С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 юни 1995, 12:31, 922 прочитания

Белене: Ядрена колония или безмитна зона?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В един от най-богатите си земеделски центрове България има определена даденост - транспортни, производствени, административни и битови съоръжения и сгради, наричана "площадка на АЕЦ "Белене". Още преди четири години тя можеше да се използва за различни стопански дейности - търговски, производствени, социални. Вместо да отнема средства за безсмислено удължаване съществуването на спорния строителен обект, една безмитна търговска зона например не само щеше досега да осигури повече работни места от централата и да обогати беленския край, но и да възстанови на държавата част от досегашните разходи.

Привържениците на АЕЦ считат априорно, че някогашното първоначално предназначение на площадката им дава предимство и че "заровените повече от милиард долара" ще бъдат най-ефикасно оползотворени, ако се довърши и пусне в експлоатация поне първи блок е презумпцията за безпрепятствено строителство и на следващите. И привеждат убедителни (по тяхно мнение) доводи за необходимостта от нови електрически мощности, и то именно в Белене, поради нечувана ефективност, чистота, сигурност и безопасност. Това е една недалновидна и опростенческа постановка на проблема.


Държавническият подход изисква всички възможни варианти за оползотворяване на площадката да се оценят по равностойни критерии и без пристрастия да се избере най-изгодният. Вариантът АЕЦ може да влезе в този списък само ако парламентът отмени решенията за спиране строителството на АЕЦ "Белене". Това пък от своя страна може да стане само ако бъдат признати за неверни изследванията и становището на БАН, ако се докаже, че България има нужда от нови електрически мощности и ако в резултат на планиране по най-малко разходи (least costs planning) атомната централа изпревари другите възможни източници.

Противниците на АЕЦ имат

Необорим и достатъчен аргументза да изключат централата от списъка на възможните варианти:

Ако площадката се употреби за атомна централа, тя ще започне да се изплаща най-рано след 6-7 години, ще се използва в течение на около 30 години и ще изхранва 1-2 поколения работници. След това, ако не се случи ядрен или радиационен инцидент, площадката може да се използва единствено за хранилище на радиоактивни отпадъци и ще представлява опасност в течение на хиляди години.

Ако площадката се употреби за неатомни цели, тя ще започне да се изплаща веднага, ще храни неограничен брой поколения и няма да се налага изселване на жителите на Белене и отчуждаване на землището им за безопасна зона - съгласно проектозакона за изменение на Закона за използване на атомната енергия за мирни цели - нов член 6-а, който при това предвижда отнемане, а не откупуване на земята от собствениците й. Това допълнение на закона старателно се крие от местното население. То ще се разкрие и приеме едва след доизграждането на първи блок. В началото на експлоатацията му населението от район с радиус поне 4-7 км трябва просто да си отиде.

Позицията на атомните лобисти

Повечето от тях са преминали първи, (въглищен) клас и усърдно повтарят втори (атомен). Дори забравят, че в прословутата "енергийна харта", макар и от демагогия, подопечните им сътрудници бяха подредили още пет приоритетни класа от основното седемкласно енергийно школо. Второкласниците изхождат от едно остаряло начало, че "като собствен енергиен ресурс (освен малко вода) България не разполага с друго освен лигнитни въглища - нискокалорични с високо съдържание на пепел и сяра. Всичко останало - 75% от първичните енергийни ресурси, ние внасяме. Това ни струва 1/3 от годишния национален доход".

През последните години по различни причини структурата на националния гориво-енергиен баланс се промени. Още по-неправилно е да се задълбочават пороците на баланса в перспектива след 2000 г., чрез ново увеличаване на електрифицираността му и допълнителен внос на ядрено гориво. Отчетната себестойност на електроенергията, произвеждана в АЕЦ "Козлодуй", е нереално ниска, особено на старите блокове. Това е резултат от ниските амортизационни отчисления на остарелите и нереално определени основни капитали (фондове) и ниските цени на горивото, което се плаща и внася поне една година преди да бъде изгорено, респективно калкулирано в цената. Няма сведения дали върху сумите за предварително плащане на горивото компанията плаща или отчита в цената съответни лихви.

Досега НЕК не отчита не само "любимите на антиядрените специалисти пера за погребване на отпадъците и на отработеното гориво", но също за погребване на самите ядрени блокове, за наука, международна дейност, проектиране, противоаварийни планове и дейности, за непланови ремонти и рехабилитации, за щети от аварии и т.н. Бюджетните разходи на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, на комисията за стихийни бедствия и производствени аварии, на Гражданската отбрана, както и амортизационните и експлоатационните разходи на електропренасянето, породени от АЕЦ "Козлодуй", също не се калкулират в цената на ядрената енергия. Да не споменаваме нереалните оценки на досега отнетите земи и непредвиждането на разходи за откупуване и издръжка на предпазните зони. Да се прикрива всичко това и да се идентифицира фалшивата себестойност на електроенергията от Козлодуй е бъдещата себестойност на електроенергията от Белене е, най-меко казано, икономически шантаж.

