БСП избра банкера на мутрите за шеф в БНБ

БСП избра банкера на мутрите за шеф в БНБ

10842 прочитания

Един ден след концерта "Не на страха" срещу мутрите, организиран от Дони, БСП избра шефа на Първа източна международна банка (ПИМБ) Евгени Узунов за подуправител на БНБ. От около две години борците (и фирмите им) около рекетьорската застрахователна компания СИК и холдингът Интергруп контролират ПИМБ. "На всичкото отгоре за подуправител в централната банка се избира шефът на една от най-закъсалите банки", коментира потресен колега на Узунов. "ПИМБ практически не плаща от повече от половин година, дължи пари на много банки и фирми. Досега това се прикриваше само защото нарежданията за превод на клиенти на банката не се пускаха за изпълнение в платежната система, а стояха на бюрото на Евгени Узунов", допълва той. Състоянието на ПИМБ е добре известно и на сегашното ръководство на БНБ. Банката многократно е искала рефинансиране. Такова многократно й е било отказвано, защото не връща старото. Любомир Филипов изразява отрицателното си отношение към бъдещия си колега Узунов, но това не променя отношението към новата банкова находка на БСП. След избора в парламента Филипов заявява пред журналисти, че никой изпълнителен директор не избира акционерите в банката, която ръководи. Ако оставим на страна липсата на логика в това твърдение, шефът на БНБ практически потвърждава, че акционерите на ПИМБ не са читави. И ако Узунов не е могъл да си ги избере по-добри, защо банков надзор е допуснал българска банка да се контролира от рекетьорска групировка. Огромни проблеми се очертават и пред БСП, и пред БНБ, защото, ако ПИМБ логично бъде поставена под особен надзор и БНБ поиска обявяването й в несъстоятелност, Узунов трудно ще стои достойно на поста подуправител на БНБ. Но депутатите от левицата не се притесняват - няма законова пречка шеф на фалирала банка да управлява в БНБ. Ако банката не бъде поставена под особен надзор, а БНБ да започне да я спасява в характерния си стил - наливайки й пари като на ПЧБ, също ще бъдат предизвикани не по-малки скандали.

Борците влизат в ПИМБ, използвайки познанството си с Иво Василев и Петър Ненков, след напускането на Иво Георгиев от сегашната Елитбанк.

Сред големите акционери на банката се появяват борческите фирми Интергруп, "Бухал" на шампиона по борба Рахмат Сукра, "Омега" на Румен Николов-Пашата и т.н. По-късно Иво Василев бива отстранен след конфликт със СИК, а Петър Ненков загива при съмнителни обстоятелства (блъснат от бронирана "Волга") в Русия. Първоначално в управителните органи фигурират Младен Михалев (Маджо) и Венцислав Стефанов (съдружници в Интергруп) в последствие обаче преодоляват изкушението и формално се оттеглят от управлението на банката.

Банковата институция заема важно място в стратегията за легализация на вратовете, защото при приватизация с кредит не е нужно доказване на произход на капитала (така Маджо приватизира 3 хотела в Боровец) и защото банката осигурява безпроблемен износ на валута зад граница.

БСП е с особено внимание към БНБ

През последните няколко седмици лидерите на социалистите започнаха все по-често да поглеждат към БНБ, защото банката си позволи на няколко пъти да прояви "нелоялност" към левицата (според самата нея). Възможност за решаване на този проблем социалистите видяха в изтичането на мандата на подуправителите. След като назначиха в банката близкия до правителството Димитър Димитров, остана да се намерят още двама подходящи банкери. Партията оценявала, че шефът на БКК проявявал прекалена плахост при вземането на важни решения. От друга страна, Димитров бил изолиран от по-старите членове на управителния съвет на БНБ.

Изборът на подуправители на БНБ обаче се оказа неочаквано сериозен кадрови проблем и предизвика спешна мобилизация на партийните ресурси през миналата седмица.

След два месеца консултации и уговорки двамата банкови кадровици на БСП, Красимир Премянов и Кирил Желев, сглобиха списък от 17 имена на кандидат-подуправители: Васил Коларов, Кирил Калинов, Веселин Ранков, Димитър Атанасов, Стилиян Вътев, Красимир Ангарски, Пламен Орешарски, Светослав Гаврийски, Евгени Узунов, Иван Белчев, Андрей Пръмов, проф. Порязов, Методи Христов, Венцислав Антонов, Тенчо Тенев, Миленков (неуточнено първо име - бел. ред.), Владимир Ташков, Румен Добрински.

Повечето от хората в списъка обаче не искаха и да чуят за ръководен пост в БНБ. Някои отказаха направо, а други с обяснението, че могат да служат по-добре на партията по друг начин. Някои бяха отхвърлени заради нездравото им отношение към Партията.

Крайният вариант на списъка е от четири имена - Васил Коларов, бивш шеф на БНБ преди Тодор Вълчев, Веселин Ранков, бивш шеф на Външнотърговска банка, сега в Българска търговска и индустриална банка, Кирил Калинов, изпълнителен директор на Булбанк, и Стилиян Вътев, изпълнителен директор на Обединена българска банка. Само че всички те също са отказали. Притиснати от обстоятелствата, кадровиците Премянов и Желев стигат до спасителния вариант, като посочват за подуправители Евгени Узунов, изпълнителен директор на Първа източна международна банка (ПИМБ), и Пламен Илчев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие, който не е бил включен в списъка на първите 17 партийни предпочитания.

Тези две кандидатури са представени на Парламентарната група на демократичната левица във вторник.

Най-издръжливите социалисти избират шефовете на БНБ

Заседанието започва в 16 часа, а дискусията по "кадровия проблем" е оставена за финала и стартира след 20 часа. В залата са останали само най-издръжливите депутати, но и те стигат, щом трябва да се гласува. От трибуната Кирил Желев обяснява, че кандидатите са подбрани по два критерия: първият - да се ползват с авторитет в банковите среди (задължително трябва да владеят и поне два чужди езика), и вторият - единият да е "валутчик", а другият макроикономист. Желев се погрижва да обясни на съпартийците си и сложната кадрова ситуация, в която "никой авторитетен банкер не искал да се ангажира с централната банка, камо ли да става подуправител".

С кратка биографична справка Узунов и Илчев са представени като "стабилни" професионалисти със здраво комсомолско минало. В присъщия на партията дух на откровеност Кирил Желев отбелязва

"един минус" в кандидатурата на Узунов -

пряката обвързаност на ръководената от него банка ПИМБ с капитали на СИК. Красимир Премянов също "открива" негатив в характеристиката на Узунов - номенклатурното комсомолско минало. Всъщност бързо е направено уточнение, че това са негативи не според партията, а според опозицията, която вероятно ще ги използва в пленарна зала. На присъстващите в залата депутати обаче връзката на Евгени Узунов с борците се сторила твърде подозрителна и е повдигнат въпросът дали все пак някои от тези, които са отказали, не могат да бъдат убедени да приемат.

Най-интензивна става дискусията, когато се споменава името на Венцислав Антонов, зам.-шеф на борда на Булбанк и шеф на Корпоративна банка. Оказва се, че със самия Антонов никой от партията не е говорил, но шефът на Булбанк Чавдар Кънчев е дал да се разбере, че няма да пусне хора от своя екип в БНБ.

Кандидатурата на Антонов среща силна партийна съпротива. Председателят на ПГДЛ Премянов емоционално описва нелоялността на банкера към БСП и дори се зарича да поиска Антонов да подпише декларация за лоялност към партията, ако стане кандидат за подуправител.

Находчив депутат любопитства дали кандидатурите са съгласувани с управителя на БНБ Любомир Филипов. Кирил Желев светкавично реагира с обяснение: "Филипов не е в страната, но шефът на БКК и подуправител на централната банка Димитър Димитров заяви, че познава двамата кандидати и ще може да работи с тях в екип" (на следващия ден става ясно, че ръководството на ПГДЛ е знаело, че Филипов се връща във вторник следобед и е имал възможност да присъства на заседанието или най-малкото да изкаже становище по кандидатурите).

Вместо Любомир Филипов, Премянов предлага да доведе Узунов и Илчев, които чакат в съседна сграда "в готовност". Отегчени и уморени, депутатите се отказват от тази възможност, за да не се повтаря ситуацията с Бистра Димитрова, а и да не бъдат унижавани кандидатите с "компетентни" въпроси. Единодушно групата взима решение - възлага на К. Желев да уведоми за кандидатурите управителя Филипов и да ги внесе в комисията по бюджета, за да може да бъдат гласувани в петък. Около 22 часа във вторник депутатите спокойно се разотиват с чувство за изпълнен дълг. Никой не предполага, че проблемите предстоят.

Неочаквано брожение в ПГДЛ срещу взетото решение предизвиква спешното свикване на заседание в четвъртък. Оказва се, че "групата не е узряла за кадровото решение". Ивайло Калфин, Емил Костадинов, проф. Стефан Стоилов и Андрей Луканов категорично застават срещу кандидатурата на Евгени Узунов, защото "той е човек, командван от мафиоти". Същевременно става ясно, че в разговор с Кирил Желев управителят на БНБ е изразил сериозни резерви по отношение на Узунов и е заявил, че ще работи с него, "защото ПГДЛ му го налага".

Дискусията стига до патова ситуация и се появяват предложения за отлагане на гласуването. Депутати се успокояват един друг, че БНБ може да функционира известно време само с управител и един подуправител. Заседанието на групата е прекъснато. Насрочено е второ за ранния следобед. В 14 часа към ПГДЛ се присъединява и Любомир Филипов, за да декларира: "Това не е моя отговорност. Аз имам сериозни съмнения за опита на двамата, но трябваше да ме питате във вторник."

След драматично обсъждане на контактите на Узунов с борческите групировки, на миналото на Илчев и на роднинската връзка между проф. Стефан Стоилов и Венцислав Антонов депутатите приемат предложените им още във вторник кандидатури не защото им харесват, а защото не могат да предложат алтернативни.

В петък двамата подуправители са избрани в пленарна зала и полагат клетва, а БСП за пореден път демонстрира "зрялост" при вземане на политически кадрови решения. Опозицията прави плах опит да каже нещо за мафиотския произход на Узунов, но се задоволява да недоволства повече срещу партийните назначения в централната банка.

Гласуването обаче не може да спре интереса към новите назначения и в кулоарите се появяват няколко неофициални обяснения.

Евгени Узунов - комсомолското му минало го е срещнало с влиятелни социалисти като Николай Добрев, Красимир Премянов, Николай Камов. Такъв кадър партията никога няма да си позволи да загуби. Поради това близки приятели решили да "спасят" Узунов от затъващата ПИМБ. Втора версия намесва и самия Виденов, който си бил набелязал ПИМБ, но не искал да предприеме действия срещу банката, докато я ръководи толкова близък на партията. Третата версия - правителството и БСП имали нужда от верни хора в БНБ, след като Любомир Филипов на няколко пъти проявил непослушание, а шефът на управление "Валутни операции" Стоян Шукеров дори частично не се съобразявал с отправяните му препоръки. Така се обяснява и назначението на Пламен Илчев, чиято биография включва и образование в МГИМО (също както премиера и негови близки сподвижници). Въпреки краткотрайните колизии в парламентарната група на левицата БСП прокара поредното политическо назначение.

Особено с Узунов партията пое огромен политически риск. Сега всеки много лесно ще намери своето обяснение защо банковата система се управлява в полза на длъжниците и защо управляващите не могат да се справят с вратовете. Очевидно кадровото богатство на БСП е мит и назначаването на банкера на борците за подуправител на БНБ подсказва срастването на партиен и държавен апарат, номенклатурни фирми и престъпни групировки. Навсякъде по света подобно срастване се нарича мафия.

Един ден след концерта "Не на страха" срещу мутрите, организиран от Дони, БСП избра шефа на Първа източна международна банка (ПИМБ) Евгени Узунов за подуправител на БНБ. От около две години борците (и фирмите им) около рекетьорската застрахователна компания СИК и холдингът Интергруп контролират ПИМБ. "На всичкото отгоре за подуправител в централната банка се избира шефът на една от най-закъсалите банки", коментира потресен колега на Узунов. "ПИМБ практически не плаща от повече от половин година, дължи пари на много банки и фирми. Досега това се прикриваше само защото нарежданията за превод на клиенти на банката не се пускаха за изпълнение в платежната система, а стояха на бюрото на Евгени Узунов", допълва той. Състоянието на ПИМБ е добре известно и на сегашното ръководство на БНБ. Банката многократно е искала рефинансиране. Такова многократно й е било отказвано, защото не връща старото. Любомир Филипов изразява отрицателното си отношение към бъдещия си колега Узунов, но това не променя отношението към новата банкова находка на БСП. След избора в парламента Филипов заявява пред журналисти, че никой изпълнителен директор не избира акционерите в банката, която ръководи. Ако оставим на страна липсата на логика в това твърдение, шефът на БНБ практически потвърждава, че акционерите на ПИМБ не са читави. И ако Узунов не е могъл да си ги избере по-добри, защо банков надзор е допуснал българска банка да се контролира от рекетьорска групировка. Огромни проблеми се очертават и пред БСП, и пред БНБ, защото, ако ПИМБ логично бъде поставена под особен надзор и БНБ поиска обявяването й в несъстоятелност, Узунов трудно ще стои достойно на поста подуправител на БНБ. Но депутатите от левицата не се притесняват - няма законова пречка шеф на фалирала банка да управлява в БНБ. Ако банката не бъде поставена под особен надзор, а БНБ да започне да я спасява в характерния си стил - наливайки й пари като на ПЧБ, също ще бъдат предизвикани не по-малки скандали.

Борците влизат в ПИМБ, използвайки познанството си с Иво Василев и Петър Ненков, след напускането на Иво Георгиев от сегашната Елитбанк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход