Нощта на Добревите сопи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нощта на Добревите сопи

Нови и нови специални части на МВР прииждаха, за да осигурят безопасното евакуиране на социалистите от парламента

Нощта на Добревите сопи

Тъй като е важна дата в близката ни история, нека си припомним какво се случи в нощта на 10 януари 1997

Асен Асенов, Момчил Милев
25363 прочитания

Нови и нови специални части на МВР прииждаха, за да осигурят безопасното евакуиране на социалистите от парламента

© Живко Ангелов, Велко Ангелов, Олег Попов, Димитър Дилков


Полиция, антитерористи и вътрешни войски безпричинно удавиха в кръв протестния митинг на опозицията, след като оставиха демонстрантите да ломят сградата на парламента и района около нея повече от 16 часа. Блюстителите на реда се държаха като зло куче, което дълго време е държано на синджир. Финалният акорд на опозиционната улична акция беше батално меле между полицаи и демонстранти с една-единствена цел - да могат наплашените червените депутати да напуснат парламента невредими. На полицейски език този тип операция се нарича "респектиране на тълпата".

За успешното изпълнение на акцията бяха мобилизирани и сили от провинцията. Стигна се до парадокса полицаи да налетят по погрешка на свои колеги. Поради липса на достатъчно палки силовите органи използваха противозаконно дървени сопи, за да разгонят човешкото множество. Тактиката на полицаите беше проста - вместо да налагат безразборно демонстрантите, те си набелязваха жертва и я смилаха от бой за назидание на останалите. Безразборната "сеч" действително имаше силен респектиращ ефект върху протестиращите. Полицаите не подбираха мишените на гнева. Моментът за силовата акция беше изключително точно избран - когато вестниците са редакционно приключени, а телевизиите са завършили своята редовна програма. Единствено частните радиостанции (основно "Дарик" радио) можеха да отразят мелето адекватно.

Някои от блюстителите на реда просто ги сърбяха ръцете за действие дни преди фаталния сблъсък, още когато опозиционерите замеряха "Позитано" 20 с яйца. "Две гранати сълзотворен газ му е майката. Вижте как работят в Южна Корея", изцепи се цивилен оперативен работник пред централата на социалистите. "Никога не трябва да стигаме дотам", тушира страстите негов униформен колега. Само два дни по-късно специалните части използваха "южнокорейските" прийоми, за да "респектират" тълпата. В интерес на истината чувствата сред полицаите се деляха на две. Освен безрезервно надъханите имаше и такива, които се стремяха да разсъждават логично, въпреки нелогичните заповеди. "От 4 дни не мога да купя цветя на жена си, която има рожден ден. Заплатата е малка, но работя в полицията, защото смятам, че мястото ми е тук", сподели редови служител от кордона. "Как може да се говори за корупция, когато полицаят е взел 500 лв. от бореца за хляб на децата си, а не когато депутатът прекара два танкера с петрол", възмущаваше се той. Негови колеги пък просто вдигаха ръце, когато ситуацията ставаше неудържима. "Е... съм му майката, всеки да се спасява сам. Аз имам жена и деца", провикна се той в разгара на екшъна. Трети пък изпитваха бащински чувства към някои невръстни демонстранти и ги прикриваха под щитовете си от палките на силовите органи и камъните на тълпата.

Събитията започнаха от ранната петъчна утрин с жива верига около парламента, преминаха през вандалски погром на Народното събрание и приключиха с бягството на депутатите от левицата под прикритието на полицейското "право".

Разгневени столичани обсадиха щаб-квартирата на родните депутати повече от час преди официалното откриване на опозиционния митинг. Живата верига опаса сградата доста преди да се съберат 4-те лъча на протестното шествие из столицата. Човешкият щит, който се организира по инициатива на "Подкрепа", бързо прерасна в жива барикада. Лидерът на синдикалната централа д-р Константин Тренчев дефилира в твърде ексцентрична камуфлажна премяна, която доста подхождаше на заформящия се екшън. Бившия патоанатом обаче неправилно беше подбрал защитните шарки за горист терен, вместо за сняг. Опозиционните депутати решиха да се покажат като хора от народа и бързо се смесиха с човешкото множество. Хората скандираха сексуални закани към роднините по женска линия на левите народни представители. Лансираха се и противоречиви тези за половите предпочитания на депутатите социалисти. "От кого ги пазите педерастите", скандираха хората. Те замеряха прозорците на парламента със снежни топки, камъни и винтове.

Провокацията

Причина за първия сблъсък беше бившият вътрешен министър Любомир Начев, който се опита да си тръгне въпреки заплахите на демонстрантите. Тълпата го посрещна с канонада от тежки, твърди и ръбести предмети. Бившият МВР-шеф се изтегли невредим, но пострада бодигардът от НСО Димитър Димитров, който беше прикрепен да го пази. Озверели хора обаче преградиха пътя му, което стана причина за второто стълкновение. След съвещание между Начев, шефа на НСО ген. Димитър Владимиров и началника на СДВР ген. Красимир Петров полицаите с щитове и палки пробиха тълпата. Двама-трима души обаче се оказаха обилно насинени. "Искам да си ходя вкъщи и нищо не ме интересува", стенел ексминистърът при разговора със своите бранители. Според очевидци той бил видимо "на градус".

С това обаче патилата на Начев не приключиха. Вместо да се изтегли на безопасно разстояние, ценителят на женските прелести се преместил пред казиното на хотел "София". Там отново попаднал на свои "поклонници", които налетели на бой. Бившият първи във вътрешното ведомство изчезнал с "мръсна газ" и зарязал полицейския си ескорт лице в лице с побеснелите хора, твърдят свидетелите на сблъсъка. Кордонът бил принуден да се оттегли в хотел "София", а тълпата потрошила витрините. Междувременно синият депутат Евгений Михайлов се скара с шеф на столичните полицаи Красимир Петров заради самоинициативите на Начев. "Това е откровена провокация, която само ще вдигне напрежението сред хората", викаше режисьорът-депутат. В същото време депутатът от СДС Михаил Михайлов трябваше да промива раната на Начевия бодигард с домашна гроздова ракия в импровизирания лазарет на парламента.

Добрев влиза в парламента

След случката с Начев опозиционният функционер Евгений Бакърджиев призова с мегафон хората да завардят улица "Оборище", където беше единственият сравнително достъпен изход за колите на парламента. "Не трябва да ги пускаме да си отидат", провикна се Бакърджиев на микрофона към 13.30.

Около половин час по-късно пред парламента ненадейно се яви вътрешният министър в оставка Николай Добрев. Демонстрант, идентифицирал се като Кънчо Дамянов, спря с тяло джипа на МВР-шефа. Добрев се опита да прекоси митинга пешком, но бе атакуван от хората. Полицаите формираха с щитовете си бойно каре тип "костенурка" около шефа си. Красимир Петров лично бранеше тялото на своя пряк началник. Кофички кисело мляко, павета, буци сняг и дръжки от знамена полетяха срещу Добрев. След инфарктен сблъсък той успя да влезе при депутатите. Разгневените хора се опитаха да го последват и по пътя си пометоха една от полицейските будки на пл. "Народно събрание". След намесата на кмета Софиянски демонстрантите престанаха да натискат металните заграждания. По същото време МВР-шефът и подчинените му се изтеглиха на секретно заседание при парламентарния шеф Благовест Сендов.

Охраната и протестиращите се озоваха в патова ситуация за близо час. И двете страни не знаеха какво готвят техните лидери. Към 15.30 председателят на СДС Иван Костов призова хората към ненасилие, но им сервира новината, че левицата отказва да подпише декларацията за спасение на страната. "Всички хора, които са на работа, трябва да се присъединят към нас", обяви синият лидер. Повече от половин час той сновеше около парламента и повтаряше посланието си от всеки ъгъл.

Стоянов и Софиянски

След него от парламента излезе и новоизбраният президент Петър Стоянов. Той помоли демонстрантите да пропуснат и БСП-депутатите да прекосят живата стена. Хората обаче му отвърнаха с гневен ропот. Джипове с нови подкрепления спряха пред входа на парламента, засипани от снежни топки, яйца и пиратки. Малко по-късно протестиращите разбутаха полицейските заграждания. Депутатите от опозицията излязоха с високо вдигнати ръце, като се опитваха да спрат напора на масите. Това обаче не подейства на протестиращите, които започнаха да се бият с полицията. "Вие луди ли сте бе? Какво правите?", крещеше СДС-депутатът Марио Тагарински към шефа на СДВР, който нервно говореше по радиостанцията си. Кметът Софиянски се озова между чука и наковалнята, докато се опитваше да спре сблъсъка. И новоизбраният президент, и софийският кмет правеха мъжки усилия, за да удържат обстановката.

Троянският кон

"По групи от пет човека да се качват в джиповете", извика малко след 17 часа човек от охраната на Народното събрание на депутати от левицата. Протестиращи граждани вече бяха обградили сградата на парламента и народните представители от управляващото мнозинство се страхуваха да напуснат сградата. По решение, чийто автор не стана известен, пред парламента бяха докарани първите няколко бронирани джипа, с които трябваше да се осигури безпрепятственото напускане на депутатите социалисти. Няколко народни представители вече бяха успели да влязат в един от специалните автомобили, а други се готвеха да излязат, изчаквайки в тясното фоайе на задния вход на Народното събрание. Няколко минути по късно човек от охраната извика: "Навътре! Влизайте навътре!"

Част от протестиращите вече бяха пробили огражденията на парламента от едната страна и без особено противодействие от специалните части, които охраняваха сградата, стигнаха пред вратата на Народното събрание. Прилепен за нея, кметът Стефан Софиянски с тялото си спираше протестиращите да влязат в сградата. По това време освен него на входа стояха само няколко човека цивилна охрана. Полицаите стояха далеч от вратата. Пълният с депутати джип не успя да тръгне, тъй като пространството около задния вход вече плътно беше запълнено с хора. Тъмните му стъкла обаче не позволиха на протестиращите да разпознаят в него депутатите от левицата. На няколко метра встрани лидерът на СДС Иван Костов и шефът на СДВР Красимир Петров взаимно си размениха обвинения за създалата се ситуация.

Възгласи "Вън!", "Комунисти! и "Избори!" допълнително възбудиха протестиращите, които преодоляха преградите и от другата страна на сградата. Правейки си път към вратата, с помощта на ген. Владимиров, депутати от СДС и симпатизанти, до вратата на парламента, където, притискан от множеството, още стоеше Стефан Софиянски, успя да стигне и новоизбраният президент Петър Стоянов. С мегафон в ръка, качен върху раменете на шефа на СДВР Красимир Петров и ген. Владимиров, Стоянов заяви, че подкрепя протеста, но призова протестиращите да не се подават на провокации и да запазят спокойствие.

Докато кордонът реорганизираше втората си защитна линия президентът Стоянов отново дойде да усмирява митинга. Той обаче беше повлечен заедно с полицаите към задния вход на Народното събрание. С викове "Дайте ни червените!" хиляди демонстранти съвсем разкъсаха рехавите полицейски кордони около парламента, започнаха да хвърлят камъни по прозорците и да налагат блюстителите на реда с дръжките на знамената си. Шефът на СДВР, столичният кмет и новият държавен глава останаха последната преграда между вратите на сградата и ревящото множество. Много от полицаите гледаха безучастно започващия погром и не се намесваха.

Атаката

Разгневените привърженици на опозицията почти превзеха Народното събрание. Фанатизирани демонстранти разбиха прозорците на първия етаж, започнаха да влизат вътре и да изхвърлят парламентарния инвентар.

Малко след това Стоянов влезе в кабинета на зам.-председателя на НС Иван Куртев, където заедно с шефа на Парламентарната група на СДС Йордан Соколов и лидера на опозицията Иван Костов се срещна с вътрешния министър в оставка Николай Добрев. След срещата, пребледнял и видимо притеснен, Добрев отказа коментар и веднага се запъти към кабинета на Благовест Сендов. На тази среща според Петър Стоянов опозицията е поискала да се гласува решение за предсрочни парламентарни избори, но вътрешният министър е заявил, че не може сам да вземе подобно решение.

Петнайсетина минути по-късно последва втора среща - този път в кабинета на председателя на парламента Сендов. Новината от нея беше, че левицата е съгласна да бъде насрочено извънредно заседание на парламента, на което да се обсъжда "състоянието вътре и отвън" (сградата). След тази втора среща новоизбраният президент заяви: "Трябва конкретен отговор на това, което иска народът. Заявих, че хората чакат съвсем ясно да се обяви нещо конкретно. А то е политическа воля, облечена в акт на Народното събрание, за предсрочни парламентарни избори. Това според мен е единственият изход, който може да отпуши народното недоволство. На мен ми се струва, че всички вече са наясно с критичността на положението и, дай боже, в пленарната зала да вземат това решение, което се очаква. Хората вън вече не искат просто да им се говори." Иван Костов заяви, че левицата не е склонна на компромис. "Аз не виждам начин, по който ние напредваме в тази екстремална ситуация. Напротив, става все по-лошо", каза лидерът на опозицията.

През това време група депутати от парламентарната група на БСП, между които Клара Маринова и председателката на Общопартийната контролна комисия Сашка Каракашева, се опитваха да поддържат духа си пеейки: "Къде си, вярна ти любов народна... Голямо, мало ставай, оружие захващай!"

В 17.10 зам.-шефът на сините Александър Божков размаха от прозореца плакат, че започва заседание. Това обаче не спря демонстрантите, които щурмуваха входа. Защитниците на парламента отчаяно изтласкваха напиращите хора с водни струи и въглеродни пожарогасители. Фоайето се преобрази в истинско бойно поле. Лъскавите мебели на депутатите за минути бяха преобразени в грозна барикада. На моменти демонстрантите се чувстваха като по времето на световното първенство по футбол и викаха "българи - юнаци". "Всеки момент хората ще влязат вътре", викаха хора от охраната, а специални части със шлемове бяха строени в коридора, за да спрат евентуалното нахлуване на протестиращите в пленарната зала. Пред нея беше построена втора барикада от мебели, бяха опънати маркучи, а в коридорите наоколо бяха претъпкани от полицаи с шлемове.

Близо час телохранители и протестиращи се бореха за контрола на парламентарното преддверие. В 18.05 Петър Стоянов излезе сред хората за втори път. Той възседна с мегафон шефа на СДВР Красимир Петров. В този момент се появиха командосите от отряда за борба с тероризма. Гранати със сълзотворен газ започнаха да се взривяват наоколо. Хората панически започнаха да бягат, повличайки и новия си държавен глава. В суматохата случаен демонстрант сложи работническа каска на Петър Стоянов. Десантчиците започнаха да бият наред. От сълзотворния газ пострадаха и полицаите, които бяха оставени без противогази. Редовите униформени започнаха да ругаят глупостта на колегите си и да се разправят чия е заповедта.

Под прикритието на димната завеса антитерористите разчистиха целия район. Към тях се присъедини и подразделение на вътрешни войски под непрестанните викове "Убийци!".

Всички прозорци на Народното събрание с изключение на тези в стаята на СДС отдавна бяха изпочупени. Протестиращите не хвърляха павета по стаята на опозицията, тъй като по нейните прозорци предвидливо бяха разлепени листове с надпис "СДС". Този надпис се появи дори на вратата на независимите депутати. Осветлението в парламента беше изключено, за да не се виждат хората вътре, а всички пердета - пуснати.

Въпреки реалната опасност да бъде пробита охраната и протестиращите да влязат в Народното събрание, откритото от Сендов заседание все още не започваше, тъй като председателят на Народното събрание обяви, че не може да бъде намерен стенограф. "Наредил съм да търсят", каза Сендов. Това обаче отне около двайсетина минути, в които напрежението вътре и извън парламента продължаваше да ескалира. Срещу митингуващите беше употребен сълзотворен газ, който влезе и в сградата на Народното събрание. "Отворете бързо прозорците, крещяха полицаи, журналистите да се качват на втория етаж. Не си търкайте очите, защото ще люти повече." Пуснатият срещу митингуващите сълзотворен газ започна да влиза дори в пленарната зала, където междувременно беше започнало заседание и някои от депутатите стояха с кърпи върху лицата си. Някои от полицаите потърсиха спасение от задушаващия газ в стаята на СДС, където прозорците бяха отворени.

Като превантивна мярка при евентуално нахлуване в пресцентъра на втория етаж се надписваха табели, на които пишеше "журналист". Така представители на много медии се надяваха да бъдат различени от депутатите, ако се окажат очи в очи с народното недоволство. В пресцентъра с молба да ползват телефон се появиха и двама полицаи със шлемове, които обясниха, че искат да се обадят на съпругите си. "В парламента съм. Тук стана страшно, но не се притеснявай. Аз съм на втория етаж и няма да слизам долу", обясни единият на домашните си.

Минути по-късно Сендов обяви началото на извънредно заседание. Предложението на опозицията да има ново извънредно заседание, на което да се гласува декларацията й, беше отхвърлено от мнозинството, но лидерът на СДС Иван Костов поиска то да бъде прегласувано поименно. И при второто гласуване обаче социалистите не подкрепиха предложението на опозицията. След това заседанието беше закрито, но депутатите останаха в залата. Тези от БСП - защото ги е страх да излязат, а опозицията - защото, според Костов, това ще гарантира ненасилието срещу протестиращите.

Междувременно в сградата на парламента бяха пристигнали и специални части с качулки, които бяха посрещнати от немаскираните си колеги с майтапчийски подвиквания "убийците идат".

По това време протестиращите вече бяха счупили прозорците от двете страни на задния вход на Народното събрание, където се намират кабинетите на Нора Ананиева и Иван Куртев. Специални части бяха влезли в коридорите на парламента и едва удържаха напиращите отвън хора, част от които бяха проникнали през прозорците в двата кабината отстрани на служебни вход и можеха всеки момент да плъзнат по коридорите. Някой съобщи на Петър Стоянов, че от втория етаж на парламента полицаите се готвят да пръскат с пожарогасители митингуващите. С бързи крачки бъдещият президент се запъти натам, за да разбере кой е наредил да бъдат използвали пожарогасителите на парламента. На втория етаж вече бяха опънати маркучи, но след намесата на Стоянов полицаите обещаха да не ги използват. Полицаите обаче отказаха да му кажат кой им е наредил да използват пожарогасителите.

Тълпата беше успяла да превърне в руини няколкото луксозни коли, които бяха спрени пред парламента. Оцеляха само два бронирани мерцедеса. Войниците от вътрешни войски блокираха с маси прозорците на първия етаж и се подготвиха за отбрана.

Оттук нататък полицаите действаха като по филмите - най-агресивните демонстранти се прибираха в патрулките, а останалите биваха усмирявани по закона на юмручното право.

В 20.50 часа при един от сблъсъците на ограждението пострада бившия виден деец на "Подкрепа" д-р Кръстьо Кръстев. Екссъратника на д-р Тренчев лежа в несвяст близо 10 минути, след като попадна в зоната на полицейските палки. "Много ви е лесно да биете доктор. Това ли ви е куража? Вървете да биете бандитите", се развика д-р Кръстев, след като се съвзе. При следващия щурм демонстрантите започнаха да мятат димки и пиратки, но полицаите ги избутаха още няколко метра.

Час по-късно, след серия неуспешни атаки към парламента, Иван Костов оповести, че опозицията напуска парламента. Това хвърлило в смут социалистите, но по-късно те решили да не се поддават на натиска и да овладеят ситуацията сами.

Към 23.30 от парламента излезе президентът Желев. Той беше видимо нервен и не пожела да каже нищо на хората. Малко по-късно държавният глава обяви в официално изявление, че няма да възложи на левицата мандат за съставяне на правителство и че свиква Консултативния съвет по национална сигурност.

Периодичните тактически сблъсъци между кордона и сините симпатизанти продължиха до около 2.30, когато полицията даде решителен отпор. Ненадейно полицаи, барети и вътрешни войски атакуваха хората по всички флангове. Настъплението беше толкова масирано, че пл. "Народно събрание", "Александър Невски" и градината срещу университета бяха разчистени за минути. Силовите органи използваха почти всички средства от своя арсенал. В суматохата се чуваха и откъслечни изстрели. Митингът се разкъса на малки групички, които скандираха срещу полицията от безопасно разстояние.

Хората на Добрев дори организираха хайки в зоната около кордона им. С ненадейни атаки те разгонваха по-организираните групи от демонстранти. "Започнаха да налагат мъжа ми без причина. Молих им се на колене да спрат. Такова унижение не съм изпитвала друг път", сподели афектирана столичанка. Нейният случай не беше изолиран. Зоната около парламента изобилстваше от кървави следи.

Седемдесет и шест цивилни ранени постъпиха през нощта в "Пирогов", съобщиха от центъра за спешна медицинска помощ след кървавия фарс. С пренасочените към другите клиники и отдалите се на самолечение броят на пострадалите вероятно ще надхвърли 100. Засега няма данни за загинали. Според МВР петима полицаи са настанени за лечение. 4-ма от тях са обгазени, а един е с комоцио. Четирима служители на НСО също са приети в болница.

ЗАКОН за Националната полиция

Глава четвърта ПРАВОМОЩИЯ НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ОРГАНИ

Чл. 21. Полицейските органи осъществяват дейност за разкриване и отстраняване на причините и условията за извършване на престъпления и други нарушения на обществения ред и оказват помощ на гражданите за осигуряване защитата на живота, здравето и имуществото им, както и на други техни права и законни интереси.

Чл. 40. (1) Полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства при изпълнение на служебните си функции само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при:

1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;

2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган;

3. конвоиране на лице или при опит да избяга, да посегне на своя живот или на живота на други лица;

4. оказване съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, на които противозаконно се пречи да изпълняват задълженията си;

5. нападения срещу граждани и полицейски органи;

6. освобождаване на заложници;

7. групови нарушения на обществения ред;

8. нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства;

9. освобождаване на незаконно заети обекти.

(2) Помощни средства са: белезници, усмирителни ризи, гумени и електрошокови палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, служебни животни - кучета, коне; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения; светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие; водометни и въздухоструйни машини; бронирани машини и вертолети.

Чл. 41. (1) физическа сила и помощни средства се използват след задължително предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници.

(2) Използването на физическа сила и помощни средства се съобразява конкретно с обстановката, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя.

(3) При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи са длъжни по възможност да пазят здравето и да вземат всички мерки за опазване живота на лицата, срещу които са насочени.

(4) Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане целта на приложената мярка.

(5) Забранява се използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени. Забраната не се отнася за случаите на масови безредици, когато са изчерпани всички други средства.

Полиция, антитерористи и вътрешни войски безпричинно удавиха в кръв протестния митинг на опозицията, след като оставиха демонстрантите да ломят сградата на парламента и района около нея повече от 16 часа. Блюстителите на реда се държаха като зло куче, което дълго време е държано на синджир. Финалният акорд на опозиционната улична акция беше батално меле между полицаи и демонстранти с една-единствена цел - да могат наплашените червените депутати да напуснат парламента невредими. На полицейски език този тип операция се нарича "респектиране на тълпата".

За успешното изпълнение на акцията бяха мобилизирани и сили от провинцията. Стигна се до парадокса полицаи да налетят по погрешка на свои колеги. Поради липса на достатъчно палки силовите органи използваха противозаконно дървени сопи, за да разгонят човешкото множество. Тактиката на полицаите беше проста - вместо да налагат безразборно демонстрантите, те си набелязваха жертва и я смилаха от бой за назидание на останалите. Безразборната "сеч" действително имаше силен респектиращ ефект върху протестиращите. Полицаите не подбираха мишените на гнева. Моментът за силовата акция беше изключително точно избран - когато вестниците са редакционно приключени, а телевизиите са завършили своята редовна програма. Единствено частните радиостанции (основно "Дарик" радио) можеха да отразят мелето адекватно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • 1
  spasimir89 avatar :-|
  Спасимир

  Гласувайте пак за БКП, за да им чисти вересиите някой друг.

 • 2
  atropin avatar :-|
  atropin

  Една дума -Л У С Т Р А Ц И Я! Трябваше още през '89, но и сега ще е от огромна полза.

 • 3
  ngyurov avatar :-P
  Никола

  До коментар [#1] от "Спасимир":

  Добре, че е Бойко, да ни оправи.

  Хвала на платените писачи!

 • 4
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  Ето на такива хора се казва НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. Гоце и Добрев са такива мръсници, че бяха готови да хвърлят народа в гражданска война само и само да си запазят мижавите далаверите с ДС. Няколко години по-късно ДОНОСНИКА го избраха даже за президент и два мандата не го приеха на посещение в западна страна, та трябваше да бие архари в Казахстан и Узбекистан. Добре, че другия пукна рано, че кой знае какви вреди щеше да донесе на България.
  Да подчиниш осем милиона на личния си интерес, мръсници долни!!! Съд за доносника и национален предател Гоце!

 • 5
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  ... "Полиция, антитерористи и вътрешни войски безпричинно удавиха в кръв протестния митинг на опозицията, след.."
  -------------------
  Аз пък помня друго-едни хора нападнаха Народното Събрание .. откраднаха от бюфета 280 лева, и разбиха три автомобила.. открадвайки и якето на Бъки Бомбата- кожено, турско 30$ ..
  Когато бях войник, ме обучаваха,че ако некой напада охранявания обект да откривам огън??!
  Или нещата се променят ако става дума за Демокрацията и Демократично влизащи през прозорците в бюфета хора??!
  208 лева .. не са много ...

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  Някак си това описание виси и има нужда от обяснение от дистанцията на времето.
  Мина бая време от тогава и вече почти всеки ден изскача по един плъшок по национално значимите медии да изохка, че го стяга валутния борд.
  Добре е да се напомни, че българите счупиха джамлъците на Парламента, защото БНБ беше пробита и кражбите бяха станали държавна политика.
  Цената на всички стоки скачаха с по 20% всеки ден.
  Бяха занулени всички пенсии и заплати.
  Индескациите се обяваваха по телевизията от т.н. синдикати всяка седмица.
  Тия дни видях и дори Кръстьо Петков изпълзал от дупката си.
  Та, не е зле да се напомня на такива мишоци, че българинът е кибритлия и ако тогава се размина с няколко счупени джама, сега ако си позволят на подобен грабеж ще има избесени по на кестените по бул. Руски.
  Не всички, ама който хванат.

 • 7
  lessonsoftime avatar :-|
  lessonsoftime

  Най-значимата дата в последните 23 години, а и повече - доказа се, че пътят е чрез революционно-военни действия.

 • 8
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Мъка. Тогава имаше поне един милион повече неконформисти от сега. Сега има повече полицаи, пак много нагли, но охранени.

 • 9
  shneider avatar :-P
  Koba Stalin

  Хубава статия! А още по-хубавото е ,че Българската полиция прилага насилие само в рамките на националните си граници. Дано консултациите във Вашингтон не ръзвържат ръцете на министър Цветанов и не му внушат, че има правото да бие във всяка точка на света, където има несъгласни с "българските национални интереси", по примера на САЩ. Народите се състоят от прости хора и е съвсем нормално да кълват на прости номера. Или както казваше един приятел рибар, няма по-проста риба от избирателя - той кълве и на гола кука.

 • 10
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Дянков трябва внимателно да прочете горното


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.