С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 апр 1996, 15:34, 961 прочитания

Революцията на руския фондов пазар

Два закона и президентските избори ще определят бъдещето му

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В близките дни в Русия влизат в сила два закона - "За пазара на ценни книжа" и "За банките и банковата дейност" - юридически актове, които могат коренно да преобърнат фондовия пазар в страната. Следвайки практиката на Европейския съюз и някои източноевропейски държави, Русия въвежда посекторно регулиране на финансовия пазар като цяло и на фондовия в частност. След реформата всички институции независимо от характера си ще се подчиняват на общи за пазара правила.

Едно от първите следствия от законодателната реформа е, че законът "За банките и банковата дейност" определя операциите на банките на фондовия пазар извън обсега на банковата дейност, което означава, че надзорът над операциите на банките на фондовия пазар преминава в ръцете на Федералната комисия по пазара на ценни книжа (ФКПЦК - досега тя се наричаше Федерална комисия по фондовия пазар и ценните книжа). Комисията от своя страна ще регулира дейността на банките на фондовия пазар на базата на общи за всички професионални участници правила (банките досега се ползваха с особен статут на фондовия пазар и са сред най-големите играчи на пазара).


Досега в Русия действаше институционален механизъм за регулиране на пазара на ценни книжа - бяха в сила правила за дейността не на пазара и участниците на него като цяло, а за отделните финансови институции, като на всяка от тях се предписваше начин на действие на отделните пазари. На принципа на секторното регулиране (с общи правила за всички участници на пазара) в момента действат пазарите на страните от Европейския съюз.

Една от големите разлики между европейската и руската практика досега беше липсата на единен орган за регулиране на пазара на ценни книжа. До приемането на новия закон "За пазара на ценни книжа" фондовият пазар бе разбит на няколко сектора под юрисдикцията на различни ведомства - Министерството на финансите, централната банка, федералната комисия по ценни книжа и Държавният фонд по имуществото. Създаването в края на 1994 г. на Федералната комисия по ценни книжа и придобития от нея статут на министерство три месеца по-късно на практика не промениха ситуацията, защото другите ведомства запазиха пълномощията си за регулиране на пазара на ценни книжа. Просто федералната комисия взимаше под крилото си новите институти, създадени на фондовия пазар, без да може да регулира пазара като цяло, въпреки че по това време непосредствен ръководител на комисията бе вицепремиерът Анатолий Чубаис.

Същинската революция на фондовия пазар обаче засега се отлага. И то предимно по технически причини - новосъздадената ФКПЦК просто няма да може да се справи веднага с новите си пълномощия и много от функциите й, поне засега, ще останат у други институции (на практика това означава, че за известен срок от време няма да има единен регулиращ орган на пазара). Все пак в закона има ясно указан срок за реорганизация на пазара: в течение на една година участниците на пазара трябва да приведат дейността й лицензите си в съответствие с новото законодателство, като ФКПЦК има право да продължи срока с още една година. Комисията освен това ще има правото да издава генерални лицензи" на федерални органи на изпълнителната власт - първите кандидати за такива лицензи са централната банка и министерството на финансите. Интересното в този тип лицензи е, че те позволяват лицензирането и контролирането на професионалната дейност на фондовия пазар. Следователно засега статуквото се запазва, Федералната комисия, финансовото министерство и централната банка си поделят пълномощията да регулират и организират руския фондов пазар.И въпреки че функционалната революция на пазара се отлага за известно време, инвеститорите, особено външните, се отдръпнаха от фондовия пазар - поне до президентските избори през юни. Цените на акциите са по-ниски от миналогодишните въпреки добрия старт на пазара в началото на 1996 г.

Подхвърлянията на комунистическото парламентарно мнозинство за национализацията на големи частни банки и производствени компании и растящата политическа несигурност свалиха фондовия индекс РОС на CS First Boston от най-високата му стойност за миналата година, 908 пункта, до 570 пункта в началото на април тази година.

От друга страна, някои големи институционални инвеститори твърдят, че точно сега е времето да се купува на руския фондов пазар. В инвеститорски доклад Salomon Brothers твърди, че средната цена на акциите на западносибирските петролни компании например може да скочи с 400 процента, ако местните цени на петрола се повишат до световните равнища. Същото е положението и с руските местни телекомуникационни и телефонни компании, вероятно стойността на акциите им е подценена 10-15 пъти.

Точно такава тенденция се усети и през последната седмица, обемът на търговията в Руската търговска система достигна 25 милиона долара - за първи път от началото на годината. Забележително скочиха цените на ценните книжа на "Лукойл" и "Ростелеком", но проблемът е, че при пазарна капитализация на "Лукойл" от 3 милиарда долара се изисква наистина значителна външна инвестиционна и финансова мощ, за да се раздвижи пазарът.

Възможност за печалба на фондовия пазар предлагат предимно акциите на големите производствени компании - тази година за първи път се наблюдава ръст на икономическото производство, което спадна с 53 процента в периода 1990-1995 г. Влияние върху този ръст може да окаже и отпуснатият от МВФ заем от 10.2 милиарда долара. Инфлацията също спадна значително, до 50-60 процента годишно - наполовина от нивото през 1995 г.

Въпреки добрите фундаментални показатели обаче повечето мениджъри на чужди инвестиционни фондове се вълнуват предимно какви ще са резултатите от президентските избори през юни. За тях победата на комунистите, след като те имат мнозинство и в долната камара на парламента, ще бъде най-ясният сигнал за напускане на пазара (досегашната практика показва, че именно външните инвеститори, дори не големите руски банки, движат фондовия пазар в Русия). Два закона, подписани от президента, и бъдещето на самия Борис Елцин ще определят развитието на руския фондов пазар.

Основни положения в закона "За пазара на ценни книжа"

- Въвежда посекторно регулиране на фондовия пазар и централизира регулирането и контрола.

- Определя статута на саморегулиращите се организации - професионални участници на пазара. Те могат да поставят изисквания към своите членове в рамките на закона, да контролират дейността на членовете си, по не и да ги лицензират.

- Определя характера на информацията, която трябва да предоставят професионалните участници на пазара, емитентите и притежателите на ценни книжа.

- Определя новите видове професионална дейност на пазара - управление на ценни книжа и организация на търговия с ценни книжа (за подвид на която се счита борсовата търговия).

- Изключва консултантската дейност като самостоятелен вид професионална дейност на фондовия пазар.

- Променя принципите за лицензиране. Повечето от участниците на пазара (с изключение на регистрарите) ще получават универсален лиценз за професионален участник на пазара.

- Прави разделение между фондовите и стоковите борси. Това ще доведе до ликвидация или преобразуване на фондовите отделения на стоковите борси.

- Задължава дилърите да спазват обявените от тях условия за сделка - цена, количество, срок на действие на офертата.

- Разрешава на физически лица (индивидуални предприемачи) да осъществяват дейността на брокер и да управляват ценни книжа.

- Определя, че държател на регистъра на акционерите може да бъде самото дружество, ако броят на акционерите не надвишава 500.

Законът не регулира:

- Емисиите на държавни ценни книжа, които ще се регулират от отделен закон.

- Неемисионните ценни книжа (чекове, депозитни и спестовни сертификати). Емитирането и обращението им ще се регулират чрез банковото законодателство.

- Дейността на инвеститорите.

- Изискванията към институционалните инвеститори (например условията за учредяването им).

- Инвестиционните и недържавни пенсионни фондове. Дейността им ще се регулира от законите "За инвестиционните фондове" и "За недържавните пенсионни фондове".

- В закона не влизат някои изисквания към професионалните участници на пазара (минимален размер на собствените средства, резерви и т.н.).

- В закона не фигурират органите, регистриращи емитирането на ценни книжа.

- Не се урежда емитирането на акции на приносител. Комисията по ценни книжа решава поотделно каква част от уставния капитал на едно дружество може да бъде в акции на приносител. 
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ЕК извади България от групата страни с дисбаланси, НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения Вечерни новини: ЕК извади България от групата страни с дисбаланси, НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения

И още: Заразените с коронавирус се множат в Италия и Европа, първи заболял в Гърция

26 фев 2020, 358 прочитания

Напрежението в управляващата коалиция продължава 2 Напрежението в управляващата коалиция продължава

Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов почти се скараха пред журналисти, но стабилността на кабинета не изглежда заплашена

26 фев 2020, 363 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
След Централна Европа големите инвеститори гледат към Румъния

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10