Страх и паника отново разтърсиха банките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Страх и паника отново разтърсиха банките

Страх и паника отново разтърсиха банките

1668 прочитания

© Живко Ангелов


Изминалата седмица даде началото на големите предстоящи тревоги на спестителите за бъдещето на парите им, за бъдещето на финансовата система на страната изобщо.

Забавянето на дискусията за въвеждането на валутен борд и противоречивите политически и експертни оценки за ефектите от него стимулираха разрастването на най-острата финансова криза. Предложеният от МВФ модел за широка обществена дискусия се оказа малко неадекватен за България на фона на лабилно доверие в банките, конфликти между институции и трайна предразположеност на вложителите към паника.

Свободното падане на лева

Освен че беше премината психологическата бариера от 300 лв. и 400 лв. за долар, на правителството се наложи да се раздели с някои от активните си механизми за манипулиране на централната банка и населението. В понеделник междубанковият пазар отвори при 273-275 лв. за долар, в четвъртък достигна до рекордите - 395 лв. В последния работен ден поради липсата на търсене на валута напрежението утихна на нива от 350 лв., след като пазарът отказваше сделки при по-високи котировки като нереални. Обезценката на лева за седмицата беше 30%, а от началото на месеца тя е над 35%.

Основният стимулатор за шоковото поскъпване на долара се оказаха изтеглените от ДСК спестявания на населението. Само за последната седмица касата ги изчислява на около 11 млрд. лв. и допълнително изведена ликвидност от 3 млрд. лв. извън ДСК от масови обратни продажби на държавни ценни книжа. "Ще купувам долари и над 400 лв., за да спася левовете си", заяви гражданка пред софийско обменно бюро в четвъртък. В същия ден, когато най-драматичният срив на лева беше факт и дори бившият управител на БНБ Тодор Вълчев беше мобилизиран чрез медиите да успокоява вложителите, членове на кабинета демонстрираха завидно хладнокръвие или по-скоро безхаберие за границите, в които може да ескалира кризата.

"Ние имаме твърде много отговорности, за да отговаряме и за валутния курс", обясни в четвъртък вицепремиерът Румен Гечев пред журналисти, преди да влезе на заседание на Министерския съвет. Позицията явно е била твърдо съгласувана и на най-високо правителствено равнище. Отново в четвъртък в."Труд" публикува свое запитване до премиера Жан Виденов по повод паниката на валутния пазар и получения от пресслужбата на МС отговор.

"Съгласно чл.2 (1) от Закона за Българска народна банка основната задача на БНБ е да въздейства за поддържане на вътрешната и външната стабилност на националната парична единица. (...) За съжаление правителството няма правомощия по тези така важни за икономиката въпроси", се казва в официалния отговор на пресцентъра на кабинета.

Доскоро за Виденов политическото спокойствие беше функция от спокойствието на вложителите. Моментите на закриване на банки или други решения на БНБ - промяна в лихвените проценти и пр., бяха строго модулирани в контекста на политическа конюнктура. Взаимодействието с БНБ беше използвано от Виденов като една от опорните точки за сключване на споразумението с МВФ и изпълнението, поне доколкото беше възможно, за поетите ангажименти. Управлението на левицата роди и клишета - "тясна координация между действията на правителството и централната банка", "националноотговорно поведение на банки и институции" в подкрепа на лева и пр. Взаимоотношенията между БНБ и правителството понякога имаха анекдотични, а понякога дори и унизителни измерения - Гечев ходи на заседание на паричния комитет на БНБ, Премянов посещава Любомир Филипов по поръчка на Виденов заради курса, Виденов пита Филипов дали банките националноотговорно ще подкрепят лева, Филипов го викат в правителството или на "Позитано" 20 и т.н.

Постепенно битието на централната банка заедно с нейната независимост се оказа изпълнено с манипулации на парламентарната група на левицата и правителството. Конструираният по този начин консенсус обаче се оказа крехък и нетраен инструмент за възвръщане на доверието във финансовата система и лева. Правителството дори не изпълни ангажиментите по приватизацията.

Последният по-сериозен конфликт настъпи около въвеждането на валутния борд. И сега за Виденов освен че не изглежда особено трудно, но даже е удобно да остави на БНБ отговорността и да не добавя още негативи към и без това проваления си курс на управление.

Лошата стратегия за първи път превърна ДСК в жертва

Въпреки че заради исканията на МВФ Държавна спестовна каса трябваше да премине под наблюдение на "Банков надзор" на БНБ, формално тя остана контролирана от правителството. Статутът й на обвързаност с бюджета я направи уязвима. Заедно с това се задълбочиха съмненията във възможностите на правителството да обслужва вътрешния дълг през следващата година. Напреженията около клоновете на касата бяха съизмерими с разширяването на дискусията за въвеждането на валутен борд. Натискът на вложителите постепенно се засили още от предходната седмица, като в петък тегленията възлизаха на 1.25 млрд. лв. В понеделник и вторник бяха пиковите тегления - по 4.5 млрд. лв. дневно, като към края на седмицата напрежението постепенно затихна. В сряда тегленията рязко спадат до около 1.0 млрд. лв. и четвъртък от централната и от всички клонове на ДСК са изтеглени само 400 млн. лв. Динамиката на тегленията в понеделник и вторник и последвалата шокова обезценка на лева в сряда и четвъртък само потвърди, че повишеното търсене на кешовия пазар е определило поскъпването и на междубанковия. Паралелно се появиха слухове и за появата на големи крайни клиенти, вероятно с цел да бъде оправдано по-спекулативното поведение на играчите и да се сключат сделки на по-високи нива.

След засилена кампания чрез медиите - част от която бяха изявите на управителя на БНБ Любомир Филипов, както и на зам.-председателя на ДСК Асен Друмев в предаването "Отзвук", ДСК успокоително констатира отслабване на натиска от тегленията и дори връщане на част от спестяванията. МВР също в понеделник се включи в предупредителната кампания и посъветва "гражданите да не се поддават на паниката и да не излагат на риск своите спестявания, а да ги съхраняват в сигурни банкови институции и надеждни сейфове".

"Много от тези, които се бяха поддали на паниката, побързаха да върнат парите си в ДСК. Някои от тях бяха разколебани от скъпия долар по бюрата, други въобще не бяха успели да намерят валута, за да я купят, а трети просто върнаха влоговете под страх от обири", коментира служителка на столичен клон на ДСК. Шефката на касата Бистра Димитрова в разгара на тегленията се опита да успокои вложителите, заявявайки, че ДСК разполага с достатъчно ликвидност, за да изплаща депозитите без всякакви ограничения. Тя дори даде нареждане за отмяна на предвидения по закон лимит за плащане в брой до 200 хил. лв. В по-оптимистични прогнози се твърдеше, че тегленията ще утихнат, но поведението на населението може отново да се промени при по-конкретни новини около въвеждането на валутен борд.

Сценарият, по който поне засега действа БНБ, е висок валутен курс и висока инфлация, която ще изчисти дефицитите, ще балансира бюджета и ще облекчи евентуалното въвеждане на валутен борд. Засега драстично ново увеличение на основния лихвен процент не е реално. По-вероятно е ОЛП да бъде поддържан на сегашното си равнище и дори ще бъде намаляван. Засега стъпка по смъкване на основната лихва също не се обмисля сериозно главно поради психологически аргументи и опасения за допълнителен отлив на спестяванията. Валутният резерв на централната банка ще бъде максимално запазен. Според Филипов ще се интервенира само при крайна нужда и в зависимост от възможностите с цел обезпечаване на плащания по външния дълг и евентуално подпомагане при установяването на борд.

БНБ все пак опита някаква активност за овладяване на паниката на валутния пазар. Управителният съвет на централната банка обяви в петък т.нар. джентълменско споразумение с по-големите участници на валутния пазар. Според източници от банките маркетмейкъри то по-скоро има формален характер. Неговият пряк ефект ще бъде регулирането на доларовата ликвидност на някои по-големи банки и удовлетворяването на по-големи покупки директно от БНБ.

Междувременно, за да не бъде обвинена в безотговорност и бездействие, БНБ запозна с намеренията си по официален път президентството, Народното събрание и правителството.

Най-общо ще се подпомагат определен кръг големи държавни банки, ще се финансира бюджетът (след предстоящата актуализация), за да не спира плащанията по дълга. Вероятно няма да има масирани интервенции на валутния пазар, за да се пази валутният резерв на страната.

Промяна на валутния режим

Заедно с мерките за контрол на валутния пазар може да се наложи ново ограничаване на броя на финансови къщи, обменни бюра, брокери. Целта е пазарът да бъде по-лесно контролируем от БНБ, макар че при това положение съществуват рискове от активиране на черен валутен пазар, на който търговията да се извършва на нива, съвсем различни от тези на междубанковия пазар. "Смятам, че до промени в постановление 15 няма да се стигне. БНБ и така може да лишава ФБК-та и обменни бюра от правото на сделки, като им отнема лицензите", коментира източник от банковите среди. Според него Законът за БНБ и Законът за банките и кредитното дело дават достатъчно правомощия в това отношение на БНБ, без да е необходимо да се правят промени в съществуваща уредба, които освен че могат да се окажат рискови и временни, да създадат и допълнителни напрежения.

"Едва ли ще се стигне до крайното стесняване на участниците на валутния пазар - примерно до банките с пълен или частичен външен лиценз, каквато идея имаше преди около половин година", коментира пред "Капитал" участник в срещата на банките маркетмейкъри, проведена в БНБ в петък. "Ако подобна административна мярка бъде предприета, единственият сигурен резултат ще бъде създаването на черен пазар на валута", заяви собственик на финансова къща.

Има подозрения, че

Схемите за контролиране ликвидността на банките

които БНБ смята да прилага, могат да породят нездрава конкуренция, допълнена с опити за привличане на клиенти. БНБ взе решение да подпомага скандално известна частна банка с операция по изкупуване на нейни ЗУНК-ове, заложени срещу рефинансиране. Факт, който трудно може да бъде обяснен.

Най-уязвима може да се окаже "Биохим". През последните месеци тя сериозно пострада от тегления и в момента към нея почти изцяло е насочена подкрепата на БНБ.

Ситуацията около рефинансиранията на БНБ става още по-деликатна, като се има предвид присъствието на премиерския съветник Владимир Жеглов в надзорния съвет на "Биохим". Жеглов е единственият човек от екипа на Виденов, който остана в управлението на държавна банка. "БНБ би трябвало да е по-предпазлива с рефинансирането, тъй като чрез Жеглов върху "Биохим" може да се прехвърлят и политическите напрежения около Виденов", коментира депутат от опозицията.

Според източници от банката съветникът на Виденов все още обмисля дали да се оттегли, което може да стане на общото събрание на банката на 26 ноември.

В конкуренцията за привличане на вложители някои от банките проявиха доста голяма изобретателност. Подходът за приемане на левове и откриването срещу тях на валутни депозити, практикуван по непотвърдени слухове от голяма държавна банка, се смята за доста рисков - не само за нея, но и за вложителите. Според преценките и на международни експерти вниманието на БНБ основно ще остане фокусирано върху "Биохим", Пощенска банка и ОББ. Възможно е нуждата от помощ за ОББ почти напълно да отпадне през следващия месец с решението за инвестиция на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Когато доларът струваше колкото маржовете сега, се роди един виц: "Каква е разликата между 1 долар и 1 лев? Отговор - 1 долар"
Фотограф: Капитал

Изминалата седмица даде началото на големите предстоящи тревоги на спестителите за бъдещето на парите им, за бъдещето на финансовата система на страната изобщо.

Забавянето на дискусията за въвеждането на валутен борд и противоречивите политически и експертни оценки за ефектите от него стимулираха разрастването на най-острата финансова криза. Предложеният от МВФ модел за широка обществена дискусия се оказа малко неадекватен за България на фона на лабилно доверие в банките, конфликти между институции и трайна предразположеност на вложителите към паника.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK