И втората вълна пирамиди рухна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И втората вълна пирамиди рухна

Андрей Богданов (ляво) и Дмитрий Дарченков от МПМ по време на пресконференция в Пловдив

И втората вълна пирамиди рухна

5431 прочитания

Андрей Богданов (ляво) и Дмитрий Дарченков от МПМ по време на пресконференция в Пловдив


Четвъртък не беше добър ден за Варна. Започна се с новината, че тринадесет хиляди варненци са изгубили спестяванията си, измамени от две фирми - БАМС и "Спирели". Следващия ден сякаш целият черноморски град беше по улиците пред офисите на нови и нови непрекъснато рухващи фирми за събиране на пари, с морковчето на невероятно високата месечна доходност. Хората се надпреварваха в едно лудо състезание с времето, за изпреварят момента, в който поредният шеф на фирма с екзотично име ще реши, че е по-удобно да наблюдава неделния митинг от вбесени вложители във Варна от някоя съседна или по-далечна държава.

След БАМС и "Спирели" офисите си във Варна затвориха "Тако импорт експорт", "Алба - бул". Местни наблюдатели коментират, че е само въпрос на време "ликвидната криза" да обхване и "Крис лимитед", "MP груп", както и дъщерната й фирма НИСК, "Ривеста", "M&I комерс", също и няколкото други фирми, рекламиращи своите вложения. Схемите на всичките са абсолютно идентични, повечето от тях дори не си правят труда да мислят дори за сериозна демонстрация на стопанска дейност. Най-добре котиращата се заблуда е, че се занимават с търговия, предимно с Югославия, и че докато има ембарго, високите дивиденти ще се плащат. Други рекламират свои инвестиции в строителството на туристически обекти и вероятно поради това обещават седмична доходност от 8 на сто (!).

По-интересният феномен е, че повечето вложители са с пълното съзнание, че

Дават парите си на пирамидална схема

Но разчитат на това да ги изтеглят в подходящия момент и да се прехвърлят в друга фирма. В подобно бясно състезание някои наистина успяват да спечелят много, но не е ясно когато всички фалираха, кой в крайна сметка ще се окаже губещ.

Не е лишена от основание и хипотезата, че може би някои от фирмите са свързани, за да не позволят веднъж привлеченият рисков капитал да се влее в чужда структура. Косвено доказателство за обвързаността на сриналите се през изминалата седмица пирамиди е общата им охранителна фирма.

Характерна тенденция през последните месеци във Варна е, че благодарение на бясната конкуренция между отделните вложения се стигна до феноменални обещания за доходност, при които ефективно годишно може да се получи над 500 и 1000 на сто. Поради тази бясна конкуренция последната появила се пирамида "Спирели" умря първа и повлече след себе си всички останали. И докато вниманието на всички е насочено към Варна, където загубите на хората от различните "вложения" надхвърлят няколко милиарда лева, една

По-голяма трагедия се задава в София

В същия ден, в който се разбра за края на варненските БАМС и "Спирели", в София няколко вбесени вложители във финансовата къща "МЦС - България" се обърнаха към своите адвокати, за да получат вложените си пари. От около една седмица в офиса, който работи с клиенти, не може да бъде намерен никой, известните телефони на МЦС не отговарят. Твърде вероятно е повечето от вложителите все още да не знаят за изчезването на представителите на МЦС, тъй като обикновено те не са имали пряк контакт с финансовата къща, а са работели с нейни агенти. Парите са събирани чрез договори за участие в колективна инвестиционна схема. Според неговите клаузи колективната инвестиционна схема е обособено имущество към финансовата къща, като набраните пари се използват за класически финансови операции - според лиценза на МЦС, даден от БНБ. Обещаваната доходност на вложителите е минимум 14 пункта над основния лихвен процент за левово вложение и 18.2 на сто годишна лихва за доларова инвестиция. Цифри, които изглеждат далеч по-разумно и поради тая причина масата на засегнатите е далеч по-голяма.

Изумен бизнесмен, който вероятно е един от последните, имали контакти с представителите на тази фирма, разказваше, как те откровено са признали, че парите на вложителите са изнесени от България:

"В сравнение с нас крахът на "Ист-уест" ще изглежда като бебе"

е казал въпросният представител на финансовата къща, уточнявайки, че става дума за сума от порядъка на 12 милиарда лева. Както и в случая с "Ист-уест", и тук според него засегнати щели да се окажат няколко т.нар. борчески фирми. В края на миналата седмица никой от представителите на фирмата не можеше да бъде намерен за коментар.

Първото официално стъпване на МЦС в България е в началото на 1992 г., когато е регистрирана финансовата къща като дружество с ограничена отговорност с капитал 230 хил. лв., от които 90 хил. са собственост на "MCS Verwaltung und Service GmbH" в австрийския град Залцбург. Останалите съдружници са българи - Емил Стоилов, варненецът Кирил Лясков, Димитър Дичев (различен от депутата от БББ) и Валерий Давидов. По-късно Дичев продава дяловете си на Давидов. Още преди официалната регистрация на фирмата тя вече е започнала да събира агенти, които да набират вложители. Комисионите на агентите са обвързани с лихвата, която получават вложителите, и постепенно се изгражда класическа структура на няколко нива агенти.

През следващите години -1993 и 1994 г., структурите на МЦС в страната се разрастват. В началото на 1993 г. се регистрира "МЦС комерс" ООД, в който австрийската фирма притежава над 50 на сто от дяловете, а от българска страна съдружник е ЕТ "Лира" на Лилия Радомирска. "МЦС комерс" по-късно създава свои дъщерни структури, като например тази в Сливен - "МЦС здраве". Същата фирма купува пакет акции на "Тракия комерс" КДА на номинална стойност 1.5 млн. лв. По-късно двете фирми регистрираха и общо дружество "МЦС Тракия", което експлоатира две мелници в Хасково. Митко Проданов, изпълнителен директор на "Тракия комерс", коментира, че по всяка вероятност тези участия са били предназначени за легитимация пред потенциалните вложители за това, че МЦС извършва сериозна инвеститорска дейност.

През 1993 г. е регистрирана "МЦС проучване и сдружаване" ООД, където освен австрийската фирма съдружник и управител е Момяна Гунева, дъщеря на бившия главен прокурор на републиката Мартин Гунев.

"МЦС проучване и сдружаване" става основател през юни 1993 г. на "МЦС холдинг", където заедно с австрийците дялово участие има немският гражданин Роналд Чихи. А през миналата година в Кърджали е създаден "МЦС инвестиционен фонд" АД със 100 млн. лв. капитал, в чийто борд на директорите влизат Момяна Гунева, Калин Митрев и Феодор Чихи. Същият фонд вече има отпечатани в САЩ акции от American Bank Note Company, една от водещите американски компании за печатане на ценни книжа.

Фамилия Чихи като че ли се оказват

Едни от най-големите международни мошеници

на източноевропейска територия. Братът на Роналд Чихи - роденият през 1953 г. в германския град Дуисбург Феодор Йорг Чихи, фигурира като управител на спомената вече фирма MCS Verwaltung und Service GmbH в Залцбург. Същата е създадена през 1990 г. с капитал 500 000 германски марки (който обаче не е внесен изцяло). Едноличен собственик на капитала е регистрираната в Панама M.C.S. Kapital enterprise S.A. Панама с класическа офшор територия, където се регистрират много компании-майки (фирмата там е всъщност чиста пощенска кутия) заради тайната на акционерното участие и ниските данъци. Тази компания-майка има над 30 дъщерни фирми в целия свят, които официално се занимават с недвижими имоти. Не е ясно какъв механизъм за "събиране на пари на лековерни се използва в другите страни, но дружеството в Залцбург със сигурност не се занимава с търговия с недвижими имоти, както и с каквато и да било друга нормална предприемаческа дейност. За 1993 г. тя има оборот 18 млн. германски марки, има 15 служители и никакви недвижими имоти. Официално основният предмет на дейност на фирмата е курсове в областта на маркетинга за фирми в Източна Европа и републиките на ОНД. Твърде вероятно в Залцбург наистина да е централата на тази организация, която да контролира събирането на пари в цяла Източна Европа. Включително наши бизнесмени, пожелали да останат анонимни, си спомнят, че доскоро двамата братя Чихи често са посещавали България, отнасяйки - според местни сътрудници на МЦС - куфари с пари.

В Германия, Австрия, Швейцария ги лъжат по почти същия начин

Започващият скандал около МЦС и братята Чихи бе предшестван от един друг голям скандал, който се разрази в началото на годината в Германия с инвестиционното дружество European Kings Club (ЕКС). През януари немският вестник Die Welt съобщи, че франкфуртската прокуратура е била залята от хиляди гневни телефонни обаждания на измамените вложители. Поводът - клубът вече не изплащал обещаните над 70% лихви.

Вместо това клиентите били подтиквани отново да вложат натрупаните суми. Нещо повече - клубът не бил готов да върне обратно парите. Става въпрос за суми, надхвърлящи 100 000 DM. На 7 ноември 1994 г. ЕКС информира швейцарските си клиенти, че плащането за октомври и ноември няма да се състои.

Въпреки това дори властите в Германия са безсилни. "Всички, които се обаждат, желаят да останат анонимни, никой не назовава имена и адреси. Без свидетели не можем да докажем, че ЕКС е измамил вложителите", заяви тогава пред Die Welt госпожа Хилдс Бекер-Тозан, главен прокурор на Франкфурт. "Хората се страхуват, че въобще няма да получат вложенията си обратно, ако ни сътрудничат."

Франкфуртската прокуратура публикува подозренията си срещу ЕКС още от средата на 1993 г. Подобни съобщения излизат и в Швейцария, Австрия, Франция, Белгия и в САЩ. Хората, които дърпат конците, са президентката на клуба Дамара Бертгес и съпругът й Харалд; до неотдавна те са се намирали в Гелнхаузен - Хесен, но от известно време местонахождението им е неизвестно. Освен това в Дъблин се намира "Презастрахователно дружество ЕКС", зад което според слуховете стои едно дружество от карибския басейн, франкфуртската прокуратура предполага, че по-голямата част от парите на вложителите са пренасочени натам. В Швейцария и Германия бяха издадени много заповеди за арест, между които и за ареста на двойката Бертгес. Съпрузите обаче бяха освободени под гаранция от 500 000 DM. През лятото бяха конфискувани около 4 млн. DM. Предполага се обаче, че ЕКС е събрал около 100 млн. DM от около 100 хиляди вложители само в Германия. В Швейцария те са 30 хиляди човека, според "Нойе цюрхер цайтунг".

Посредниците на клуба са обикаляли кръчмите, тенис-кортове и други места, на които обикновено средният германец прекарва свободното си време, и продавали на наивните вложители така наречените писма (Letters) на "Презастрахователното дружество ЕКС" от Дъблин. Цената е 1400 DM за едно, а обещаният годишен дивидент е 71.34%. В някои от брошурите на ЕКС се казва: "Не ни питайте как го правим. Това е просто една наша търговска тайна."

Случаят с ЕКС е твърде показателен, тъй като неговият подход е абсолютно идентичен с този на МЦС. Те никога не са се рекламирали публично и винаги са използвали индивидуален подход за привличане на вложители, използвайки посредници. Обикновено в началото потенциалният вложител се сдобива с една луксозна брошура, която отправя едно интелектуално предизвикателство към читателя, после му създава дискомфорт, описвайки цялата несправедливост например на данъците, които плаща средната класа. Накрая казват, че инициативни хора, желаещи взаимно да си помогнат, правят подобни "колективни инвестиционни схеми", парите от които далеч от погледа на данъчните власти се инвестират в задокеански инвестиционни фондове, които управляват портфейли от високорискови финансови инструменти. В една от първите брошури на МЦС на български например относително компетентно и илюстрирано с много графики и табулограми се описват възможностите за пет години 1000 долара да станат 5400 долара, само като МЦС ги повери на няколко фонда, специализирани в срочни сделки по управление на капитали.

Характерно за МЦС е, че благодарение на пирамидалната структура за пласмент на договорите за участие в колективна инвестиционна схема засегнати сега се оказват широки кръгове интелектуалци и техни роднини. Очевидно братята Чихи или този, който стои в дъното на схемата съвсем съзнателно си е избрал тази пазарна ниша вложители по време, по което съвсем на светло и необезпокоявано от никого "Ист-уест" започваше да събира пари от кръга на пенсионерите, младежите и др.

Старите познати на властите у нас

Според някои намесата на властите в такива случаи не бива да се търси, тъй като парите са си на хората и те сами решават къде ще вложат. Само че, ако както изглежда, няколко десетки милиарда лева под формата на долари в куфарчета изчезнат зад граница, това се превръща в сериозен проблем за финансовата система на страната и придобива политически оттенък. А най-лошото е, че загубите отсега нататък ще стават все по-големи. И най-губещ ще се окаже част от електората на управляващата партия - пенсионерите. Защото която и столична радиостанция да пуснете, през половин час не може да не чуете: "Вече две години хиляди пенсионери живеят спокойно, благодарение на 10-те процента месечно, които "Лайф чойс" им дава."

Това звучи особено примамливо на фона на спадащите банкови лихви и ниската инфлация. Има чисто психологически момент и той е, че днес много хора теглят спестяванията си от някоя банка заради ниските лихви и са твърде изкушени да отидат при такива като "Лайф чойс". Последните на всичко отгоре вече прилагат една нова авангардна схема, предназначена за друга неоткрита досега пазарна ниша - курортистите. Те предлагат авансово изплащане на месечния дивидент за три месеца напред. Или ако днес внесете например 100 000 лв. ("инвестирате" в т.нар. АДР), обещаният дивидент е 10% месечно, то вие в момента на внасянето ще получите 30 000 лв., ако участвате в схемата за курортисти. Така отивате щастлив на море така или иначе с вашите пари, като отлагате развръзката за есента.

Фараонът на Добруджа

Миролюб Гаич с вложението "Югоагент" направо се подигра с данъчната администрация в Добрич, като заявил на нейните служители, че могат да връчат облагателен акт единствено в приемното му време. При данъчна проверка бе установено, че фирмата, която успя да събере огромни суми благодарение на обещаваните високи лихви, понякога с издавала фалшиви фактури. Издаденият данъчно облагателен акт е за 177 млн. лв. - невнесен в хазната данък оборот за 1993 и 1994 г. Наскоро този акт най-сетне бе връчен на Гаич, в момента тече едномесечният срок, след като той я обжалва. Миналата седмица във Варна покрай общата паника във Варна клонът на "Югоагент" също е бил обграден от хора, желаещи да си изтеглят парите и се е наложило самият Гаич да ги убеждава да се въздържат от упражняване на това си право. Още през август миналата година юристи на БНБ дадоха становище, че дейността, която извършват "Югоагент" и "Лайф чойс" е по същество чисто влогонабиране и БНБ трябва да предприеме някакви мерки. Представители на "Банков надзор" са ходили в Добрич, но не са установили никакво нарушение на законодателството, очевидно тъй като "вложение" е коренно противоположно на "влогонабиране". Местни наблюдатели, запознати с хода на проверката, казват, че служителите на надзора са си тръгнали видимо много по-доволни, отколкото когато са дошли.

Никой не би могъл да сметне при настоящите трансформации на депозитна маса колко от нея ще се загуби.

Въпреки заканите на властта все още никой от измамилите (или от тия, за които с основание може да се предполага, че мамят) населението не е санкциониран. Все още не е ясно как е приключила данъчната проверка на "Лайф чойс". За разлика от "Лайф чойс" Министерство на финансите има доста по-държавническо поведение към опитите на руската пирамида МММ да влезе в България. Въпреки че руският депутат Сергей Мавроди, който с МММ успя да разори милиони руснаци, си позволи невероятно нагъл тон към официалните български власти за това, че не освобождават от митницата неговите "рекламни материали".

Дебаркирането на МММ

През миналата седмица на нарочна пресконференция косвеният представител на МММ в България - пловдивската фирма МПМ, сведе до знанието на "заинтересованите ведомства" обръщение на Сергей Мавроди. В него небезизвестният президент на МММ и депутат в руската Дума призовава да се освободи от пловдивската митница пратката с билетите на МММ.

Управителите на МПМ видяха политически момент в задържането на пратката. Те предупредиха, че ако се наложи, въпросът ще бъде отнесен в съда. Не бяха подминати и журналистите, които получиха предупреждение за евентуални съдебни дела "за лъжливи материали, не-подкрепени с документи". Андрей Богданов, управител на МПМ, заяви, че в Русия МММ е спечелила всичките заведени дела срещу журналисти, като нито едно не е било за сума под 200 000 долара. Факт, който кой знае защо не е известен на никой друг освен на представителите на МММ.

Интересното е, че в първите интервюта за българския печат представителите на МПМ отричаха връзка е МММ и говореха за някаква фирма от Великобритания, от която получават книжата с лика на президента на МММ Сергей Мавроди. На въпросната пресконференция бе пояснено, че книжата се получават от фирма, регистрирана във Великобритания, която представлява интересите на МММ зад граница. Името на фирмата бе смотолевено от представителите на МММ, на въпрос на "Капитал" за точното име бе отказан отговор. Нашето проучване обаче показа, че вероятно става дума за "Thomas Delarue and со" ltd.

