🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кардинална промяна в Закона за приватизация не се предвижда

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

При обсъждане на промените в Закона за приватизацията миналия вторник депутати, членове на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и представители на нейното изпълнително ръководство достигнаха до единодушния извод, че кардинални промени в Закона за приватизация не са целесъобразни. Практикуващите приватизатори бяха на мнение, че това съществено ще забави общия ход на раздържавяването и затова предпочитат парламентът само да изчисти някои сега съществуващи правни положения, които създават значителни трудности при раздържавяването. В тази връзка най-остра дискусия се разгоря около чл. 35 от закона, който дава право на работниците и наемателите да изкупуват цели предприятия е активи до 10 млн. лв. (5 млн. лв. за търговски обекти) или обособени техни части без търг или конкурс по тяхната приватизационна оценка. Експерти на агенцията предложиха всички сделки по чл.35 да се делегират на отрасловите министерства. Други обаче възразиха с аргумента, че последните приватизират твърде бавно.

По отношение на чл.35 се води дискусия и за други значителни промени. В няколко варианта се прави предложение правото на работниците да купуват без търг или конкурс да се упражнява само от една част от колектива, за да се избегне сегашното положение, при което може да възникне конкуренция между няколко групи от работниците. Освен това се предлага по-голямо детайлизиране на основанията за отказ за приватизация по реда на чл.35.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар