БНБ ще заменя дълг срещу акции в БЗК

Владимир Владимиров    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Централната банка е склонна да размени вземанията си от Банка за земеделски кредит срещу акционерно участие, съобщиха източници от централната банка. Вариантите на оздравителната операция вече имат принципното одобрение на управителния съвет, като точният размер на увеличението на капитала, зависещ от размера на рефинансирането, което ще бъде трансформирано в акционерно участие, вероятно ще бъде решен още преди общото събрание на БЗК на 26 юли. Суаповата операция е предлагана пред БНБ и от самата БЗК, като според източници от търговската банка при различните схеми увеличението на капитала е в твърди широките граници два до десет милиарда лева. Според принципно одобрения вариант централната банка може да трансформира предоставеното на БЗК необезпечено рефинансиране (около пет до шест милиарда лева) в акционерно участие, което ще бъде счетоводно отразено в пасива на БЗК в намаление на задълженията към финансови институции и увеличение на основния капитал на банката.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар