Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 дек 1995, 13:14, 964 прочитания

БЗНС ще потърси кандидат-президент първо в своите редици

Петко Илиев, организационен секретар на БЗНС, пред в."Капитал прес"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Г-н Илиев, е какви изводи излизате от срещата с представителите на СДС?

- Това беше първата среща, посветена на предстоящите президентски избори. Разбрахме се по някои основни, принципни въпроси. Първо, ние имаме пълно съгласие за това, че кандидатурата за президент трябва да бъде единна, затова усилията на цялата парламентарна и извънпарламентарна опозиция и нашите усилия трябва да бъдат насочени именно в тази насока. Всички политически формации, които са извън обсега на БСП, трябва да се обединят. Общо беше мнението, че трябва да се изработят критерии, след което ще бъдат предложени евентуални личности. Засега не се цитират никакви имена, но не се и отхвърлят. Просто смятаме, че на този етап това не е необходимо, докато не се изчистят някои неща. Освен това се споразумяхме, че двете политически сили паралелно ще водят разговори с политически парламентарни и извънпарламентарни организации, които имат някакво политическо влияние в обществото или са се проявили процентно в парламентарните и местните избори. В най-скоро време предстоят срещи с ДПС, БСДП, монархическата партия. Надявам се усилията ни да бъдат увенчани с успех и всички да застанат зад една избираема кандидатура.


Уточнихте ли на какви изисквания, освен избираемост, ще трябва да отговаря бъдещият кандидат-президент на опозицията?

- Не, критерии не сме определили. Другият въпрос, по който постигнахме единомислие, е, че кандидатът може да бъде член на определена партия или коалиция, но дори и да не е, при всички случаи трябва да бъде политически ангажиран.

Няма ли да са безпредметни бъдещите преговори между Народен съюз и СДС при положение, че и двете формации в НС са настроени про-Желев, докато синята коалиция категорично се противопостави на кандидатурата на настоящия президент?- Аз смятам, че нито едното е истина, нито другото. Народен съюз не е застанал категорично зад кандидатурата на сега действащия президент. Бюрото на Демократическата партия не е излязло с конкретно становище, имаше само изявления на г-н Стефан Савов. Г-жа Мозер подчерта на няколко пъти своето лично мнение. А съгласно нашия устав подобни категорични решения се взимат само от политическия орган Управителен съвет. Този въпрос не е поставен пред него, решения още не са взети. Ние имаме решение на Постоянното присъствие (ПП) негови членове, които са и в изпълнителния политически орган, да се ограничат с изявленията. Последната дума ще има УС. БЗНС не е заявил зад кого ще застане. Има едно лично мнение на главния секретар, което обаче не оформя позицията на НС. Не знам и СДС да е заявил, че категорично няма да подкрепи Желю Желев. Всички варианти са възможни и ще трябва в процеса на разговорите да се изяснят.

Очевидно на предстоящия ви форум главният секретар ще отстоява личното си мнение със съответните аргументи. Какви ще са алтернативите на предложението на г-жа Мозер?

- На този УС едва ли ще се обсъжда кандидатурата поименно. Съгласно предварително обявения проектодневен ред (ПП) по принцип ще трябва да получи пълномощия да продължи тази линия, която е поело (че кандидатурата трябва да бъде единна), но без да се споменават конкретни имена. Моето лично мнение, което е мнение и на почти цялото Постоянно присъствие, е, че трябва да обърнем поглед към себе си. Ние ще търсим личности из нашите редици. Трябва да огледаме нашите кадри, защото имаме традициите на земеделската интелигенция, която не е малобройна като състав и не е на ниско ниво като качество. Защо пък да не намерим от редиците на БЗНС онази кандидатура, която да предложим за обсъждане и на другите политически партии и коалиции от опозицията. Нашата кандидатура дори може да стане избираемата обединяваща личност. Може в процеса на преговори да бъдем убедени и в качествата на проектокандидата на СДС например, но при всички случаи сме обърнали поглед вътре в себе си и ще търсим първо в нашите редици алтернативна личност за обсъждане.

Чисто хипотетично, ако вие предложите кандидат и ДП също издигне свой член за президентската надпревара, какво ще последва?

- Съгласно споразумението, което сме подписали при съставянето на коалицията, всичко се постига с консенсус. В процеса на разговорите ще се изтъкват качествата на кандидатите в чисто технологичен вид и естествено ще се обединим около една личност, за да може да я защитаваме пред останалите политически формации.

Не е тайна, че около изборите за местна власт вие, с риск да се конфронтирате с г-жа Мозер, отстоявахте позицията, че Стефан Софиянски е избираемата кандидатура, на която БЗНС трябва да заложи. Повиши ли се вашето политическо самочувствие след успеха на г-н Софиянски?

- Аз тогава наистина се противопоставих. Самочувствие (в добрия смисъл на думата) в политиката никога не съм губил, защото човек без самочувствие и без вяра в своята правота не може да отстоява позициите си. Друг е въпросът доколко той може да ги наложи на другите. Една от негативните страни на демокрацията е тази, че малцинството трябва да се подчинява на мнозинството, въпреки че невинаги мнението на мнозинството е правилното. Ето в случая с кметската кандидатура в София ние бяхме малцинство, но като дисциплинирани членове се подчинихме. Животът показа друго. Морално съм удовлетворен, че наистина, без да имам претенции за пророк в политиката, съм стоял на позиции, обусловени от самата политическа реалност. Не съм се поддал на някакви емоции, а съм се съобразил само с политическата действителност. Оттук следва, че съм имал една доста вярна представа за политическата реалност. И ако днес България е червена като карта в местните избори, това е защото опозицията не възприе тази голяма идея да излезе с единни кандидатури навсякъде. Поуката е, че за бъдещите президентски избори трябва всички да работим усилено и да се обединим около единна кандидатура.

Значи изключвате възможността да се възпроизведе ситуацията от местните избори?

- На мен ми се иска ситуацията да не се повтори и отново ще се боря за това.

На последните избори НС увеличи политическото си влияние. Чия заслуга е това?

- Моето лично мнение е, че първо трябва да се направи задълбочен анализ. Резултатите от местните избори имат много измерения. Вярно е, че коалицията Народен съюз увеличи почти двойно процентите си в сравнение с парламентарните избори. Този процент щеше да се прояви и да добие голяма стойност, ако беше получен на парламентарни избори. Местната власт има други измерения. В местната власт не процентите са най-важното, важна е бройката на присъствие в големи общини. Можеш да имаш 30% спечелени и да нямаш нито един кмет.

Какво в политическия стил на вашата коалиция спечели избирателите?

- Първо, ние имаме вече утвърдено парламентарно присъствие. После, политическото поведение на ПГ на коалицията Народен съюз е умерено. Отношението, което проявяваме като политически позиции, е умерено и изцяло подчинено на демократичните принципи и защитаване интереса на всички прослойки от нашето общество. Тази умереност, която е емблематична за нашата политика, е допринесла за увеличеното внимание към нас. Вярвам, че нашата коалиция най-добре отстоява демократичните принципи.

Възможни ли са колизии между Демократическата партия и БЗНС, които не са еднородни политически формации?

- Коалицията като политическа формация е нещо много сложно и трудно, защото често пъти дори една самостоятелна политическа партия не е лишена от вътрешни противоречия и разногласия. Но така или иначе коалицията Народен съюз е факт, тя доказа своята жизненост, доказа, че е необходима в политическия живот на страната и ще продължи да бъде необходима. Тук вече е въпрос на различните ръководства на тези политически организации доколко ще проявят нужната толерантност едни към други и политическата зрялост да осъзнаят необходимостта от съществуването на тази организация и да отстояват линията да се подхожда компромисно по всички въпроси там, където има различия. Ние доказахме политическа мъдрост и мисля, че и занапред от двете страни ще се направи всичко възможно не само да не се разпада и разтуря тази коалиция, но напротив, да се заздравява.

Кои може да са подводните камъни на преговорите ви с останалата част от опозицията?

- Не съм се замислял по този въпрос, но смятам, че дори да има подводни камъни, ние трябва да се стремим да ги разчистим, за да няма корабокрушение.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

9 апр 2020, 234 прочитания

Снимка на деня Снимка на деня

Трима нови астронавти излетяха от Байконур към Международната космическа станция

9 апр 2020, 226 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
О Джей Симпсън гастролира в Кърджали

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10