Схемата, по която работи МПМ, е аналогична с тази на МММ в Русия. Продават се билети с образа на Мавроди, които впоследствие се изкупуват обратно. Доходът за инвеститорите идва от разликата в цените, по които се купуват и продават книжата. През миналата седмица дори започна и официалната търговия с билетите, независимо че пратката все още се задържа на митницата. Обяснението на Андрей Богданов е, че това са билети, купени от граждани в Русия, и притежателите им сега ги продават на офисите на МПМ в Пловдив.

Андрей Богданов се оплака и от отношението на някои медии, които подхождали предубедено към МПМ и явно не признавали презумпцията за невинност.

Колкото до предубеждението, бихме оставили читателите ни сами да си направят изводи - МММ идвала в България да прави бизнес, но засега бизнес не е развиван, каза президентът на МПМ Дмитрий Дарченков. Интересно тогава как се покрива разликата в цените продава и купува на билетите...

"Ако искате, можете да си купите билети с лика на Сергей Мавроди и да си ги гледате вкъщи. Като ви омръзне, може да дойдете и да ни ги върнете. Но аз не обещавам, че непременно ще ви ги купя обратно"....Случайно или не продавачката си спести превода на тази ключова според нас фраза на Андрей Богданов.

В края на седмицата финансовият министър Димитър Костов заяви, че доколкото зависи от него, той няма да допусне книжата на МММ в България, защото били опасни.

Ако обаче се стигне до съдебно дело, нищо чудно съдът реши спора в полза на МММ. Друго развитие може да имат нещата, ако в Закона за ценните книжа (който ще бъде приет окончателно от парламента до месец) се създадат предпоставки подобни финансови инструменти да бъдат включени в категорията "ценни книжа" и съответно да попаднат под разпоредбите за контрол от страна на официалните власти.

Докато Министерство на финансите има поне една адекватна реакция, въобще не може да се каже същото за "Банков надзор" в БНБ. Докато провежда странната си лицензионна политика спрямо банки и финансови къщи, надзорът си затвори очите за десетките публични покани за влог по варненските вестници и столични радиостанции. И ако някой се запита докога измамниците ще хранят пенсионерите - както твърдят рекламите, или обратно, отговорът ще бъде: докато опарените не станат толкова много, че натрупаното отрицателно отношение на обществото не се материализира в законови норми. И ако приемем, че настоящата ситуация в страната е една от "грешките на растежа" на пазарната икономика, показателно за зрелостта на нашите политици е, че вече втора година се занимават с парламентарни питания за пирамидалните структури, без да помислят за своята роля. Изходът в подобни случаи могат да бъдат индиректни ограничения за подобни действия. Във Великобритания например се търси наказателна отговорност от тези шефове на предприятия, които продължават дейността им в условия, подсказващи неизбежната неплатежоспособност на дружеството. А каква друга е дейността на нашите пирамиди освен подобна активност, комбинирана с надеждата, че докато и вложителите осъзнаят този факт, те вече ще са далече и с осигурени старини.

Четвъртък не беше добър ден за Варна. Започна се с новината, че тринадесет хиляди варненци са изгубили спестяванията си, измамени от две фирми - БАМС и "Спирели". Следващия ден сякаш целият черноморски град беше по улиците пред офисите на нови и нови непрекъснато рухващи фирми за събиране на пари, с морковчето на невероятно високата месечна доходност. Хората се надпреварваха в едно лудо състезание с времето, за изпреварят момента, в който поредният шеф на фирма с екзотично име ще реши, че е по-удобно да наблюдава неделния митинг от вбесени вложители във Варна от някоя съседна или по-далечна държава.

След БАМС и "Спирели" офисите си във Варна затвориха "Тако импорт експорт", "Алба - бул". Местни наблюдатели коментират, че е само въпрос на време "ликвидната криза" да обхване и "Крис лимитед", "MP груп", както и дъщерната й фирма НИСК, "Ривеста", "M&I комерс", също и няколкото други фирми, рекламиращи своите вложения. Схемите на всичките са абсолютно идентични, повечето от тях дори не си правят труда да мислят дори за сериозна демонстрация на стопанска дейност. Най-добре котиращата се заблуда е, че се занимават с търговия, предимно с Югославия, и че докато има ембарго, високите дивиденти ще се плащат. Други рекламират свои инвестиции в строителството на туристически обекти и вероятно поради това обещават седмична доходност от 8 на сто (!).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK