🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките се обединиха не срещу предприятията, а срещу Вучев

Шефовете на ОББ и Минералбанк са доволни от изолирането на длъжниците
Шефовете на ОББ и Минералбанк са доволни от изолирането на длъжниците
Шефовете на ОББ и Минералбанк са доволни от изолирането на длъжниците    ©  Капитал
Шефовете на ОББ и Минералбанк са доволни от изолирането на длъжниците    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Осемнадесет от членовете на Асоциацията на търговските банки (АТБ) се присъединиха миналата седмица към общо споразумение с Банковата консолидационна кампания (БКК) за спиране на заемите за предприятия, фигуриращи в списъците за ликвидация и оздравяване. Всъщност споразумението беше инициирано от банковия холдинг, но за пръв от доста време банките се показаха учудващо единни в приемането на идеи, идващи от изпълнителната власт. "Настоящото споразумение не трябва да се схваща като противопоставяне между финансовия сектор и предприятията," заяви шефът на БКК Димитър Димитров при подписването на документа. Повод са не особено топлите отношения, установени от една година насам, между министъра на промишлеността Климент Вучев и кредитните институции. Макар и да не означава война с промишления министър, подписаното споразумение ще направи по-лесен отказът на банките да отпускат кредити за любимите на Вучев губещи държавни гиганти.

Поне през следващия едноседмичен период споразумението остава отворено за присъединяване и на други кредитни институции, членове на АТБ. Според възприетите в документа правила подписалите банки ще преустановят кредитирането на губещите производства, за да се спре поне частично прехвърлянето на загуби от реалния в банковия сектор, влошаване на кредитните портфейли и ликвидността поради недоходоносни активи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.