🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансите на фирмите стават неуправляеми

Производството и търговията спират заради хиперинфлацията и изкуствения фиксинг

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ежедневната обезценка на лева и развихрилата се хиперинфлация за броени дни практически убиха бизнеса в България. Все повече малки и средни фирми замразяват или въобще преустановяват дейността си заради големите загуби, които трупат. Търговците не знаят колко пари да искат днес, за да купят утре от същата стока. Липсата на възможност за каквото и да е планиране прави безпредметно производството и търговията с каквото и да било (освен с долари). Оказва се, че е по-изгодно да затвориш и да изчакаш, отколкото да продаваш, което като правило обикновено е на загуба. През последните две седмици най-сериозни загуби инкасираха тези, които имаха договори да продават определени стоки и услуги по фиксинга на БНБ. Само миналия петък той беше два пъти по-нисък от пазарния курс на щатския долар.

Основното правило за фирмите при хиперинфлация е "парите парят", а в нашите условия заради плащанията през фиксинга би могло да се каже "парите изгарят". Другият е "действай бързо".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.