Длъжниците с най-мощно лоби и при Виденов

Царуването на длъжниците у нас е на път да се утвърди окончателно и при кабинета на Жан Виденов. Отново са модни идеите за опрощаване на многомилиардните дългове на държавните предприятия - чрез замяна с облигации, замяна на дълг със собственост, държавни гаранции или субсидиране от специални фондове. Отново се попълват списъци с "жизнеспособни предприятия", които си заслужава да бъдат отървани от дълговете си към "лошите" кредитори - банките или бюджета. Миналата седмица шефът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация обяви, че новите лоши кредити са 150 млрд. лева, което е около 1/4 от брутния вътрешен продукт (БВП) за миналата година. И те чакат своето опрощаване.

Пак същата седмица правителството призна, че министерствата и банките не могат да идентифицират длъжниците си, и бяха призовани за един месец да проведат разследване и да намерят останалите от тях. Това показа, че т.нар. втора част от ЗУНК не е изпълнена и няма вероятност да бъде привършена тази година. Тя предвиждаше фирмите, чиито дългове към банките бяха заменени с държавни облигации, да плащат сега на бюджета, като преди това сключат договор с финансовото министерство и ресорното си ведомство. Договорът ще уточни размера на дълга и погасителния план. Обаче като няма длъжник, няма договор и няма връщане на дълга. Всъщност покрай неидентифицираните длъжници само може да се предполага колко обяди на кредитни милионери са покрити. А през 1994 г. бяха заменени близо 150 млрд. лева дългове към банките, които - ако предприятията не бъдат накарани да ги връщат на бюджета - ще бъдат покрити от данъкоплатците.

В такава среда на безотговорност кабинетът обяви след заседанието си миналия четвъртък, че вече имало списък към промишленото министерство с фирми, чиито дългове трябва да се опростят.

Неуспехът на ЗУНК да реши проблема с дълговете отведнъж и идеите за нови "безплатни обяди" или "дългови ваканции", просто завъртат безкрайната въртележка на опрощаване на лоши кредити, теглене на нови, които пак стават невъзвращаеми и отново опрощаване. И така, докато данъкоплатците издържат. Или докато натрупаме отново невъзвращаем външен дълг.