СИК загуби варненския си юмрук
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

СИК загуби варненския си юмрук

Reuters

СИК загуби варненския си юмрук

48546 прочитания

Reuters

© Reuters


Миналия петък Варна почерня от здравеняци със слънчеви очила, коси до раменете и палта до земята. Цветарската търговия стана най-доходната в града, а камбаните на местната катедрала отново (след опелото на жената на Влади Ковачев) се конкурираха с полифонията на цитрони и мобифони. Причина за неприятното оживление стана убийството на т.нар. бизнесмен Йордан Марков - юмрука на СИК във Варна.

На 21 ноември в 4.17 часа сутринта е взривен асансьорът в блок на варненската ул."Ангел Кънчев" 22. При атентата загина 27-годишният Йордан Марков, 19-годишната му приятелка Весела Попова беше ранена в ръката, а 24-годишният телохранител Манук Дениладзе е починал около обяд същия ден. В нощта на инцидента човекът на СИК се прибирал в квартирата си в компанията на своята приятелка и двама грузинци - бодигардове. Марков и хората му били в две коли - мерцедес и фолксваген "Корадо". Единият от гардовете изкачил пеша стъпалата до 7-ия етаж, за да провери дали всичко е чисто, и слязъл обратно с асансьора. Данчо Марков и Весела Попова се качили в асансьора - адският експлозив се задействал между 1 и 2 етаж. Около килограмовият пластичен взрив е бил над асансьорната кабина и е активизиран дистанционно. Твърденията на съседите, че са чули два последователни взрива, дадоха хляб за тезата, че по-нагоре по етажите е имало и самоделна бомба. Все пак специалистите смятат, че вторият тътен е най-вероятно от детонацията. Експлозията е отнесла половината череп откъм тила на Йордан Марков, бодигардът му е бил натрошен, а жената се е отървала със счупена ръка и шок. Единственото обяснение за това е, че Йордан Марков вероятно я е бил прегърнал в момента на експлозията. Професионалното изпълнение и почеркът на убийството показват, че то явно е било отдавна подготвяно, Марков е бил внимателно следен и екзекуторите му са чакали удобен момент да го премахнат.

Кой е Йордан Марков

Мутра, твърдят съгражданите му. Виден варненски побойник, абонат на казина, барове и дискотеки, в които публично се е хвалел, че е локалният дерибей на СИК. Той е роден на 18 юли 1969 г. Завършил е гимназията в кв."Аспарухово", в момента е в развод и има едно дете. Бивш състезател по кикбокс. До 1990 г. е продавал куверти в дискотека "Велико Търново" на "Златни пясъци". Към момента на смъртта му Данчо Марков участва в 4 фирми. "Йордан Марков - Дани" ЕТ, регистрирана на 12 юни 1992 г., две години по-късно на 16 юни е регистрирана "Гард" - Варна ООД. Много любопитно е, че дружеството "Бумеранг - 94", регистрирано на 22 декември 1994 г., е с посочен адрес ул."Дръзки" 14. Там се намира и офисът на СИК във Варна. Сечението със СИК обаче е още по-голямо. Съдружник в "Бумеранг" е 37-годишният Стоян Попов, който е и официалният представител на СИК в града на пирамидите. Управител на дружеството с име на филм с Еди Мърфи е Георги Табаков, бивш служител на ДС. Неговите връзки с взривения Марков датират от 1994 г., когато Табаков регистрира фирма "Гибита" и без да има лиценз започва да осъществява охранителна дейност. Тоест продава по обекти стикери "Гибита". Изпълнението на тази класическа задача е било възложено на бивши борци и кикбоксьори от обкръжението на Данчо Марков и Христо Асенов-Бацата. Табаков има и друга интересна поява - той е съдружник на настоящия представител на СИК във Варна Стоян Попов във фирма "Агростикс". Освен това Георги Табаков има самостоятелно участие в 4-5 фирми. За навлязлата преди около два месеца в охранителния бизнес "Ролекс 3" във Варна се говори, че е една от подставените фирми на СИК.

Четвъртата фирма с участие на Йордан Марков е "Робул" ООД. Другите двама съдружници са д-р Людмил Барбуков и грузинецът Нодар Тукашвили. Почти едновременно с "Робул" се появява и фирма ИРАО ООД. В нея съдружници са Момчил Вълков (бивш директор на ВПК-завод "Черно море"), Иракли Шалиашвили, Рамаз Шургая, Давид Гацадзе. Тези две фирми създават ро-ро линията Варна - Поти. Няма данни при какви обстоятелства грузинската страна се е свързала с Данчо Марков, за да им съдейства при започването и стабилизирането на бизнеса им във Варна. Пряко свързан с "Робул" и ИРАО е един много любопитен човек - Владимир Илич Тутберидзе. Той живее от дълги години в София, а през 80-те години е бил представител на съветското МВР в България.

Още малко факти

През пролетта на 1995 г. БНТ показа снимките на четирима грузински младежи, издирвани по линия на Интерпол като безследно изчезнали. В полицейските анали е документирано, че последно са пребивавали във Варна и са имали преки контакти с ИРАО. Единият от грузинците се казва Иракли Йоселиани и е родственик на Джаба Йоселиани.

През септември 1995 г. при пътнотранспортно произшествие при загадъчни обстоятелства на път от Бургас за Варна загиват Иракли Шалиашвили и шофьорът му Бисер Костадинов. През август 1996 по молба на външното ведомство на Грузия чрез МВнР и Министерство на правосъдието в Окръжна прокуратура - Варна, пристига официална съдебна поръчка за изясняване на факти около изчезването на четиримата грузински младежи. Междувременно в Грузия са задържани двама гангстери, които в показанията си споменават контактите си през март 1995 г. с фирма ИРАО и Йордан Марков. Арестуваните в Грузия твърдят, че са били свидетели на това как Данчо Марков и грузинци застрелват четиримата млади мъже, натоварват ги на катер (нает лично от Йордан Марков), закачат по телата им тежести, излизат на около 10 мили в морето и ги изхвърлят във водата по пътя за "Златни пясъци", близо до "Ривиера". Телата не са намерени. По следствената поръчка е разпитван Данчо Марков, който е отрекъл да знае нещо за подобен случай. Пак единият от двамата задържани грузинци е настоявал пред тамошните власти, че катастрофата на Шалиашвили е била отмъщение за убийството на четиримата грузински младежи.

През септември 1995 г. пред дискотека "Велико Търново" на Златни пясъци край мерцедеса на Владимир Карнеев са задържани грузинец и чеченец. У единия е бил намерен пластичен взрив, който е трябвало да бъде поставен под калника на автомобила. И двамата граждани на бившия СССР са били в тесни контакти с Йордан Марков и ИРАО. Във връзка с този случай са били разпитвани Владимир Тутберидзе и Данчо Марков. Преди месец единият от атентаторите беше осъден на 15 години за опит за убийство. Владимир Карнеев по това време е известен във Варна с това, че контролира значителен контингент проститутки, и един от предполагаемите мотиви за несъстоялия се атентат срещу него е, че е отказал да плаща процент от "шан-з-елизе"-печалбата на Данчо Марков. Другият покровител на "лекия" бизнес и приходите от него е бившият боксьор Стоян Лефеджиев.

Йордан има и брат - 31-годишния Марко Йорданов Марков. Той участва в 11 фирми, като най-интересен е ФК "Черно море" - Варна (сдружение с нестопанска цел), където Марко си партнира с Пламен Тимев и окръжния прокурор на Варна Георги Аврамов.

През август т.г. в Търговище беше застрелян Атанас Атанасов-Котката. На погребението му присъстваха Пламен Тимев, Йордан Марков, Петър Пасков (който участва във варненската "Секюрити груп", упълномощена от софийската "Seven Star" на Пламен Тимев да сключва договори за охранителна дейност и да събира несъбираеми кредити).

Версиите

Йордан Марков е известен във Варна като работодател на доста гнил контингент. Любимите му подчинени били професионалните автокрадци. До момента значителната част от кражбите на коли и връщането им срещу откуп се контролираше от Данчо Марков. Името на Йордан Марков е фигурирало в доста преписки на районната прокуратура за изнудване. Публична тайна е, че Марков не е бил редови бияч, но е изпращал рекетьори.

Едната версия за ликвидирането на Марков - смята се, че той е събирал пари за партийни фирми чрез престъпна дейност, а порасналият му апетит и вироглавство, неподплатени от сив материал, са го направили опасен за кукловодите. Упорит морски слух свързва името на кикбоксьора с кредитни депутати.

Грузинската нишка - възможно е зловещото взривяване в асансьора да е отмъщение на грузинци за убийството на четиримата им сънародници, в което (според показанията на другите двама в Грузия) е бил замесен и Данчо Марков. Влошени отношения с криминални групи от бившия СССР, свързани с трафик на луксозни автомобили, конфликти с фирми и пр. също може да са вдъхновили екзекуцията.

Проституцията е важно "перо" за хазната на мутрите. През 1993 г. в дискотека "Людо" руснаци стреляха няколко пъти срещу Лефеджиев, но не успяха да го убият. Опит за атентат имаше и срещу другия патрон на най-старата професия - Владимир Карнеев. Напоследък Йордан Марков също не криеше интересите си да участва в разпределението на парите от проституция. Във Варна се говори, че през май т.г. Данчо са го викали в СИК и са му казали, че парите от проститутките нещо не са наред. Той опитал да се защити, като прехвърлил вината върху Лефеджиев и Карнеев, които според него крадели. После обаче неведомото счетоводство доказало, че е по-вероятно Йордан Марков да се е изкушавал от "премии". От дейността на Марков изглежда, че той е трябвало да организира на по-високо ниво криминалните приходите на СИК. Но се е еманципирал малко повече.

Конфликтите със сходните охранителни образувания не били сериозни, твърдят местните. Най-изнервяща е била "канадската борба" между Данчо Марков и фирма ТИМ за контрол над обектите в курорта "Св. Константин и Елена". Съперничеството с ВИС пък било съвсем незначително.

Все пак най-правдоподобна изглежда версията, която обвързва убийството на Марков с търканията му с грузинската страна в "Робул". Говори се, че Марков е завлякъл с немалка сума партньорите си в ро-ро бизнеса.

Данчо Марков е знаел, че е мишена. Пред приятелите си той споделял, че от известно време го следят. Притеснен за сигурността си, той бил принуден да си осигури 4-5 квартири, които непрекъснато сменял, за да заблуди противника.

Въпреки нелепите опровержения от София, Варна и други градове, че СИК няма нищо общо с Йордан Марков, който бил "поредният самозванец", още в 9 часа сутринта на 22 ноември във Варна кацна шефът на СИК Красимир Маринов-Маргин. "Може да не отговарям на този въпрос", каза Маргина, запитан дали има връзка между идването му във Варна и убийството на "чуждия на СИК" Марков. Малко по-късно мерцедесът на покойния откара високата софийска СИК-свита до дома на убития на ул."Перекоп" в кв. Аспарухово. Маргина уважи и опелото в катедралния храм "Свето успение Богородично".

"Майката Марушка е склададжийка в завода. По едно време заедно изкарахме готварски курсове с нея. Бащата Данчо е инвалид. Има "Плод и зеленчук". Добри комшии са", обясняваха група зяпачи в очакване на катафалката.

Йордан Марков беше погребан в аспаруховското гробище около 4 часа. Малко след това на мястото, където намери смъртта си 27-годишният борец без прякор, баби и дядовци метяха купищата стъкла. Шахтата на асансьора, където е станала експлозията, зееше черна, стените й отвън бяха напукани, доста от вратите на апартаментите бяха изкъртени. "Седем млн. лева ще струва само нов асансьор, а от прокуратурата не искат дори стъклата да платят. Довечера се събираме кооператорите и сигурно ще решим да открием банкова сметка", обясняваха съседите на Марков. "Тая мутра. Ние сме безпомощни - нямаме пари, нямаме закони, нищо. Казват от общината, че не било природно бедствие..." Прави са - бедствието е социално.

Миналия петък Варна почерня от здравеняци със слънчеви очила, коси до раменете и палта до земята. Цветарската търговия стана най-доходната в града, а камбаните на местната катедрала отново (след опелото на жената на Влади Ковачев) се конкурираха с полифонията на цитрони и мобифони. Причина за неприятното оживление стана убийството на т.нар. бизнесмен Йордан Марков - юмрука на СИК във Варна.

На 21 ноември в 4.17 часа сутринта е взривен асансьорът в блок на варненската ул."Ангел Кънчев" 22. При атентата загина 27-годишният Йордан Марков, 19-годишната му приятелка Весела Попова беше ранена в ръката, а 24-годишният телохранител Манук Дениладзе е починал около обяд същия ден. В нощта на инцидента човекът на СИК се прибирал в квартирата си в компанията на своята приятелка и двама грузинци - бодигардове. Марков и хората му били в две коли - мерцедес и фолксваген "Корадо". Единият от гардовете изкачил пеша стъпалата до 7-ия етаж, за да провери дали всичко е чисто, и слязъл обратно с асансьора. Данчо Марков и Весела Попова се качили в асансьора - адският експлозив се задействал между 1 и 2 етаж. Около килограмовият пластичен взрив е бил над асансьорната кабина и е активизиран дистанционно. Твърденията на съседите, че са чули два последователни взрива, дадоха хляб за тезата, че по-нагоре по етажите е имало и самоделна бомба. Все пак специалистите смятат, че вторият тътен е най-вероятно от детонацията. Експлозията е отнесла половината череп откъм тила на Йордан Марков, бодигардът му е бил натрошен, а жената се е отървала със счупена ръка и шок. Единственото обяснение за това е, че Йордан Марков вероятно я е бил прегърнал в момента на експлозията. Професионалното изпълнение и почеркът на убийството показват, че то явно е било отдавна подготвяно, Марков е бил внимателно следен и екзекуторите му са чакали удобен момент да го премахнат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.