Новият брой: Магистрален грабеж

Загрижеността на кабинета за работещите може да им изиграе лош номер

Минчо Коралски

Загрижеността на кабинета за работещите може да им изиграе лош номер

1433 прочитания

Минчо Коралски


Под егидата "да защитим работника от работодателя" кабинетът прие през миналата седмица проекта за промени в Кодекса на труда, който ще предложи на Народното събрание.

Целта на измененията е да се защитят интересите на хората, които "са принуждавани" да работят по граждански договори; на работещите, навършващи пенсионна възраст; на висшата администрация, когато уволнява държавни служители. Проблемът обаче е дали предложените мерки няма да се окажат във вреда на работещите, вместо да им помогнат.

Граждански договори

Целта на измененията е да се прекрати станалата твърде популярна практика работодателите да сключват предимно граждански договори или изобщо да няма договор с наетите работници или служители. По този начин се избягва (или намалява) плащането на вноски в Държавно обществено осигуряване и във фонд "Професионална квалификация и безработица". Освен това така не се спазва продължителността на работното време, работещите нямат право на почивки,отпуски, не получават осигуровка за болест, пенсия, майчинство и т.н., поясни социалният министър Минчо Коралски, който е вносител на проекта заедно с колегата си от правосъдието Младен Червеняков.

Проектът предвижда, ако инспекцията по труда установи, че предоставянето на работна сила се прикрива чрез граждански договор, "да предписва на работодателя в 3-дневен срок да сключи трудов договор с лицето, което му предоставя работната си сила, ако то е съгласно на това и отговаря на законните изисквания за изпълнение на съответната работа". Освен това инспекцията по труда ще дава "задължително предписание" на работодателя да изплати на ДОО осигурителни вноски за времето от сключването на гражданския договор заедно с наказателна лихва за съответния период.

Ако работодателят откаже да изпълни "предписанието" на инспекцията, то тя обявява с постановление сключването на трудов договор вместо привидния граждански договор?! След като инспекцията връчи на работодателя "предписанието", той не може да прекрачи привидния граждански договор, освен ако сключи трудов договор.

Когато инспекцията установи, че с граждански договор се прикриват трудови правоотношения, тя ще има право да налага на работодателя глоба в размер от една до пет минимални месечни работни заплати за всяко отделно нарушение. Събраните суми от наложените глоби ще се внасят в бюджетна сметка към Главна инспекция по труда и ще се използват за усъвършенстване на контролната дейност по ред, установен от министъра на труда и социалните грижи и министъра на финансите.

На работодателя се дава право да обжалва действията на инспекцията пред съответния районен съд.

"Предлаганите промени са част от програмата на правителството за война срещу черния пазар на труда", заяви министър Коралски. В този смисъл инициативата на кабинета е похвална. За кой ли път обаче възниква въпросът дали са избрани подходящите средства за реализиране на желаната цел и дали предлаганите мерки няма да извадят очи, вместо да изпишат вежди. Защото правителството избира метода на тоягата вместо на моркова, а подобна тактика обикновено не е най-сполучливата.

Че съществува череп пазар на труда спор няма. Че не се плащат вноски в ДОО и ПКБ и че съотношението работещи/пенсионери в страната е плачевно - също.

Дали обаче нямаше да е по-добре, ако кабинетът бе концентрирал усилията си в друга посока - създаване на

Предпоставки за откриване на нови работни места

чрез ускоряване на приватизацията, стимулиране на дребния и среден бизнес, ограничаване на "екстрите", плащани от предприемачите във вид на "застраховки", "спонсорство", подкупи и т.н. Защото безработицата принуждава всеки нормален човек да предпочете работата, пък била тя и без осигуровки, пред перспективата да остане на улицата.

И не би ли било по-добре първо да се създаде нормативна регламентация на държавния фонд "Обществено осигуряване", на частните осигурителни фондове и да се промени начинът, по който се изчисляват пенсиите. Защото за работещите сега е почти безразлично какви суми се внасят в ДОО от гледна точка на пенсията, която ще получават след време. Т.е. липсва основното - интересът. Интересът налага друго - работодателят и работникът "да си поделят" сумата, която би трябвало да отиде в ДОО.

Ако предложените мерки се одобрят и приложат, то поне едно следствие е сигурно - намалението на сумите, които получават работещите по граждански договор. Защото наемникът ще излиза вече по-скъпо на работодателите заради по-високите вноски в ДОО. За да компенсират това, те най-вероятно ще намалят размера на изплащаното възнаграждение. Друго възможно следствие е увеличение на безработните. А за тях държавата трябва да плаща обезщетения...

Да не говорим за това, че няма начин изрично да се опише разликата между трудов и граждански договор. За специалистите тази разлика е очевидна, твърди министър Коралски. Основната разлика е в това дали се представя трудът, или резултатът от него, пояснява служител на правителствения пресцентър. Как ли обаче ще се процедира, ако например изпълнителят по гражданския договор е физическо лице в качеството му на едноличен търговец, който извършва договореното в помещение, осигурено от възложителя, но без определено работно време. В този случай е налице едно от основните условия за трудов договор - определено работно място, но не и другото основно условие - определено работно време. Очевидно субективната преценка за привидността на гражданските договори ще е неизбежна. Инспекциите трябва тепърва да се преустройват, казва министър Коралски...

Прекратяване на трудови договори

Друга предложена промяна в Кодекса на труда предвижда работодателите да могат да прекратяват трудовите договори на хора, придобили право на пенсия едва след изтичането на три години от придобиване на правото на пенсия. Сега много работодатели използват навършването на пенсионна възраст като мотив за незабавно уволнение, пояснява министър Коралски. И тази идея изглежда похвална, по резултатът от нея едва ли ще е значим. Работодателите винаги могат да намерят друг мотив за уволнението на тези хора (например популярния "в интерес на работата" ).

Досегашните текстове на кодекса не позволяваха на работодателите да уволняват с мотив "навършена пенсионна възраст", ако мъжете са под 60 години, а жените - под 55. Проектът предвижда премахване на това ограничение.

Времето, през което работникът е получавал обезщетения за безработица, ще се зачита за трудов стаж.

До приемането на закона за държавните служители и на закон за върховния административен съд съдилищата няма да разглеждат спорове относно освобождаването на "отговорни държавни служители". Това се отнася за висши администратори в Министерския съвет, зам.-министри, шефове на ведомства, главни секретари, началници на отдели и на кабинети, главни юристи и главни счетоводители.

Кабинетът предлага повишаване на глобите (около два пъти) за нарушителите на трудовото законодателство.

Под егидата "да защитим работника от работодателя" кабинетът прие през миналата седмица проекта за промени в Кодекса на труда, който ще предложи на Народното събрание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход