MMM идва, "Лайф чойс" си отива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

MMM идва, "Лайф чойс" си отива

MMM идва, "Лайф чойс" си отива

4480 прочитания

След броени дни скандално известната руска пирамида МММ ще предложи на българския пазар книжата, които предизвикаха първоначален фурор и последваща драма за милиони руснаци. В същото време нашенската си пирамида "Лайф чойс" най-вероятно ще изгърми до няколко седмици, защото данъчните органи подготвят конфискация на всички доходи на дружеството, получени от продажбата на откупваеми доверителни разписки. Подробности за мерките, които данъчните власти подготвят спрямо "Лайф чойс", можете да прочетете на 26-а стр.

В брой № 11 от 20 март 1995 г. в. "Капитал" съобщи за намеренията на МММ да стъпи на българския пазар. Тогава не бяха ясни само моментът, в който МММ ще предложи книжата си в България, и формата, под която ще стане това. През миналата седмица тези въпроси в общи линии бяха изяснени.

В момента на един от митническите пунктове на България има пратка, която съдържа няколко десетки килограма от т.нар. мавродчики (книжа с облика на руския депутат Сергей Мавроди, на които е изписано "500 билетов").

Митничарите очакват становище от Министерство на финансите дали мавродчиките са ценна книга по смисъла на българското законодателство, за да освободят пратката.

Отговорът на Министерство на финансите по всяка вероятност ще бъде, че това не са ценни книжа и следователно пратката безпроблемно може да бъде внесена в страната. Оттук натам може да се очаква масирана рекламна кампания и продажба на книжата на български граждани.

Колкото до въпроса кой ще разпространява книжата; това ще е регистрираното от Пловдивския окръжен съд с решение № 1538 от 02.03.1995 г. еднолично дружество с ограничена отговорност "МПМ". Дружеството е регистрирано с минималния изискуем от Търговския закон капитал за ООД 50 000 лева.

В предмета на дейност са предвидени обичайните дейности - производствена, търговска, хотелиерска, туристическа и всяка друга дейност, незабранена със закон.

Най-голям интерес обаче представлява дейността "покупко-продажба на вносна и българска полиграфическа продукция, рекламни материали, в т.ч. бланки, справочници и други полиграфически изделия, използвани в предприемачеството..." Това всъщност е разковничето за механизма, по който действа МММ. Претендирайки, че мавродчиките не са ценни книжа, а рекламни материали с лика на руския депутат Мавроди (или обикновени "полиграфически изделия"), продажбата на тези книжа не попада под разпоредбите (настоящи и бъдещи) за контрол на търговията с ценни книжа.

МПМ се представлява от трима управители (заедно или поотделно) - руските граждани Дмитрий Дарченков и Андрей Богданов и българския гражданин Светослав Михайлов.

Предисторията

От месец февруари 1993 г. инвестиционният фонд МММ започва мащабна и агресивна рекламна капания на своите акции. Шеф на МММ е настоящият депутат в Руската дума Сергей Мавроди, в чиято икономическа империя влизат 21 компании, на повечето от които той е президент.

Най-впечатляваща е телевизионната реклама, представяща обикновения шофьор Льоня Голубков, който купува кожено палто на жена си, апартамент и отива в САЩ да гледа световното първенство по футбол. И всичко това само защото си е купил акции на МММ.

Акционерното дружество обещава 3000% годишна доходност на своите акционери. Доходите се получават от разликите в цените купува и продава на акциите, котирани в офисите на фонда и на руските борси.

Резултатите не закъсняват. Милиони руснаци са обхванати от манията да заприличат на олицетворението на успеха Льоня Голубков. Хората продават имоти, теглят депозити, вземат заеми от банки и парите се инвестират в акции на МММ. Фондът поддържа политика на постоянно нарастване на цените, по които изкупува акциите си обратно. Цените на акциите през февруари 1994 г. са 1600 рубли, а през юли 1994 г. достигат до 115 000 рубли.

МММ има разрешение за отпечатване на 1 млн. акции, но по твърдения на Мавроди акционерите на дружеството са 10 млн.

Всъщност останалите милиони руснаци, доверили се на Мавроди, купуват билети с лика на Мавроди, популярни в Русия с името мавродчики. По думите на МММ 100 билета са равни на 1 акция, а билети са пуснати, защото дружеството вече е продало всичките си акции, финансовото министерство на Русия обявява, че билетите са обикновени листчета хартия, не по-ценни от красива пощенска картичка.

Не е известно фондът да се е занимавал с нещо друго освен с купуването и продаването на собствените си акции. Така са събрани милиарди рубли и само Мавроди знае какво е станало с тях.

