БНБ призна БЗК и Елитбанк за неплатежоспособни

Иво Георгиев    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В петък на заседание на управителния съвет централната банка реши за поиска обявяване в несъстоятелност чрез съда на Банка за земеделски кредит (БЗК) и Елитбанк. Гласуването беше неколкократно отлагано през последните два месеца. "За двете банки така и не се намериха инвеститори въпреки усилията им да ги търсят и да лансират намеренията си публично", заяви член на управителния съвет. Елитбанк единствена от деветте банки, поставени под особен надзор на 23 септември, беше изключение от списъка на финансовите институции, чиято несъстоятелност БНБ поиска в края на октомври. Банкови източници отдадоха проявената снизходителност на политически пристрастия и контакти на бившите шефове на банката. От друга страна, Елитбанк, с изключение на ТСБанк, беше с най-малка капиталова дупка. Към момента на поставянето под особен надзор отрицателната й капиталова адекватност беше минус 2.4 и сравнително по-малкия (?)обем на чакащите плащания. По-късно от БНБ обясниха, че за Елитбанк не е поискана несъстоятелност, тъй като тя успяла да докаже относително основателно инвеститорски интерес. Още тогава констатацията на БНБ беше, че банката е неплатежоспособна и всякаква схеми по реструктурирането й не могат да са успешни без наливането на реални пари. Един от последните опити на Елитбанк да избегне несъстоятелността беше провеждането на извънредно общо събрание в края на декември, след което се обяви, че "клиенти, служители и акционери" са закупили акции с номинал от 200 млн. лв. Според запознати акциите само са записани, без да са реално платени, и в случая се отнася за суапиране на задължения. Междувременно бившият шеф на Елитбанк Иво Георгиев в интервю за в. "Стандарт" обвини депутата от БСП Красимир Премянов за инициатор на обвиненията срещу банката.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.