Към бегло изброените "пропуски" трябва да се добавят още редица разходи, произтичащи от това, че ако АЕЦ "Белене" се достроява, то това ще става по нови проекти за всички несигурни основни агрегати и съоръжения - за активна зона, в това число и горивото, за парогенераторите, за системите за безопасност, за турбините и генераторите, за да отговаря централата на съвременните, а не на норми за безопасност отпреди 15 години. Всичко това е по-трудно и по-скъпо, отколкото цялостно ново проектиране и строителство ще направи себестойността на електроенергията от АЕЦ "Белене" много по-висока от тази на класическите централи с възможно най-модерни пречиствателни уредби. Главно по тази причина през последните 17 години в САЩ няма поръчки за нови АЕЦ. Вместо това са отказани поръчки за 108 блока с обща мощност 122 000 мегавата, а осем частично построени блока са замразени и за повечето от тях е малко вероятно да бъдат завършени някога. Ако нашето атомно лоби храни илюзии, че АЕЦ "Белене" може да бъде достроена с малки козметични промени на проектите, тогава то подготвя едно престъпление.

Апологетите на атомната енергетика у нас употребяват група патетични

Псевдодоводи

които лесно се обръщат в контрадоводи. Тук ги споменаваме с бегъл коментар, надявайки се лобистите да използват за в бъдеще по-сериозни аргументи.

- "Ядреното гориво гарантира относителна енергийна независимост, защото се доставя веднъж на 1-3 години."

Съществуват огромни проблеми по междуправителствените спогодби с бившия Съветски съюз, в това число и за ядреното гориво, за които не се знае коя страна е приемникът и как ще ги решава. Рекетът на снабдителя нееднократно доказва обратното - енергийна зависимост на България. Това, че обществото научава само случаите на дефицит в електроснабдяването, не означава още "относителна независимост".

- "Страната се размина с режим на тока само поради стабилната работа на АЕЦ "Козлодуй". Странно за какъв режим може да става дума, щом през цялата зима електроенергийната система е имала освен достатъчния резерв от 25% (около 1800 мегавата) още над 3000 мегавата излишък, или общо неизползваните мощности са били над 65% от максималния електрически товар.

- "Атомната енергетика е привлекателна... Тя играе ролята на сдържащ фактор в нашия традиционно размирен район."

Да, но само във въображението на лобистите. Потенциалните врагове винаги включват в стратегическите си военни планове способи за нанасяне на ядрен удар чрез взривяване на ядрените реактори с обикновени ракети. Затова ядрената енергетика е кошмар за гражданската отбрана, за полицията и армията, да не говорим за населението.

Върховната умиротворителна роля на "световните икономически интереси" за предотвратяване на "политически, религиозни и етнически конфликти" в районите със "стратегически обекти и съоръжения - проливи, петролопроводи, магистрални газопроводи и т.н.", също не бива да се превъзнася като довод. Често тези интереси не съвпадат с националните, а понякога имат предхождаща размирна роля. Напоследък се появява нова

Небезопасна словесна еквилибристика

"...държавата ни да не бъде бавен и тъмен заден двор на Европа. Не бих искал България - бедна на първични енергийни ресурси страна - да бъде "втора ръка" държава... За България износът на енергоносители (включително и транзитът им през наша територия) може да стане едно от най-перспективните направления на експорта ни".

Износ и експорт е едно и също. За да изнесеш, когато нямаш, трябва да внесеш. Значи остава вярно само съдържанието на скобата - транзитът. Досега бе известен транзит на електроенергия и на газ. Казват, че имало нарушители на ембаргото, дето транзитирали и петролни продукти. Някой печели от това. Други ги прострелват. За държавата и населението остава рискът от спуквания и вреди от изтекло гориво. Но това са все пак познати проблеми. Коя е тогава рекламираната златна мина за България?

Довършване на АЕЦ "Белене" (чрез пореден заробващ държавен заем), внос на ядрено гориво или горива за другите централи (пак назаем) преобразуването им в електричество и изнасянето му (от частни фирми). Това съвсем не е безобидна "преработка". Държавата внася суровините, пречиства ги, друг продава чистия продукт и прибира парите, а всички емисии (радиоактивни отпадъци, прах, серни, азотни, въглеродни окиси) остават за българина. При това, тъй като и "Сибир" отказва вече да прибира отработеното ядрено гориво, държавата ще плати (сигурно пак със заем) примерно на Франция, за да го преработи. Плутоният ще остане там, а радиоактивните отпадъци ще се върнат отново в нашата страна. Никак не е по-безопасен и другия "транзит" -международен маршрут за радиоактивни материали през България. Някои наричат тези "преработки" и "транзити" енергиен колониализъм.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Срокът за ERM II се изтегли за средата на годината 2 Срокът за ERM II се изтегли за средата на годината

В Брюксел неофициално се заговори за отлагане още в началото на седмицата, а една от причините е неяснотата около рекапитализацията на ПИБ

20 фев 2020, 781 прочитания

Снимка на деня Снимка на деня

Фестивалът Шиваратри в Катманду

20 фев 2020, 359 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Варна не вярва на сълзи

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10