Сделката на "Главболгарстрой" може да се провали

Сделката на "Главболгарстрой" може да се провали

2982 прочитания

През миналата седмица Агенцията за приватизация продаде "Главболгарстрой" - най-голямата строителна фирма у нас. Купувачът "ГБС-приват" АД, собственост на 611 мениджъри и работници в "Главболгарстрой", ще трябва да плати за 80% от акциите на дружеството 1.8 млрд. лв. Надзорният съвет на АП одобри преди време продажбата, след като консорциум от банки между които Райфайзенбанк, Булбанк и Елитбанк гарантираха за плащанията на купувача. Общо процедурата по приватизацията отне повече от година и половина.

Сделката

Дълго време надзорниците се бавеха да вземат окончателно решение и дори поискаха от Министерския съвет също да одобри продажбата. Правителството обаче не взе отношение, тъй като строителната фирма е извън списъка на предприятия, чиято продажба то изрично е задължено да одобрява. В крайна сметка бе дадена зелена светлина на сделката, въпреки че в договора за продажба са залегнали същите условия, които преди време провалиха първата продажба на Интерпред. Тогава на "Технолизинг" не беше разрешено да закупи дружеството, тъй като в договора се предлагаше прехвърлянето на всички продавани акции да стане след като се заплатят в кеш 30% от цената. Точно такава е схемата и при сделката с "Главболгарстрой". Схемата на плащане е 30% от цената в брой, а останалата част в държавни дългосрочни облигации. В тридневен срок след подписването на договора в агенцията трябваше да пристигне платежното нареждане за 10% от цената. От Агенцията за приватизация обаче отказаха да съобщят дали това е станало. В тридесетдневен срок пък окончателно трябва да бъде доплатена и останалата част от левовете до 30% от цената. След това акциите ще могат да бъдат джиросани и заложени като банкова гаранция за останалата сума от 70%, която трябва да бъде доплатена в държавни облигации.

Ангажиментите, които е поел купувачът, са да инвестира левовата равностойност на 1.615 млн. щатски долара в дейността си в чужбина и 858 млн. лв. в България. Според осведомени левовата равностойност на договорените доларови инвестиции ще се пресмята по фиксинга в деня на подаване на офертата.

Фирмата

Фирма "Главболгарстрой" е най-голямата българска строителна фирма (изключвайки ГУСВ), която освен в България изпълнява проекти в Русия, Украйна, Казахстан, в страни от Западна Европа и Близкия изток. Стойността й многократно се увеличава от уникалното ноу-хау, богат строителен опит и висококвалифицирани професионалисти. Поради доброто си развитие и успешната дейност, която "Главболгарстрой" развива, досега фирмата имаше безпроблемен достъп до вътрешно и външно финансиране и е предпочитан клиент на нашите банки.

В края на май обаче изтече срокът за погасяването на кредита от 18.5 млн. марки, отпуснат от ДФРР през 1993 г. като банкова гаранция за строителство на жилища край Ростов на Дон. Гаранти по кредита са 6 банки, между които Минералбанк, ТСБанк, Банка "Славяни" и Капиталбанк. Парите трябваше да бъдат върнати до 13 декември 1994 г., когато трябваше да бъде готов и обектът. Приемателната комисия в Русия обаче удължи срока за завършване на строителството и "Главболгарстрой" трябваше да държи парите като гаранция. През януари 1995 г. това доведе до конфликт с ДФРР, който отказа исканата от строителната фирма отсрочка и поиска от банките-гаранти да започнат вноски за погасяване на дълга. Три месеца след това, вече при новото правителство на демократичната левица, "Главболгарстрой" получи отсрочка до юни 1996 г. През май с.г. фирмата получи от ДФРР нови 40 млн. марки като банкова гаранция за строителство на жилища в Русия. "Изплащането на кредитите от ДФРР върви нормално в определените срокове в съответствие с освобождаването на гаранциите от обектите, за които са ползвани", съобщи за "Капитал" шефът на дружеството инж. Симеон Пешов.

По тези проекти "Главболгарстрой" беше подизпълнител на авторитетната немска фирма "Хохтиф". Нашата строителна фирма успя да спечели изграждането на четири селища в Украйна и Русия за завръщащи се от Германия военнослужещи. "Главболгарстрой" работи и на много обекти, които се изграждат в Германия.

У нас дружеството е редовен участник на търговете за най-големите строителни обекти. През месец март миналата година "Главболгарстрой" се класира на второ място в проведения търг за ремонт и реконструкция на летище "София". Първото място спечели френската фирма "Кампенон Бернар", която по-късно отпадна, и през януари тази година "Главболгарстрой" най-сетне беше одобрен от Министерството на транспорта за главен изпълнител на реконструкцията на столичното летище. Самата фирма изчислява стойността на този проект на 120 млн. долара. Засега изпълнението на проекта не е започнато.

При участието в търга за друг голям строителен обект - тунелът под Шипка, консорциумът "Тунелинвест", в който участваше и "Главболгарстрой" беше сред основните конкуренти. Тогава при първия търг оферта на българския консорциум се провали заради големите преференции, които той поиска в сравнение със западните участници в търга. Липсата на закон за концесиите през миналото лято и неизяснените възможности относно това дали инвестицията ще се изплати блокираха по-нататъшното продължаване на проекта.

За други големи обекти, които засега се разглеждат в бъдеще време, "Главболгарстрой" вероятно отново ще бъде сред основните строители. Престои доизграждане и разширяване на транзитните газопроводи, а по-нататък и строежът на нефтопровода Бургас-Александруполис. "Главболгарстрой" засега е безспорният лидер в топлистата на българските фирми, които се сочат като евентуални участници в реализирането на двата най-мащабни инфраструктурни проекта на Балканите, а и в световен мащаб, тъй като фирмата има международен лиценз за строеж на съоръжения от този тип.

Заради банките сделката може да се провали

За успешното финализиране на сделката с "Главболгарстрой" решаващо значение имаха дадените гаранции от нашите финансови институции. Това очевидно се дължи както на доброто състояние на дружеството, така и от значителните авоари, които според съобщения в пресата строителната фирма държи по депозитните си сметки.

И така, "Главболгарстрой" има пари, но "ГБС-приват" няма. Първоначалните планове били сделката да се кредитира от Елитбанк. Кризата в банковата система, която особено се изостри през последните седмици, стана повод за слухове, че банката се е отметнала от този ангажимент, а и другите банки отказали да кредитират сделката. Това поставя под въпрос възможността на приватизационното дружество да плати 30-те процента в необходимия 30-дневен срок след подписването. Шефът на "Главболгарстрой" обаче отрече да има проблеми с финансирането на сделката. Според него парите ще бъдат осигурени от банков консорциум и сега се подготвяли договорите.

Инж. Пешов е от седемте топприватизатори на "Главболгарстрой", които ще получат най-голям дял от закупените акции от дружеството.

Конкуренцията

Интересна подробност от хода на сделката е, че отново основен конкурент на мениджърите на дружеството за закупуване на "Главболгарстрой" е била фирма "Балканинвест". Тя обаче в последния момент е оттеглила офертата си, както напоследък прави и при други сделки. В нея акционер с 90% е дружеството "Селена холдинг" АД, а останалите 10% са на Балканбанк. Сред последните продажби в които "Балканинвест" се е явявала като кандидат-купувач са "Арома" и шивашкото предприятие "Вида стил".

Проблеми с плащанията има и при други сделки

Друга сделка, за която се очаква да бъде финансирана от "Елитбанк" е евентуалната покупка на "Интерпред" от мениджърите й. Този договор обаче още не е подписан, въпреки че доста отдавна беше одобрен от надзора на АП. Такъв може всъщност да се окаже проблемът, който стои и пред финализираните напоследък касови продажби на държавни предприятия. След дълго затишие агенцията направи бум от продажби и одобрени, но неподписани приватизационни договори. Само през миналата седмица освен "Главболгарстрой" бяха обявени още две големи сделки. Петдесет и един процента от "Винекс" - Славянци, (което е в списъка за масова приватизация) беше купено от мениджърите си за 156 млн. лв. На ръководния екип бе продадено и шивашкото предприятие "Пионер" в Бяла Слатина. Сумата, срещу която сделката беше сключена, беше в размер на 185 млн. лв. за 77% от дружеството.

Надзорният съвет одобри напоследък още четири големи продажби, но и според неговите членове на фона на банковата криза място за прекален оптимизъм няма. Не е ясно например какво се чака в агенцията и не се подписва договора за Грандхотел "София", който беше одобрен от Министерския съвет преди около два месеца. На опашката са и сделките с "Интерпред", "Слънчев ден", а в последните дни "Оргахим", Русе, и "Родина", Пловдив, които получиха одобрение от Надзорния съвет през миналата седмица.

Икономическата ситуация в страната очевидно налага с цел ускоряването на касовите продажби да се направят компромиси с вече съществуващите правила за сключване на сделки. Освен отстъпката джиросването да става преди окончателното извършване на разплащанията в агенцията се съгласиха и с нова схема. Така например Веселин Благоев неотдавна заяви, че те отново ще се стремят към плащания 30% в кеш и 70% в държавни облигации. В програмата за приватизация за 1996 г. обаче е записано, че половината от приходите трябва да бъдат в пари. Бюджетът очаква през тази година от агенцията приходи в размер на 17 млрд. лв., които в крайна сметка може да не се окажат чак толкова много, ако обезценката на лева продължава. Единствено в случай, че засилената активност на ведомството в последните седмици не е само временна и банките, които са поели ангажименти, наистина ги изпълнят, картината би могла да изглежда и оптимистично. За съжаление много по-вероятно е икономическата криза да задълбочи още повече липсата на купувачи на предприятията. Тъй като наличие на чуждестранен инвеститорски интерес напълно липсва, а вътрешни купувачи няма, защото няма свободни ресурси, единствено възможната схема за касова приватизация си остава покупката на предприятията от мениджърите им. Те обаче са със съмнителна платежоспособност, така че и това става с много компромиси от страна на държавата, а сделките вървят мъчително трудно и не изглежда невероятно някои от тях да се провалят. При тази ситуация предприятията ще трябва да се подаряват на тези, които желаят да носят риск за бизнеса им, вместо да се продават.

(Капитал)

През миналата седмица Агенцията за приватизация продаде "Главболгарстрой" - най-голямата строителна фирма у нас. Купувачът "ГБС-приват" АД, собственост на 611 мениджъри и работници в "Главболгарстрой", ще трябва да плати за 80% от акциите на дружеството 1.8 млрд. лв. Надзорният съвет на АП одобри преди време продажбата, след като консорциум от банки между които Райфайзенбанк, Булбанк и Елитбанк гарантираха за плащанията на купувача. Общо процедурата по приватизацията отне повече от година и половина.

Сделката


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход