Токът и парното засега остават на социални цени

Димитър Гривеков

Токът и парното засега остават на социални цени

Енергетиката ще продължи да трупа големи загуби

1070 прочитания

Димитър Гривеков

© Капитал


Предложението на Комитета по енергетика (КЕ) за нови цените на тока, парното и въглищата беше отхвърлено от Комисията за държавно енергийно регулиране (КЕДР). Правителството най-вероятно ще се съобрази с изводите на КЕДР, като в най-скоро време приеме по-скромното увеличение на енергийните цени.

Здравата икономическа логика не надделя над опасенията на политиците, че крайно непопулярната мярка ще ги провали пред електората, и то в момент, когато и други предизборни дилеми стряскат управляващите. Встрани остана фактът, че "социалните" цени ще продължат да трупат загуби за електрическата компания, топлофикацията и свързаните с нея дружества, ще се затруднят и доставките на енергийни източници. Не е без значение и отрицателното отношение на международните финансови институции, които ще ограничат финансирането на отрасъла. "Освен това отлагането на по-голямото увеличение сега ще ни удари още по-жестоко вероятно още в края на годината", каза пред "Капитал" ценовикът на КЕ Иванка Диловска.

След като предложението на КЕ раздразни обявяващите се за плавна промяна на цените синдикати и правителствени органи, вече почти един месец те трескаво обсъждат нови по-социални варианти. През последната седмица стана известен и "по-оправдан" вариант на увеличение на тока и парното, около който се обединиха КЕДР, социалните партньори и комисията по цените. При последния възприет вариант поскъпването на тока ще е с 40.9% с ДДС, като един киловатчас електроенергия ще струва средно 1.86 лева при стара цена от 1.32. Поскъпването на въглищата ще е с около 30-31%. Драстично обаче е смъкването на предложените цени за парното, като по новите разчети една гигакалория ще струва 1053 лева (в случай че поскъпването е 30%) при сегашна стойност от 810 лева.

"Цената от 1499 лева за гигакалория, която предложихме през март, беше напълно обоснована и включваше калкулираните разходи на топлофикацията да си купи гориво", каза г-жа Диловска. При новия вариант на повишение останалите непокрити суми ще трябва да се субсидират, тоест тежестта по поемането на огромните загуби пак ще падне върху гражданите под формата на данъци, допълни тя. По нейни прогнози за сметка на това "социално" решение през септември цената на гигакалория трябва да достигне 1500 лева, а в края на годината и 2000 лева. Тези отложени засега мерки вероятно отново ще бъдат внушени на правителството от международните финансови институции, когато през есента по споразумение със Световната банка и ЕБВР трябва да бъдат постигнати зададените от тях финансови показатели. Външните изисквания са за достигане през септември на цена от 3.5 цента за киловатчас. В приетите от КЕДР разчети тя ще достигне около 2.4 цента сега при 79 лева за долар. Всяка промяна в курса на валутата ще води и до смъкване на цената в центове, при което тя все повече ще се разминава със зададените от чуждите банки параметри. Не е изключено те отново да спрат кредитите за енергийни проекти. А оттам до режима на тока има една крачка.

Паралелно с Комитета по енергетика работеше и Комисията по цените, която повече от месец трескаво изчислява приемливи цени. Според Димитър Гривеков, председател на комисията, влиянието на поскъпването на тока и парното в разходите на домакинствата ще бъде ограничено до 1.78% средно месечно. Остра дискусия е предизвикало по-скоро предложението на КЕ за увеличение от 34.4% на електроенергията за стопански нужди. По изчисления на комисията прякото въздействие върху разходите на материалното производство в случая ще е от 11.28%. Така тези увеличени разходи на производителите ще оскъпят продукцията им и в крайна сметка ще се платят от потребителите.

Предложението на Комитета по енергетика (КЕ) за нови цените на тока, парното и въглищата беше отхвърлено от Комисията за държавно енергийно регулиране (КЕДР). Правителството най-вероятно ще се съобрази с изводите на КЕДР, като в най-скоро време приеме по-скромното увеличение на енергийните цени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход