Президентските избори събудиха дежурните политици от Г-13
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Президентските избори събудиха дежурните политици от Г-13

Г-13 на път към президента

Президентските избори събудиха дежурните политици от Г-13

Димитър Пеев
1275 прочитания

Г-13 на път към президента

© Димитър Дилков


След като двамата кандидат-президенти Желю Желев и Петър Стоянов подписаха споразумението за първичните избори и си обещаха толерантна кампания, последните неясноти около вътрешния вот на опозицията като че ли се разсеяха. По същото време 13 партии и организации (БЗНС, Демократическа партия, "Съгласие за България", "Нов избор", РДП извън СДС, Съюз на репресираните извън СДС, Партия на демократичния център, Общобългарски антикомунистически съюз, Зелена партия, Сдружение "Млада България", Национална синя партия, ДГИ, Християнсоциален съюз) учредиха национален обществено-политически съвет за подкрепа на президента Желев. Все още не е напълно ясно "за" какво се обявява новото образование на извънпарламентарни формации, но затова пък е

Ясно "против" какво е

На първо място - против предварителните избори. В тях Г-13 съзират: капан за цялата демократична общност, капан за сегашния президент, престъпен експеримент, услуга за БСП, въобще - всички възможни злини за настоящето и бъдещето на българската демокрация. Същевременно те декларират готовността си да подкрепят президента Желев в борбата му за втори мандат дори като издигнат кандидатурата му, ако загуби състезанието с Петър Стоянов.

Г-13 на път към президента

От медийната хиперактивност на Г-13 през последната седмица следват въпроси, които в повечето случаи не са по вкуса на участниците, но не бива да бъдат спестени. Например какво ще стане със сдружението, ако Желев загуби предварителните избори? На каква база ще бъдат построени взаимоотношенията с Народен съюз, който е страна в споразумението за изборите на 1 юни?

Засега политическите лидери многословно, но доста мъгляво посрещат всяко съмнение в афишираните позитивни намерения. Едновременно много държат да се знае, че става дума само за "предизборно обединение, което има консултативен характер", но не дават смислен отговор в какво точно ще се изразява неговата дейност в оставащите 50 дни до предварителните избори. Ще бъде ли само подгряваща или по същество, или ще бъде гвоздеят на програмата? Дори за незапознатите с технологията на този вид номиниране на единна кандидатска двойка е ясно, че подписите на Желев и Петър Стоянов под споразумението обезсмислят съществуването на формация като новообявения обществено-политически съвет. В същото време, макар да атакуват "престъпния експеримент" и вече да са обявили първичните избори за непредставителни и нечестни, същите политически лидери претендират да бъдат активни участници в провеждането им - да организират кампанията на Желев, да броят гласовете, да влязат в избирателните комисии, да участват като застъпници и какво ли не още.

Ако с това се изчерпва, дейността им, едва ли е достатъчно основание Г-13 да се прокламира като "начало на нова групировка, която създава нова ситуация и нови перспективи".

Последният етикет веднага навежда на неизбежни и съвсем пресни политически аналогии с несъстоялия се демократичен център. Както и с факта, че щом се зададат избори, винаги се събуждат подобни много нови, много шумни, много перспективни сдружения от типа "ново СДС", чийто живот трае до... навечерието на следващите избори. Но от големия анонс към обществото - ражда се третата сила, която да разбие двуполюсния политически модел, не се отказват. Истината е, че

Има опит за зачеване, не и раждане

на политика, алтернативна на "големите". Другата характеристика на тези формации е, че не само гравитират около сегашния президент, но виждат в него евентуалния лидер на евентуална партия. Но ако амбициите на политиците извън парламента са обясними, защо ли седна на тяхната маса Стефан Савов например? Обяснението, че всяка подкрепа в повече за кандидата на Народен съюз не е за изпускане, има резон, но той е съизмерим с подкрепата на избирателите за тези партии на местните избори - не повече от 120 хиляди гласа. Тогава за какво става дума?

Ако съкровената надежда на Г-13 е, че въпреки загуба на 1 юни Желев все пак ще се кандидатира на същинските избори, т.е. те ще бъдат полезните хора край него, дали си дават сметка, че на същото - Желев да не играе не правилата - разчита и БСП? Ако някой истински се притеснява, че предварителни избори в крайна сметка ще има, това пак е същата партия. Съвпадението на стратегически интереси и чувства е поразително.

Да построиш цяла политическа конструкция върху хипотезата, че правила в партньорството не може да има, е твърде рисково и недалновидно поведение, особено в предизборна кампания. Желев не е политически самоубиец, за да даде ухо на подобни съвети. Но той има горчив опит, когато е оставял публиката сама да гадае кой говори от негово име и кой се е самоназовал като говорител на кандидата.

Трудно е да се предвиди какво ще е поведението на Г-13 в следващите седмици и месеци. Но дори любовта между знаменосците на "каузата Желев" и техния патрон да е взаимна, ще бъде жалко, ако кандидат-президентът позволи да бъде задушен в ревностните обятия на "обреклите се нему". Това също е резултат.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK