ФОНДОВЕ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ФОНДОВЕ

ФОНДОВЕ

898 прочитания

От миналата седмица Комисията по ценните книжа и фондовите борси започна да продава заявления за подаване на документи за потвърждаване на проспекти на приватизационни фондове. До четвъртък 74 кандидат-учредители на фондове са закупили заявления. Ако всички тези фондове се учредят, за набирането на минимално необходимия капитал в инвестиционни бонове ще трябва поне 1.5 млн. граждани да станат техни акционери.

***

През миналата седмица стана известно, че служителите от холдинга Булгартабак възнамеряват да създадат приватизационен фонд "Никотиана", чрез който да купуват предприятията на Булгартабак от списъка за боново раздържавяване. При корекцията на списъка с предприятията за боново раздържавяване капиталът на включените тютюневи дружества беше намалей до размери, които да не позволяват придобиването на контролни пакети. Опасенията на депутатите тогава бяха, че евентуален външен инвеститор (като например "Ротманс") може да установи контрол върху някое от дружествата, влизащи в "Булгартабак холдинг".

***

Международната ортодоксална банка "Свети Никола", "Български инвестиционен фонд" АД, "Чан холдинг", Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и др. ще бъдат учредители на приватизационен фонд "Свети Никола". В него най-голямо участие - 70% от левовия капитал, ще има МОБ. За да осъществи инвестиционните си намерения, учредителите се надяват да наберат капитала с участието на между 3.5 и 4% от хората, които ще се регистрират за участие в масовата приватизация. Размерът на капитала, който ще бъде заявен в проспекта, ще е един милиард с допустимо отклонение надолу от 10%, а нагоре до 3 млрд. лв.

Според бъдещото ръководство на фонда портфейлът на дружеството няма да има отраслов характер. Около 70% от инвестициите ще бъдат дългосрочни. Броят на предприятията, които ще представляват интерес за закупуване, вероятно ще е между 35 и 40.

***

Служител в една от фирмите - учредителки на фонд "Мел инвест", неотдавна сподели пред репортер на "Капитал", че неговите работодатели достатъчно ясно са му дали да разбере, че ако не внесе боновете си в "Мел инвест", ще загуби работата си. Иван Митев, представител на фирма "Финтекс" и координатор на фонда в Пловдив, категорично отрече прилагането на подобен подход спрямо бъдещите акционери. "На мен такъв случай не ми е известен за нашия фонд. Тъй като вече има достатъчно случаи на насилствено събиране на бонови книжки, ние и всички наши представители са инструктирани в никакъв случай да не прилагат подобни методи", допълни г-н Митев.

Учредители на приватизационен фонд "Мел инвест" са "Мелничен комплекс Х.Д. - Сливен" (собственост на работническо-мениджърския екип на мелница Сливен), Първа частна банка, "Метроном - ГВП" на Петър Събев и "Финтекс" ЕООД, Пловдив. Учредителите са обявили проекторъководство на фонда, в което влизат бивши и настоящи ръководители и финансистите на частни и държавни мелнични предприятия.

***

Името на приватизационния фонд, който възнамеряват да създадат бивши шефове на държавни фирми от Южна България, беше сменено през миналата седмица от "Пълдин инвест" на "Тракия", фондът е със седалище в Пловдив, а промяната в наименованието се е наложила заради включването и на учредители от други региони на страната като Велико Търново и Варна. Вероятно депозитар на фонда ще бъде банка "Тракия". Според разчетите на учредителите капиталът, който ще бъде набран, ще е в размер на около 70 млн. лв. Фондът ще се стреми към придобиване на акции от тютюневата и леката промишленост.

***

ТСБанк ще участва в 2 приватизационни фонда, като единия ще финансира изцяло със 70 млн. лева. В другия фонд основен акционер ще бъде холдингът "Прайм инвестмънт тръст", който обаче също така е и притежател на основния пакет акции на банката. По време на централизираните търгове фондовете на ТСБанк ще инвестират главно в енергетиката, металургията, транспорта и химията.

***

В Плевен беше учреден регионален приватизационен фонд "Мизия", а левовият капитал, който учредителите вече са набрали, е в размер на около 11 млн. лв. - съвсем близко до необходимия минимум от 10 млн. лв. На събранието на акционерите, което се е провело през миналата седмица, са били избрани три упълномощени лица, които да представляват дружеството по време на процедурите по кандидатстване за получаване на лиценз. В проспекта на кандидат-фонда ще е записано, че капиталът, който ще набира, ще бъде в размер на 150 млн. лв.

От миналата седмица Комисията по ценните книжа и фондовите борси започна да продава заявления за подаване на документи за потвърждаване на проспекти на приватизационни фондове. До четвъртък 74 кандидат-учредители на фондове са закупили заявления. Ако всички тези фондове се учредят, за набирането на минимално необходимия капитал в инвестиционни бонове ще трябва поне 1.5 млн. граждани да станат техни акционери.

***


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK