Референдум за смъртното наказание?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Референдум за смъртното наказание?

Референдум за смъртното наказание?

883 прочитания

Повод за мислите, които ще изкажа, е публикацията на г-н Й. Грозев в бр.45 на вестник "Капитал прес" от 13-19 ноември 1995 г. "Спорът за смъртното наказание е дебат за европейската ни принадлежност". Съгласявайки се с повечето от авторовите разсъждения, като криминолог бих искала да обоснова своето несъгласие с направения извод за необходимостта от провеждането на референдум за смъртното наказание, защото "това, че решението за смъртното наказание е изцяло ценностно, определено от метафизичните ни разбирания за живота и смъртта, не само че не отслабва убедителността на демократичния вот, а сякаш я засилва. Защо, след като специализираното, технократско познание не може да ни даде отговор на въпроса за или против, да не потърсим отговора от върховния суверен".

Началото на дискусията за и против смъртното наказание се губи във вековната история на правоприлагането и тя ще продължи даже и ако всички държави в света отхвърлят тази най-тежка мярка за наказване на престъпниците. Със съвременни аргументи такава дискусия се води не само в страните с утвърдени демократични системи. От години вече и в България също се спори по този въпрос на научно и експертно ниво. Например темата за смъртното наказание беше една от основните, около които се концентрираха изказванията на проведената през януари 1995 г. научна конференция от Българската асоциация по криминология, посветена на 200-годишнината от смъртта на забележителния италиански хуманист Чезаре Бекариа, родоначалник на Съвременното наказателно право и криминологията и страстен противник на смъртното наказание.

Връщайки се към цитираната статия и извеждайки дискусията от сферата на теоретичните разсъждения към плоскостта на реалната обществена обстановка в България, трудно можем,да се съгласим, че точно сега вотът на суверена ще покаже правилното решение на въпроса. В сегашната ситуация на бурно ескалирала и все още неовладяна престъпност, подсилвана от останалите негативни процеси, съпътстващи политическия и икономическия преход, мнението на гражданите няма да отрази тяхното принципно, вътрешно осъзнато отношение към смъртното наказание като към ценностна категория. Общественото мнение ще е израз преди всичко на емоции. То ще отразява страха от развихрилата се престъпност, беззащитността на обикновените хора пред престъпниците, възмущението от безсилието на държавата да се справи с тях и т.н.

Освен това резултатът от проведен в близко или малко по-далечно бъдеще референдум е предварително известен на криминолозите и другите специалисти, които работят в сферата на борбата с престъпността - основната част от гласовете ще бъдат за смъртното наказание (това междувпрочем показват и социологическите сондажи). В никакъв случай обаче този резултат няма да е безпристрастен социален индикатор за действителната стойност на смъртното наказание като мярка за ограничаване на престъпността.

Аз съм убедена В безполезността от провеждането на референдум, както и в това, че в новия наказателен закон (крайно време е вече той да влезе в приоритетите на парламента) смъртното наказание няма да фигурира между видовете наказателни мерки, което ще е израз на възприета от държавата наказателна политика, съобразена със съвременното разбиране за ефективните пътища за противодействие и контрол върху престъпността. И това наистина ще е признак за принадлежността ни към Европа.

Научноизследователски институт по криминалистика и криминология при МВР, председател на Българската асоциация по криминология


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK