С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 юни 1996, 13:20, 1313 прочитания

Пред БНБанка трябва да затракат гилотини

Художникът Борис Димовски пред в."Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Как я карате напоследък?

- Добре съм. Гледам си внуците. Една от дъщерите е безработна. Трябва да помагам. Знаете, че имам три дъщери и син. Пет внука, единият е войник сега. Това ми дава сила. Младите трябва да знаят, че е нужно да събират не само пари за черни дни, а и мъдрост. Защото вижте с парите какво става. Шума, която няма стойност.


Вие как гледате на това, което се случва сега?

- Драматично е. Но ако ви кажа какви други неща преживях, които не са ме учудвали. Аз съм човек, роден 1925 година. Преживях войната, когато имаше купони, имаше глад, но екзистенц-минимумът горе-долу се ядваше. Имаше много по-голям ред, отколкото сега, когато уж е свободна или пазарна икономика. И тогава беше пазарна, и то истинска. Никой нямаше този лукс да вдига цената. Нали имаше конкуренция, която регулираше това. А сега има монопол. Ето една храна бебешка "Фризолак" стана 500 лева. Това за едно бедно семейство е абсурд. Аз си го позволявам с големи усилия. Представете си един, който е съвсем сиромах, чиновник. Младите семейства в момента са най-зле. Аз ги жаля. Моята е лесна, аз съм като онзи, който се радвал, когато се изкачва, защото щял след това да слиза.

Накъде отиваме?- Аз малко се отплеснах. Преживях 9 септември с неправдите, със съд, който не беше народен, ами беше балканска хайка и стихия. Това беше съдопроизводство азиатско. Не го наричам московско, защото там са живели велики хора на ума. Тук дойдоха представителите не на интелекта, а на физиологията и нанесоха не щети, ами направиха стил. Това стана стил на живота, който и досега ни кара да куцаме и да сме лишени от морал. Едно е да имаш за ядене, но ако нямаш морални устои, няма да оцелееш. Аз мога примерно днес да живея спокойно с тези обезценени 50 лева - едно кисело мляко и хлебче. И да благодаря на Бога, че съм жив. Това не е униние. Едни го наричат резигнация, капитулация, има много думи. Нищо подобно. Природата е създала така живия живот, че в трудни години, ако този нисш зародиш или амеба, ако няма вода, тя се свива, тя не умира, тя заспива. И като завали дъжд, отново живва. Мозъкът ни бръмчи от глупости, а няма кой да каже: ето това е решението. Има китайска мисъл - "Билката, която ти е много нужна расте в твоя двор".

Коя е билката, която ни е нужна?

- Ние търсим билката МВФ, търсим я в Люксембург и т.н.

Аз съм в политиката не от вчера. Политиката за мен не е отделна наука. Тя е вързана от производството на мебели до кабърчета и до погребалното бюро. Тя ни съпътства като сянка. Този, който твърди, че се занимава с политика, е лъжец или пък глупак. Целта е да бъдеш толерантен, нищо друго не помага. Аз затова отдавна лансирам идеята за монархията. Още през 1991 г. разбрах това, усетих го. Тогава по мое желание отидох в Мадрид, срещнах се с царя. След което тук нашите глупави в парламентарната група ме отстраниха, но аз не тъгувах, ами ги черпих с бонбони. Никога не съм обичал колективното решение, събранието ме угнетява. Получавам алергия от групи. Аз съм индивидуалист, но считам, че съм най-толерантният човек. Ценя еднакво становището на всички. Хулили са ме, че примерно съм благосклонен към Лилов. Други викат - приятел ти е Едвин Сугарев. И Петър Дертлиев, който е антимонархист. Уважение намирам винаги, ама не да се докарвам. Нямам нищо против да има възгледи червени. Да обича и да целува иконата на Ленин. Не възразявам. Аз самият като млад съм рисувал Сталин, Ленин за манифестации, за да се прехранвам. И нося в това отношение грях или някакви минуси.

Смятате ли, че БСП се провали?

- Социалната идея не. Провали се екипът. Представете си - с добро намерение ние се събираме и купуваме един рейс. Сега, че шофьорът е кьопав или колкото мене знае горе-долу да кара, не можем да кажем покрай това чупка и на рейса. Идеята не отпада. Трябва да се види конкретната вина. Както се издъни този рейс и когато бай Тодор го командваше. За мене тази идея пак си е жива, но и сега бъркат, като я обявяват за единствена. Запомнете, който си въобразява, че е единствен или уникален, той е направо луд. Това се казва параноя.

Пропуснал ли е нещо Светлин Русев в отвореното си писмо?

- Аз съм писал преди това. Каква е алтернативата - да сменим Жан, за да сложим Иван. Аз бих казал образно така: за да се спаси страната, бих подкрепил идеята на Солженицин и на Балзак - взимаш от свръхбогатите и даваш на свръхбедните.

Кого вините за ситуацията в България?

- Вината се замъгли, защото България е олигархия, не е никаква република. На тях им е удобно да няма център, т.е. да няма цар. Кой е виновен? Вълчев вика: не съм аз, той е, отговорникът за контрола. Тоя по контрола вика: на мен ми нареди Жан. Жан вика: ама ние го решихме тук. Друг казва, че в парламента. Народът, който е ищец, е ошашавен. Те го моткат, докато той се изтощи и спре да пита. Това е номерът на цинизма - да те изтощи до безизходица.

С какво ви спечели монархическата идея? Очаквахте ли такова посрещане на царя?

- Историците са много виновни пред народа. Те са направо чиновници. Знаех, че ще има взрив от емоции, както всяка емоция, непреценена. Това основание е достатъчно, за да има еуфория. И тя се получи, нали? Нека да не слагаме в захарта мед. Той самият е прагматичен човек, реалист. Посещението му тук е пътешествие весело, сантиментално, романтично. На този етап идеята е романтична. Той самият знае, че след това предстои трънлив път.

Не се ли боите от това, че Симеон Втори може да бъде демитологизиран с ежедневните си появи?

- Разбира се. Вие знаете, че като решите да хвърлите семена, ще има птици, които ще ги изкълват. Има фанатици, които твърдят, че са републиканци. Глупости. От чий образци те се вдъхновяват? Кога е имало република в нашата държава? Това република ли беше при Тодор? Ние никога не сме избирали между двама кандидати при Тато. Да сме избирали кмет от двама един?! Няма такава случка. Всичко е било в диктат, едноизмерност. Нагласено, без алтернатива.

Защо според вас Симеон Втори досега не се е ангажирал с политическа позиция?

- Неговата позиция е абсолютно категорична, като моята - към никого лошо, само по пътя на разбирателството. Рецептата е в единението. Той набляга - нямам вълшебна пръчка и се моля на бога за това единение. Ами този надпис чий е, не е ли на монархията - "Съединението прави силата"? Всичко добро и запомнящо се, с което се гордеем, е сътворено от нашата бедна монархия преди девети. "Александър Невски" щеше ли да бъде построен от нашите атеисти - никога. Аз не съм адепт. Аз съм един художник, който счита, че само монархиите в историята са родили гениите на света. И съжалявам, че не съм гений. Аз съм едно недостойно човече. Толстой, Достоевски, Гогол, Гьоте, Хендел, Бах, Верди и т.н. И не си напрягайте главата, защото няма да се сетите за гений, роден в република. Те са така компрометирани, така са компилативни, че не знам за в бъдеще дали ще родят. Някакъв технически талант - да, има. Аз говоря за гений на духа. Защото, ако той не е гений на духа, какво от туй, че е сглобил самолет. Това са направо зли колективни духове, които ще ни смажат. Аз се занимавам с политика от едно време, и то за да защитя слабия човек - духом, финансово. Вижте сега как отново, непроменимо бюрокрацията души хората. Където има бюрокрация, цъфти и корупция.

Къде виждате изхода?

- За мен няма сини и червени. Има корумпирани и нормални кретени като мене. Това е България. Примерно трябва да се направи доклад от БНБ. Да се открие виновния. Кой е дал тия лицензи, какви са тези безкрайни лицензи на бандити, на шуробаджанаци. Оттам изтече парата, държавната, т.е. нашата. Всички се усукват и се въртят. Трябва (но не аз да ги поръчам, а да ги поръча примерно Продев, който обича френската революция) гилотини да се внесат малко, пет-шест, и да затракат пред входа на БНБанка. И всички финансови фактори да ги затворят вътре, да им дадат бели листчета и писалки, да им дадат и вода, разбира се. И ще си напишат и майчиното мляко. Само това е спасението. Големите виновници са 100 души. Според мен са дори 10, но да обхванем и второразредните.

Наемате ли се да ги изброите?

- Не. Защото може да пропусна бандити, а да включа някои невинни.

Къде нареждате мутрите?

- Борците са друга тема. Те за мен са функция, не са причина. Те са поставени, за да може да са буфер. Народът тях да коментира, тях да хули, да анатемосва тях. А те са маша. Той може да е як, ама всеки може да го гръмнат. Ако би могло с тях да приключи престъпността... Ама не е вярно. Те са жертви.

Жертви на какво?

- На едно нечестиво дело, на една мръсна политика. Допускам, че сценарият може да идва и от Москва, защото големите бандити оттам получиха сила.

Имате ли вдъхновение за работа?

- Аз, ако нямам вдъхновение... г-жа Грижа. Моята фантазия се нуждае от обуздаване. Неволята кара човека да стане дисциплиниран. Ние сме разглезен народ - недоцарувал, недоробувал. Нашите хора не си знаят историята. Че ние какво сме преживели? Какви са тези надувки от турското? Вие не знаете ли, че в Турция данъкът е 10 на 100? Това значи да пееш денонощно. Задайте си въпроса защо е нямало въстания. Ако има хляб и бензинът е евтин, никой няма да излезе на митинг и да се бунтува. На Балканите и в България месото се разваля за две години. Затова предлагах кмет и президент да се избират за две години. Те се кискаха тогава в парламента. Бедният, като му дадеш пост и пари, му се завърта главата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: Борис Димовски

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 2 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 838 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 2517 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Шиваров е обвинен за недостига на членове на БСП в министерството

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10