Скандали изместиха сериозните проблеми на "Топенерджи"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Скандали изместиха сериозните проблеми на "Топенерджи"

Шефът на кабинета на Жан Виденов Красимир Николов пръв се здрависа с Рем Вяхирев

Скандали изместиха сериозните проблеми на "Топенерджи"

Шефът на "Газпром" Рем Вяхирев дойде с голямата руска кошница и си тръгна с мисълта за концесия

Галина Александрова
3486 прочитания

Шефът на кабинета на Жан Виденов Красимир Николов пръв се здрависа с Рем Вяхирев

© Капитал


Протоколен скандал съпътстваше посещението на Рем Вяхирев у нас от първия ден до приключването му. Така и не стана ясно кой е поканил шефа на газовия гигант - правителството, "Топенерджи", Булгаргаз или Мултигруп. От правителствения пресцентър в началото заявиха, че покана към Вяхирев не е отправяна и ако той изобщо ощастливи страната ни с визита, тя ще има частен характер. Часове след това личният самолет на Рем Вяхирев се приземи на правителственото летище. Сред официалните посрещани водещи бяха шефът на "Топенерджи" Андрей Луканов и групата на Мултигруп - Илия Павлов и негови заместници, не всички свързани с газовото дружество. На линия обаче бяха и хора от правителството и държавната Булгаргаз. Изпращането също етапа през официалния вход на страната в приблизително същия състав. Това бе използвано като повод за протест от сините парламентаристи, които в специална декларация обявиха, че по този начин се принизявал статутът на българските държавни институции. Правителственият VIP според депутатите от СДС бил само за представители на държави, правителства и парламенти с висок държавен статут, които идват с добри намерения и желание за сътрудничество. Случаят с Рем Вяхирев не бил такъв. Поставен в доста деликатна ситуация, премиерът Виденов все пак се принуди да приеме Вяхирев. Изброените дотук противоречия при добра воля могат да се обяснят с протоколни проблеми. Според запознати те идват от това, че посещението на Вяхирев е с работен характер във връзка с делата на "Топенерджи", но премиерът не можел да откаже среща. Първо, защото Вяхирев е с ранг на министър и като шеф на "Газпром" участва в заседанията на руското правителство. Освен това, още когато планирал визитата си, той изразил желание за среща с българския премиер. Други източници обаче твърдят, че Жан Виденов склонил за срещата едва в деня на пристигането на Вяхирев под силния натиск на Луканов и Мултигруп.

Още преди срещата стана известно, че вече е регистриран Балканският диспечерски център, в който с по 50 процента влизат "Газпром" и "Топенерджи". Рем Вяхирев съобщи, той ще се ръководи от бившия шеф на Булгаргаз Ангел Попов и Валерий Константин от руска страна. На практика това означава, че след като се сдоби с около 60 на сто от смесеното газово дружество с включването в него на "Овъргаз инк.", "Газпром" си осигури и 80 на сто от диспечерския център. След срещата Вяхирев - Виденов обаче изненадващо бе обявено, че на експертно ниво от българска страна е предложено да се пристъпи към обсъждане на въпроса за изграждането на Балкански диспечерски център, в който участието на двете страни ще се определя на принципа на паритета. Рем Вяхирев замълча.

Публичната част от визитата на бизнесмен номер 1 на Русия приключи с пресконференция, на която не присъстваше нито един представител на кабинета. Директорът на "Газпром" не обясни защо се е получило така. Обещах да дам пресконференция и изпълних обещанието си, отговори той на журналистите. На следващия ден правителството се оплака, че неговите представители били изолирани от пресконференцията на Вяхирев. Първоначално се предвиждало брифингът да се проведе в Бояна след срещата на Виденов и Вяхирев. Някой обаче сменил мястото, без да уведоми представителите на кабинета. "Ние имахме готовност и на пресконференцията в Бояна щяха да говорят Красимир Николов, Петър Събев и Николай Минков. Но когато пристигнахме в резиденцията, се оказахме сами. Някой беше пренасочил всички журналисти към седалището на "Топенерджи", казал пред БТА в сряда съветникът на премиера Владимир Жеглов. Капак на веригата от недоразумения постави интервю на Красимир Николов пред БТА, най-меката квалификация за което е "скандално". В него шефът на кабинета на Жан Виденов, който е и председател на директорския борд на Булгаргаз, в свободен текст разкрива подробности от

Кухнята на преговорите с "Газпром"

Така от най-високо място бе потвърдено, че Русия не пести усилия да ни притиска със заплахата, че "може да реши да похарчи доста милиони долари за около 380 километра газопроводи през Армения за Турция". Че окончателното решение по газопроводите в крайна сметка ще вземат Жан Виденов и Вяхирев, разбира се, под строгия поглед на Черномирдин. Че не само икономическите разчети определят политиката на "Газпром". Че стремежът на руския газов концерн е "да се разпорежда на наша територия колкото е възможно по-добре - директно или със свои приятели". Че погрешна информация привързала Вяхирев към Мултигруп и "Овъргаз", след като го убедила, че Булгаргаз вече е свършен и не влиза в никакви схеми. Че сред "хитреците", които се натискат да изместят държавната газова компания и "да гепят мангизите", е и "другарят Луканов". Че парите на прехвалената "Овъргаз" отиват в Цуг и за държавата не остава нищо. Че правителството се опитва да отстоява държавния интерес, залагайки на геополитическата карта. Че "Топенерджи" може и да бъде "цапардосано", ако се яви по-изгоден вариант, защото "Газекспорт" оставил без квота смесеното дружество.

Стана ясно също, че сега "Топенерджи" на практика се превръща в паразитен посредник между "Газпром" и Булгаргаз. А през последните месеци смесеното дружество, в което 50% държи "Газпром", прекупувало руския природен газ от фирмата на Мултигруп "Овъргаз" и го препродавало на Булгаргаз.

Неподправеното слово на висшия държавен служител наистина звучи скандално на фона на старанията на кабинета да обвие преговорите в плътна информационна мъгла. Посветени твърдят, че Красимир Николов направил тези откровения пред журналистки от БТА погрешно, без да предполага, че те ще бъдат тиражирани под формата на интервю. Дали всички недоразумения около визитата на Вяхирев са спонтанен гаф, или някои от тях съдържат режисирано послание към руския партньор засега е въпрос на догадки. Не е необходимо да се гадае само защо при отразяването на срещата пикантерията надделя над професионалните оценки за значението й и важните неща останаха на заден план.

"Газпром" прие да мисли за концесия

Това е може би най-важният резултат от срещата между Виденов и Вяхирев, който поставя на съвършено нова плоскост сътрудничеството в горивно-енергийната сфера. Най-сетне беше казано в прав текст, че подписаното на 16 октомври 1994 г. споразумение, на базата на което бе създадено и смесеното дружество, влиза в крещящо противоречие с българското законодателство след влизането в сила на Закона за концесиите. Стана ясно, че единствената основа, на която може да се градят и съществуват подобни смесени структури, е икономическата логика и разумният баланс на интересите.

Че България е със стратегическо значение за реализацията на руските проекти за транзитиране на суров нефт и природен газ в региона на Югоизточна Европа, е известно отдавна. Причината не е само в геостратегическите предимства на нашата страна, но и в изградената от Булгаргаз инфраструктура. В момента държавната фирма разполага с 2100 км магистрални газопроводи за високо налягане, които включват вътрешната и транзитната мрежа. Системата за транзитиране на руски природен газ през нашата територия включва отдавна готовия газопровод за Турция и отсечки за транзитиране на синьото гориво към Гърция и Македония. След падането на югоембаргото с ускорени темпове ще продължи изграждането на отсечката за Сърбия, която е около 98 км. Националната газопроводна система и изградените и проектирани транзитни газопроводи са технологично свързани и това дава възможност за поетапното им разширяване. Трябва да се изградят две нови отсечки с обща дължина 120 км по направлението за Гърция, допълнителна тръба към Турция от 85 км и да се дострои отсечката Ст. Загора - Ихтиман, която е свързващото звено в транзитната газопроводна мрежа на наша територия. Според председателя на директорския борд на Булгаргаз Красимир Николов за тази цел ще са необходими около 300 млн. долара. Предвижда се парите да бъдат осигурени от "Топенерджи", което е нормална перспектива за дружество, което се е самоопределило като инвестиционно. Именно тези инвестиции обаче се превърнаха в ябълката на раздора. Според Закона за концесиите за използването на това, което е собственост на държавата, трябва да се плаща. Това веднага урежда въпроса за начина, по който смесеното дружество би могло да експлоатира съществуващите съоръжения. Случаите с новостроящите се обекти обаче не са посочени изрично.

Не мога да инвестирам в нещо, което няма да бъде моя собственост, заяви след последното събрание на смесеното дружество представляващият "Газпром" Богдан Будзуляк. Че това е и позицията на главния шеф на газовия концерн, стана ясно при сегашното му посещение в София. Според запознати само намекът за концесия върху новостроящите се обекти станал причина за сериозна криза в първия ден на разговорите. Принудителната почивка експертите от двете страни запълнили със задълбочен анализ на концесионния закон. Надделяло мнението, че новите отклонения подлежат на концесиониране. Както и разбирането, че най-важното в подобни проекти не е собствеността, а печалбата и гаранцията за нейното получаване. Според проектите към 2010 г. през българска територия ще бъдат транзитирани 30 млрд. куб.м газ. Именно тук според специалистите е и пресечната точка на българските и руските интереси. "Газпром" има интерес и ще печели, ако увеличи потоците от природен газ към Югоизточна Европа. България също има интерес да транзитира по-големи количества руски природен газ и да печели от това. Но няма сметка да подари изградената от Булгаргаз газопроводна мрежа на смесеното дружество, срещу което да получава само транзитни такси.

Въпросът ще поиска ли "Топенерджи" концесия за новите обекти явно трябва да бъде решен преди посещението на Жан Виденов в Москва. През следващите две седмици експерти от двете страни ще умуват върху технико-икономически анализ за целесъобразността на концесията върху транспортирането и транзитирането на газ в трети страни, както и за разширяването на газопроводната система.

По време на разговорите на експертно ниво срещнах добро разбиране от юридическите съветници и икономическите специалисти на "Газпром" и "Топенерджи". Затова съм оптимист и смятам, че с руската страна можем да направим добър концесионен проект", заяви пред "Капитал" шефът на комисията "Концесии" към МС Николай Минков. Според него ще бъдат предложени няколко варианта за концесионна такса: изплащане на еднократна сума, годишни вноски или свързването й с ресурса. Последното означава в транзитната такса да се включи компонента, касаеща концесионната такса. При обхвата на концесията също има варианти. Първият предвижда да се предостави концесия само върху новото строителство и транспортирането на природния газ. Според втория вариант, към който руската страна категорично проявявала предпочитание, концесията ще обхваща цялата мрежа от магистрални газопроводи в страната и снабдяването с природен газ на България и региона.

Предстоят допълнителни дискусии и относно ролята и структурата на Балканския диспечерски център. Те ще зависят от мащабите на инвестиционната дейност на "Газпром" в Югозападна Европа, а също и от паритетните изисквания за участие на българската и руската страна в него. Това, че някой е регистрирал някакъв център, не означава нищо, твърдят експерти. Според тях концесионния договор ще постави всяка структура на съответното й място. В договора, в който засяга преноса на природен газ, непременно ще бъде заложен и диспечингът. Кой ще бъде операторът обаче ще определи компанията. В концесионния контракт се дефинират всички параметри за преотстъпване на права на концесионера. Това не изключва наличието на подизпълнители, стига да не се нарушава концесионният договор.

Принципните проблеми пред проектите на "Газпром" в България са няколко. Най-вече ако двете основни дружества - "Топенерджи" и диспечерската фирма, останат преобладаващо руски, България няма теоретично да има никакъв контрол върху инвестиционните разходи. Това означава, че приходите от концесия, които са функция и на тези разходи, в крайна сметка ще се определят от руснаци и техните български партньори от Мултигруп. В структурата на групировката има фирми с предмет на дейност от проектиране до изграждане на газопроводи. Държавата обаче също има такива фирми. Но когато инвестициите са частни, публичността при възлагане на поръчките съвсем не е задължителна. Това е само една от причините да се попита толкова незаменим ли е "Газпром" и толкова безспорен ли е неговият шеф Вяхирев. Очевидно не. Политическата ситуация в Русия рязко се променя и вероятно съвсем скоро тези, които държат кранчето на газта или поне определят политиката към България, ще бъдат други.

Затова при посещението си Вяхирев бързаше. От самото му пристигане определението на неговото поведение е едно - колонизаторско. Правителството се държа твърдо, макар да не беше равностойно представено като численост и потенциал срещу многобройните експерти и консултанти на руския гигант. Това както и да е - голяма фирма, голям екип. За "Газпром" и срещу българските интереси обаче работеха и огромен брой българи - начело с депутата от БСП Андрей Луканов. За Мултигруп подобна игра все пак е оправдана. Става въпрос в крайна сметка за бизнес. Но за Луканов няма друга квалификация освен продажба на държавния интерес. Крайно време е БСП и парламентарната група на левицата да намерят разрешение на проблема Карлонич". Дори и за електората на БСП вече се изяснява, че Луканов не упорства да стои в парламента, за да защитава социалните интереси на плевенските си избиратели. С охотата, с която посрещаше Максуел, докато беше премиер, сега се кланя на Вяхирев. Проблемите на българската икономика ще станат с един по-малко, ако Луканов просто спре да може да посреща.

Протоколен скандал съпътстваше посещението на Рем Вяхирев у нас от първия ден до приключването му. Така и не стана ясно кой е поканил шефа на газовия гигант - правителството, "Топенерджи", Булгаргаз или Мултигруп. От правителствения пресцентър в началото заявиха, че покана към Вяхирев не е отправяна и ако той изобщо ощастливи страната ни с визита, тя ще има частен характер. Часове след това личният самолет на Рем Вяхирев се приземи на правителственото летище. Сред официалните посрещани водещи бяха шефът на "Топенерджи" Андрей Луканов и групата на Мултигруп - Илия Павлов и негови заместници, не всички свързани с газовото дружество. На линия обаче бяха и хора от правителството и държавната Булгаргаз. Изпращането също етапа през официалния вход на страната в приблизително същия състав. Това бе използвано като повод за протест от сините парламентаристи, които в специална декларация обявиха, че по този начин се принизявал статутът на българските държавни институции. Правителственият VIP според депутатите от СДС бил само за представители на държави, правителства и парламенти с висок държавен статут, които идват с добри намерения и желание за сътрудничество. Случаят с Рем Вяхирев не бил такъв. Поставен в доста деликатна ситуация, премиерът Виденов все пак се принуди да приеме Вяхирев. Изброените дотук противоречия при добра воля могат да се обяснят с протоколни проблеми. Според запознати те идват от това, че посещението на Вяхирев е с работен характер във връзка с делата на "Топенерджи", но премиерът не можел да откаже среща. Първо, защото Вяхирев е с ранг на министър и като шеф на "Газпром" участва в заседанията на руското правителство. Освен това, още когато планирал визитата си, той изразил желание за среща с българския премиер. Други източници обаче твърдят, че Жан Виденов склонил за срещата едва в деня на пристигането на Вяхирев под силния натиск на Луканов и Мултигруп.

Още преди срещата стана известно, че вече е регистриран Балканският диспечерски център, в който с по 50 процента влизат "Газпром" и "Топенерджи". Рем Вяхирев съобщи, той ще се ръководи от бившия шеф на Булгаргаз Ангел Попов и Валерий Константин от руска страна. На практика това означава, че след като се сдоби с около 60 на сто от смесеното газово дружество с включването в него на "Овъргаз инк.", "Газпром" си осигури и 80 на сто от диспечерския център. След срещата Вяхирев - Виденов обаче изненадващо бе обявено, че на експертно ниво от българска страна е предложено да се пристъпи към обсъждане на въпроса за изграждането на Балкански диспечерски център, в който участието на двете страни ще се определя на принципа на паритета. Рем Вяхирев замълча.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    klimentm avatar :-|
    klimentm

    Любимият бизнес на комунистите винаги е била енергетиката и братската и обвързаност с Русия .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.