Спасяването на Стопанска банка е скъпо удоволствие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасяването на Стопанска банка е скъпо удоволствие

Чавдар Кънчев

Спасяването на Стопанска банка е скъпо удоволствие

3478 прочитания

Чавдар Кънчев

© Капитал


Чавдар Кънчев
Фотограф: Капитал

В края на миналата седмица започна дебатът между институциите около спасяването на Стопанска банка. На Булбанк е отредена ключова роля, тъй като според вижданията на управляващите единствено Булбанк може да бъде натоварена със спасяването, като понесе и тежестта на известни загуби. Версията, че Стопанска банка е важна за икономиката, досега е служела като удобно обяснение за неколкократни значителни операции по спасяването й. "Практически всяка година спасяваме Стопанска банка и досега все неуспешно", заяви източник от БНБ.

Между по-основните мероприятия, платени от данъкоплатците, са около 7 млрд. лв. поети финансови тежести от БНБ при отписването на кредити за енергетиката, 8.8 млрд. лв. ЗУНК-ове, изкупени от БНБ, 57 млрд. лв. преоформени и отписани задължения по спасителна операция съвместно с Минералбанк през 1995 г. за сметка на БНБ, бюджета и ДСК. След двете вълни на банкови фалити подобни операции вече са невъзможни. Официално лобито срещу закриването на Стопанска банка се поддържа от около 400 промишлените държавни фирми и някои бюджетни организации, за които блокирането на средствата и загубата на 50% от авоарите било фатално. Доста от настроенията обаче са резултат на зле прикрития страх от загубата на постоянен и сигурен кредитор. Алтернативите за Стопанска банка бяха известни още след спасителната операция миналата година. Приложимите варианти бяха тя да бъде приватизирана при условие че купувачите бъдат рефинансирани от БНБ или да се пристъпи към спешна реализация на активите или да бъде закрита.

Търговията с вземания обаче остана крайно чужда на правителството, което осуети възможността Стопанска банка да продаде някои от проблемните си кредити при приемлив дисконт. Междинна идея беше използването й като основа на Агенция за събиране на вземания.

Целта на сегашните обсъждания е дали да се допусне ново спасяване чрез разпределяне на тежестта между Булбанк, БНБ и бюджета, или да се предприеме по-евтината еднократна операция по закриването й.

При сега действащата схема за защита на депозитите бюджетът, след обявяване на несъстоятелност, покрива 100% от парите на вложителите и 50% на фирмите. Техните депозити към 23 август са съответно: на домакинствата - 4.6 млрд. лева и 10.7 млн. долара; на фирмите - 3.6 млрд. лева и 28.4 млн. долара.

Условие на Булбанк за покупката на Стопанска е правителството да поеме ангажимент в бъдещ период задълженията към чуждестранните кредитори да бъдат признати за държавни и включени в рамките на Парижкия клуб. По сведения на Стопанска банка външните й дългове възлизат на 170 млн. долара. Макар и разсрочени за един по-дълъг период, държавата ще ги обслужва номинално, тъй като предоговарянията в Парижкия клуб не допускат схеми на редукция. Междувременно, докато се стигне до преговори с Парижкия клуб, новият собственик ще преценява за обслужването им. Закриването на Стопанска банка би отложило удовлетворяването на кредиторите за доста неопределено време, какъвто беше случаят с Минералбанк. Исканият от Булбанк ангажимент на БНБ по цялата операция е при ликвидни затруднения да рефинансира Стопанска банка срещу залог на валутни ЗУНК-облигации и/или да ги изкупува. Подобно изкупуване на валутни ЗУНК-ове беше приложено за сметка на БНБ при Балканбанк. Операцията имаше по-благоприятен ефект спрямо останалите търговски банки и нормализирането на системата на междубанковите разплащания, отколкото някакво решително влияние върху самата Балканбанк. При драстичното намаляване на вноската на БНБ за бюджета от подобни операции доста аргументирано ще бъде за в бъдеще тя да ги отказва. Валутните ЗУНК-ове, които ще бъдат продавани, са от получените при първия транш от схемата "Булбанк" облигации с номинал 60 млн. долара и от очакваните поне още 55 млн. долара от купувача Булбанк.

По данни от края на миналата година, т.е. преди апорта на 60 млн. долара ЗУНК-ове, отрицателната нетна стойност на капитала на Стопанска банка е 15.4 млрд. лв., или при курс на долара към края на годината - около 200 млн. долара.

Илюзията, че банката фалира само заради външни задължения, беше поддържана успешно години наред не без съдействието на БНБ, правителства и естествено от самото ръководство на Стопанска банка. Констатациите, направени при подготовката на сделката, показват, че съществуването на Стопанска банка е проблематично не единствено заради задълженията в пасива й, а заради непоправимо лошия й кредитен портфейл. Най-усложнено е положението с валутните кредити в размер на около 150 млн. долара, от които 30 млн. долара са безнадеждни (вероятно и с доста съмнителни обезпечения). Отпуснатите заеми в левове към края на май са в размер на 12.6 млрд. лв. Кредитният портфейл съставлява над 80% от активите на банката. Според данни, публикувани в доклада на МВФ за банковия сектор, Стопанска банка, сравнена с останалите държавни кредитни институции, в началото на тази година е в най-незавидно състояние с класифицирани като съмнителни група В и несъбираеми кредити общо 52% от целия и портфейл.

"Щом състоянието е такова, по-добре да се откажем и да погледнем какво можем да направим за оставащите банки", заявил спонтанно участник в консултациите в четвъртък, след като се е запознал с алтернативите около спасяването на Стопанска банка. В сряда предложението бе предадено в БНБ, в четвъртък се състояха първоначалните обсъждания с членове на правителството. В петък работен екип от БКК трябваше да провери констатациите на квесторите и офертата и да прецени целесъобразността на операцията. Ако не настъпи някаква промяна в процедурите, правителството ще решава по сделката в понеделник. Засега остава открит въпросът дали кабинетът ще поеме отговорността за поредната операция по спасяването на Стопанска банка, след като поставянето й под особен надзор доказа неефективността на предишните подобни мерки. Също така е възможно евентуалното приемане или отхвърляне на офертата на Булбанк да бъде подложено на дебат в парламентарните комисии. Засега в БНБ са на мнение, че поредното спасяване на Стопанска банка е скъпо и ненужно удоволствие.

Чавдар Кънчев
Фотограф: Капитал

В края на миналата седмица започна дебатът между институциите около спасяването на Стопанска банка. На Булбанк е отредена ключова роля, тъй като според вижданията на управляващите единствено Булбанк може да бъде натоварена със спасяването, като понесе и тежестта на известни загуби. Версията, че Стопанска банка е важна за икономиката, досега е служела като удобно обяснение за неколкократни значителни операции по спасяването й. "Практически всяка година спасяваме Стопанска банка и досега все неуспешно", заяви източник от БНБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK