук се извършват 35 процента от всички борсови сделки в света, което прави оборот от 4500 милиарда долара годишно.

"От една страна, все повече държави се нуждаят от капитали за приватизация или развитие на частния сектор, а от друга - американският финансов пазар е най-големият в света", обяснява Джон Майер от JP Morgan. "За да грабнете нова емисия на държавни ценни книжа, трябва първо да мобилизирате необходимите средства чрез американските спестявания. Това е стратегическа задача. През следващите години, ако не контролирате потока спестявания в САЩ, ще бъдете изпреварени от други" - това са думи на Робърт Грийнхил, бившия втори по значение човек в Morgan Stanley. За да оцелеят на Уолстрийт, банките трябваше да станат конкурентоспособни и резултатни и именно на това се дължи днешната им сила.

В Съединените щати 80 процента от емисиите на ценни книжа се осъществяват чрез посредничеството на първите десет американски търговски банки. Петте държат 45 процента от този пазар и затова са винаги нащрек. Днес над една трета от служителите на Morgan Stanley, Goldman Sachs и Salomon Brothers работят извън Съединените щати. При JP Morgan, която работи в Париж от 126 години, този процент достига до 40. "Европа предлага по-добри възможности за растеж от САЩ, просто защото финансовите пазари не са толкова развити", споделя Робърт Машулат от Morgan Stanley.

Стратегията на победителя

"Никоя страна не се превръща в златна мина за един-единствен ден, но ние трябва постепенно да заздравяваме позициите си", казва Робърт Хърст, един от тримата съпрезиденти по търговската дейност на Goldman Sachs. Петте са навсякъде и работят здраво - Париж, Франкфурт, Токио, Пекин, Москва, Бомбай и Южна Америка, където на първо място е Мексико. "Когато пристигнете на чуждо място, трябва да проникнете възможно най-дълбоко икономически", споделя Картър Маклиланд от Morgan Stanley.

Но за да бъдете по-мощни, не е достатъчно просто да сте навсякъде. Трябва да се поемат повече рискове, а следователно да се притежава и умението да загубиш. След рекордна печалба от 1.55 милиарда долара през 1993 г. Salomon Brothers отбеляза и също толкова внушителна загуба - 410 милиона само за второто тримесечие на 1994 г. За да е в състояние банката да поеме подобни удари, необходимо е да увеличи собствения си капитал. Кои са рисковите дейности - операциите за собствена сметка или когато банката реши да поеме цяла емисия ценни книжа, без да знае предварително дали ще може да ги пласира на инвеститорите. Става дума за огромни средства, например Morgan Stanley оперира с 25 пъти повече средства, отколкото е собственият капитал на банката.

Рискът не се ограничава единствено до размера на мобилизираните средства. Той се крие и в бързината на изпълнение. Ако ценната книга се приема добре, търговецът може веднага да ползва банков капитал и да запише за четвърт час увеличение на капитала от 500 милиона на 1 милиард долара, още преди нито една традиционна банка да е успяла да покани клиента дори да седне. Това ще рече, че процедурите по приема не са дълги - отговарящият за финансирането на предприятието седи в стъклена канцелария в средата на залата, достатъчно е устно упълномощаване, преди да бъде записано увеличението на капитала. Не съвсем лесно упражнение, което може да доведе до финансова катастрофа и при най-малката погрешна стъпка. Скорошен пример за това бе френската банка "Креди Лионе".

Петте също не са застраховани от подобни неприятности. Но те имат акционери, които трябва да бъдат изкушавани чрез афиширане на добри финансови резултати. "Първата причина за фалит е загубата на доверието на кредиторите", твърди Бири Фридберг, един от президентите на Merrill Lynch. Без подкрепата на General Electric, Kidder Peabody - една друга търговска банка, замесена в скандал за лъжлив баланс и укриване на данъци - рискуваше да бъде затворена.

Силата на петте всъщност е изградена върху два основни стълба - информационна система и безупречно познаване на пазарния механизъм. От финансовите пазари до техниките за покриване на риска на срочните пазари нищо не е случайно. Те имат нужда само от най-добрите кадри. Обсебват на невероятни цени университетски учени, за да разработват нови статистически теории. Те са тези, които въвеждат най-новите компютризирани системи и телекомуникации, за да може да се работи с още повече данни и още по-бързо. В съвременните "катедрали за преговори" на Merrill Lynch или Salomon Brothers хиляди оператори имат на екраните на компютрите си плана на залата и могат по всяко време да се свържат с когото и да било вътре в нея. Необходима е и връзка с пазарите на различните континенти. В Париж екип на Goldman Sachs работи денонощно, за да може да увеличи двойно капацитета на локалната компютърна мрежа на банката, което ще позволи осъществяването на контакт в реално време между Лондон и Ню Йорк.

Все пак компютрите не могат да правят всичко, необходими са хора. "Пазарите са бойни полета с хора от плът и кръв", обобщава Майкъл Майрън, дясната ръка на президента на Salomon Brothers. Повече от която и да е друга институция в света този "клуб на петте" превърна обществените контакти в търговски актив. За представителството си в Париж Merrill Lynch се довери на Клод Пиер-Бросолет, близък приятел на Валери Жискар д'Естен, а Goldman Sachs повери президентския пост на Жак Майо, бивш президент на Societe generale. Като връх на всичко в Щатите Goldman Sachs нас като съветник Джералд Кариган, бивш управител на федералната резервна система в Ню Йорк, докато бившият човек № 2 на Goldman - Робърт Ръбин, стана икономически съветник на... Бил Клинтън. Всичко е толкова просто.

Необратимо ли е това превъзходство? Безсъмнено в краткосрочен план - да. Преднината, която имат петте, е твърде голяма. Но удар след удар, ниша след ниша техните конкуренти правят всичко възможно, за да обуздаят устрема им и да си осигурят част от огромния сладкиш, наречен финанси. Но за петте големи на световните финанси от това играта става само по-увлекателна.

По L’ Expansion
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Червен флаг за бургаското лято Червен флаг за бургаското лято

Регионът е по-уязвим от коронавирус кризата заради силната му зависимост от летния туризъм

29 май 2020, 857 прочитания

Стрела в ахилесовата пета на Бургас Стрела в ахилесовата пета на Бургас

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Бургас"

29 май 2020, 957 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Защо ги няма жените милиардерки

Още от Капитал
Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10