С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 10 сеп 2010, 15:26, 5307 прочитания

Моля, пътниците да слязат

Промените в закона за автомобилните превози ще намалят конкуренцията и алтернативите за пътниците

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Българските автобусни превозвачи предлагат всевъзможни маршрути и пътувания. Наскоро някои от най-големите на пазара предложиха и една нова услуга – пътуване във времето. И по-специално пътуване назад във времето към годините на плановата икономика. Транспортното министерство се съгласи да се качи на този рейс. Така изказването на министъра на транспорта Александър Цветков, че трябва да се въведе ред в автобусните превози, защото "конкуренцията е много голяма и фирмите си крадат пътниците", далеч не е просто комично. Лошото е, че след ведомството на рейса към соцреалността волю-неволю ще трябва да се натоварят и всички български граждани.

Крачката назад е разписана в промените в Закона за автомобилните превози, които започнаха да се разглеждат от парламента. В своята цялост законът предлага куп пазарни ограничения - таван на цените на такситата, ограничения при превозите за собствена сметка (виж каретата) и най-вече намаляване и по-строго регулиране на броя на автобусните разписания.


Намеса на държавата в естествените пазарни процеси на автобусния транспорт може да се окаже опасна игра с неприятен най-вече за потребителя край. Свиване на конкуренцията, създаване на възможности за разпределяне на пазара и налагане на монопол от страна на големите автобусни превозвачи, по-малко алтернативи и по-неудобен транспорт за пътниците и не на последно място по-високи цени. Така под благородния претекст да поведе битка с натоварването на пътищата, нелоялната конкуренция и сивата икономика министерството може неусетно да успее да унищожи единствено пазарната такава.

Краят на безцелните разходки

Новата т.нар. републиканска транспортна схема, или иначе казано, линиите и разписанията на автобусите на територията на страната, трябва да стане факт през 2012 г., като тя ще се комбинира и с движенията на влаковете. Промените предвиждат, ако дадена автобусна линия е част от републиканската транспортна схема (т.е. не е в рамките на една отделна или на две съседни области), да свързва само градове с население с над 30 хил. души. Това означава, че населените места под този лимит ще останат без директна връзка с големите градове в несъседни области, ако не успеят да докажат необходимост, т.е. пътникопоток.

Опонентите на промените видяха зад тях опит да се облагодетелстват големите автобусни компании, които имат ресурса да се състезават за най-печелившите линии на републиканско ниво. Конкурсите през 2011 г. ще се правят от министерството на транспорта, а не както досега - от общините. "Линиите са няколко хиляди на брой. Едва ли министерството ще може да направи толкова на брой конкурси и линиите ще се дават в пакети", изказа предположение Красимир Лалов, зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи. Представители на бранша отидоха още по-далеч и припомниха как преди три години на своеобразна "оперативка" (записана тайно) зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов заедно със собствениците на няколко автобусни фирми ("Карат-С", МТК и "Юнион Ивкони") обсъждат как ще бъдат разпределени около 60% от столичните автобусни линии в близко и по-далечно бъдеще.

Собственикът на "Карат-С" Миролюб Столарски аргументира промените в закона с думите: "Както не може да има директна линия от "Младост 4" до Варна, така не може да се движат директни автобуси между малките населени места и големите градове." След промените в транспортната схема през 2012 г. по-малките конкуренти ще трябва да се задоволят да извършват т.нар. довозвания на територията на една или две съседни общини. Те ще събират пътниците от по-малките населени места, ще ги превозват до областния център, откъдето пътниците ще захранват автобусите на превозвачите на дълги разстояния.

Войната за пътищата

Идеята за по-големи регулации на транспортната схема не е изненадваща. Автобусните превозвачи, които досега развиваха и международни превози, загубиха много от навлизането на нискотарифните авиокомпании, както и от намаляването на емигрантския поток. Международните превози са се свили с 28% през 2009 г. спрямо предходната година. Така съсредоточаването върху вътрешния пазар е съвсем логично. А размерите му не са за подценяване. Пак по данни от бранша на година превозвачите (около 1700 на брой) реализират грубо 1.5 млрд. лева приходи, от които 400 милиона са недекларирани и попадат в т.нар. сив сектор.Превозвачите, предложили промените в закона, мотивираха искането си със съществуването на около 1000 линии, които "дублират основните и крадат от пътниците им" (общият брой на линиите е към 2800). Т.нар. дублетни линии работят на следния принцип – от Монтана например тръгва автобус с крайна спирка Злокучене (Софийска област). Пътниците от Монтана за Злокучене са четирима. Останалите 30 в рейса слизат на гарата в София, която е и основната цел на превозвача. Крайната спирка в Злокучене е необходима, тъй като от Монтана вече има линия за София. Така се избягва принципът да има 30-минутен интервал между автобусите по една линия и рейсът с крайна спирка Злокучене може да тръгне в същия час или 5 минути по-рано от този, който е само до столицата, и се превръща в негов конкурент.

"На година се съгласуват около 130 нови маршрута, като нищо не се закрива", заяви Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи и изпълнителен директор на една от най-големите автобусни компании "Юнион Ивкони". Това, което пропускат да споменат поддръжниците на промените, е, че не друг, а министърът на транспорта и досега разрешава тези линии, тъй като всичко минава през съгласуване с министерството.

От съществуването на подобни линии може и да губят превозвачите, но печелят пътниците, както до Злокучене, така и до столицата. Те могат да избират между различните превозвачи, като в крайна сметка саморегулиращият се пазар трябва да отсее по-добрия. Самите превозвачи признават, че напоследък годишно от пазара изчезват около 12% от компаниите. Тоест принципът явно работи и без държавна намеса.

Няма място за старите рейсове

След промяната на транспортната схема маршрутите ще бъдат редуцирани на 50%, обясни Константинов. Рейсовете до точно определен град ще бъдат през минимум половин час, а железницата ще се движи с час преди всеки автобус, без да става ясно как всички ще се сместят, ако има 5-6 влака на ден. Според Константинов по-малкото маршрути ще направят пътуванията по-рентабилни и съответно цените ще паднат. Намаленото предлагане обаче обикновено води до точно обратното - по-високи цени, които в комбинация с прекачванията ще увеличат драстично цената на придвижването. Локалното опериране на по-малките превозвачи пък може да доведе до тяхното изчезване, ако превозите им само в една или само между две области се окажат нерентабилни.

Невъзможността да има спирки по пътя до крайната дестинация, на които да се качват и слизат пътници, пък може да доведе и до нерентабилност на дори и на пръв поглед атрактивни линии, и до неефективно използване на автобусите. Така автобус от София до Бургас няма да може да спира и да товари и разтоварва пътници в Пловдив и Стара Загора, като за съответните градове ще трябва да пътуват още два отделни.

Приемането на промените в републиканската транспортна схема води и до възникването на много други въпроси и усложнения. Според предвижданията тя ще трябва да работи от 2012 г. по изцяло нови договори след търгове в транспортното министерство и сега действащите следват да бъдат прекратени. "Нашите договори със Столичната община са до 2016 г.", коментира Галя Топалова, изпълнителен директор на "Етап Адрес". През 2008 г. столичното кметство организира конкурси за линии из страната. "Кой ще ни плати лизинга на автобусите", пита Топалова. Според нея възможността СПА центровете и курортите под 30 хил. жители да имат линии до отдалечените градове пък може да породи редица масови опити от страна на общините да се представят като такива в желанието си да имат директен транспорт. Общините на свой ред изказаха критика, че границата от 30 хил. жители на практика представлява дискриминация. Доказването на т.нар. необходимост пред ведомството пък все още не е ясно как ще става, при положение че в момента няма никакви данни за пътникопотока в държавата като цяло и дори по основните направления, а какво остава за по-малките населени места. Все пак, когато държавата правеше планова икономика, всички фирми бяха нейни и тя разполагаше с пълни данни. Друг е въпросът доколко добре успяваше да се справи и при това положение.

Когато държавата изземе функциите на пазара, трябва да е готова и способна да се справи с всички произтичащи от това отговорности. Доста смело.
Въпреки КЗК

Промените в Закона за автомобилните превози предвиждат въвеждане на пределна цена на таксиметровите услуги. Тя ще е различна за отделните общини, които ще я определят самостоятелно, на база все още неясни методики. Промяната се прави с цел да се премахнат такситата, които возят на необосновано високи цени - т.нар. копърки. Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе със становище, че твърдо не подкрепя предложенията за каквато и да било форма на ценова регулация, но текстовете в законопроекта останаха. Използването на непазарни методи за изтласкване на дадени компании от пазара можеше да бъде избегнато с промени в изскванията към таксиметровите превозвачи за обявяване на цените, като ги направят по-ясни за клиентите (с по-големи числа и на по-видими отдалеч места) или като имитирането на дадени търговски марки се направи наистина скъпо удоволствие.
 
Над 12 тона не може

Поредният спорен текст в Закона за автомобилните превози предвижда, ако извършвате превоз за собствена сметка с транспортно средство над 12 тона, да се регистрирате задължително като превозвач. Строителните компании разполагат с голям подвижен парк, с който обслужват текущите си дейности. Те ще трябва да платят по 300 лв. за лиценз и по 50 лв. за всяко превозно средство или да наемат автомобилен превозвач. "Вие ме карате да отида да си купя услуга от транспортна фирма", заяви Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Аргументите на министерството са, че под прикритието "превоз за собствена сметка" компаниите обслужват не само своите собствени дейности, но и тези на други компании, без да го отразяват като транспортна услуга. Според строителните компании обаче това е опит да се разшири кръгът на работа на превозвачите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Газовата борса тръгна, допингът изхвърли Русия от всички спортове Вечерни новини: Газовата борса тръгна, допингът изхвърли Русия от всички спортове

И още: ЕК разреши помощ от 3.2 млрд. евро за 7 държави за развитие на батериите за коли; президентите на Русия и Украйна започват разговори за решения на конфликта в Украйна

9 дек 2019, 520 прочитания

Снимка на деня Снимка на деня

Изненадващо изригване на вулкан в Нова Зеландия доведе до жертви и ранени

9 дек 2019, 279 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К1: Средата" Затваряне
Пътят към новата планова икономика

Транспортният министър иска да пренареди автобусния пазар

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Супер звук в мини тяло

Кои са най-добрите TWS слушалки на пазара

Къде е еко-то в данъка за колите

Новите данъчни идеи на София се мотивират със замърсяването на въздуха, но реално нямат връзка с това

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10