Еуфорията продължава до лятото на миналата година, когато данъчните власти започват разследване на Мавроди, за злоупотреби в друга негова фирма. Новината за разследването предизвиква паника сред акционерите и в края на юли се натрупват опашки пред офисите за продаване на акциите. На 29 юли МММ обявява драстично намаление на цените на изкупуване на своите акции от 115 000 рубли (40 долара по тогавашния курс) на 950 рубли.

Следващите дни офисите на компанията един по един се затварят. Обяснението на Мавроди е, че в тези условия, при които ни поставят правителството и в частност Министерството на финансите, не можем да купуваме и подаваме акциите си. Мавроди обещава, че след 2-3 месеца цените на акциите ще се върнат на старите си нива. Рекламите на МММ продължават...

На 4 август Мавроди е арестуван. Към таза дата дружеството е затворило всички свои офиси за търговия с акциите си. След броени дни акционерите на фонда пишат отворено писмо до президента Елцин, в което настояват Елцин да освободи Мавроди, за да му даде шанс да ги компенсира за загубите.

Организират се демонстрации в защита на Мавроди с лозунга "Долу ръцете от Мавроди", стига се до сблъсъци с полицията. На 13 август говорителят на МММ обявява, че щом Мавроди бъде освободен, МММ пак ще започне дейността си. Обвинението срещу Мавроди е за данъчни злоупотреби и отказ за сътрудничество на данъчните власти. Заплашват го 7 години затвор.

На 20 август от затвора Мавроди пуска "Заповед № 1" - "ще забогатеят тези, които продължават да ни вярват". И възобновява търговията с акциите на дружеството. Пред офисите веднага се образуват опашки. Само че не от продавачи, а от купувачи! Мавродчиките се купуват като топъл хляб. На 20 август 100 билета мавродчики се котират за 3500 рубли на свободния пазар, при официална цена купува в офисите на МММ 900 рубли!

С мавродчиките се пазарува в магазини, твърди се, че дори са плащани заплати. "Аз си купувам билети, защото искам да съм независима от моя мъж, който не иска да сподели с мен неговите мавродчики", заявява домакиня от Москва пред Ройтер.

На 4 септември руското правителство забравяна рекламите на МММ в държавните медии с мотив нарушаване на действащия указ на президента Елцин за нелоялна реклама.

На 9 септември Мавроди обявява, че ще се кандидатира за депутат в Държавната дума - долната камара на руския парламент. На 14 октомври Мавроди е освободен от затвора, заради участието в парламентарната кампания. На 30 октомври печели изборите за депутат и това му носи имунитет срещу съдебно преследване.

Инвазията

През месец юли миналата година Мавроди заяви, че ще пусне акциите се по борсите в целия свят. През ноември на пресконференция съобщи, че възнамерява да разшири дейността си на Запад и визира конкретно Великобритания.

В началото на тази година интересите на МММ се насочват към страните от Източна Европа, които се оказаха благодатна почва за пирамидалните структури.

Намеренията на МММ за инвазия и в други страни явно съвсем не са прекратени.

В броя от 8-14 април 1994 г. на популярното списание "The Economist" има специално приложение "Изследване на нововъзникващия пазар в Русия". Цяла страница от него е заета от рекламата на "МММ-инвест" - "най-големия ваучърен инвестиционен фонд в Русия". Към края на рекламния текст е отбелязано, че "ваучърният инвестиционен фонд "МММ-инвест" е финансово и законово напълно независим от компаниите в рамките на асоциацията МММ и от акционерното дружество МММ, което в средата на миналата година бе обект на голямо внимание от страна на руската и чуждестранната преса".

Реклама на фонда се появи и в специалното приложение "Русия" на в. "The Financial Times" от 11 април 1995 г.

Появата на книжата на МММ на българския пазар вероятно ще се превърне в своеобразен тест за властите и за обикновените хора. Първите трябва да покажат могат ли и искат ли да се преборят с явлението, наречено пирамидални структури, а вторите - дали вече са наясно с правилата на пазарната икономика, които дават право и възможност на всеки както да спечели много, така и да загуби всичко.

След броени дни скандално известната руска пирамида МММ ще предложи на българския пазар книжата, които предизвикаха първоначален фурор и последваща драма за милиони руснаци. В същото време нашенската си пирамида "Лайф чойс" най-вероятно ще изгърми до няколко седмици, защото данъчните органи подготвят конфискация на всички доходи на дружеството, получени от продажбата на откупваеми доверителни разписки. Подробности за мерките, които данъчните власти подготвят спрямо "Лайф чойс", можете да прочетете на 26-а стр.

В брой № 11 от 20 март 1995 г. в. "Капитал" съобщи за намеренията на МММ да стъпи на българския пазар. Тогава не бяха ясни само моментът, в който МММ ще предложи книжата си в България, и формата, под която ще стане това. През миналата седмица тези въпроси в общи линии бяха изяснени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.