(Без)работно време
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

(Без)работно време

(Без)работно време

Броят на хората извън пазара на труда продължава да е голям

Вера Денизова, Екатерина Попова
6168 прочитания

© Инна Павлова


"Само ден след като публикувахме на интернет страницата си обява за шофьор, получихме над 2000 CV-та. Досега това не се е случвало", разказва мениджър "Човешки ресурси" в средно голяма компания. След като преглежда документацията, тя с изненада установява, че повечето кандидати отговарят на изискванията, а не са от типа "пускащи биографии напосоки".

Всъщност тази история не е изолиран случай. Тя по-скоро е показателна за това, което се случва на пазара на труда: безработицата продължава да се увеличава на годишна база, като основната част от хората без работа са с ниска квалификация. В същото време заетостта спада, а броят на трайно неработещите расте.

Според икономистите няма изненада - пазарът на труда следва развитието на икономиката със закъснение от шест месеца до година. Така започналото съживяване все още не е достатъчно убедително, за да накара бизнесът да инвестира и да създава нови работни места.

Има и още един фактор – структурната безработица. По-голямата част от безработните днес преди кризата бяха заети в сектори като строителство и недвижими имоти, а пренасочването им към други отрасли от икономиката сега става бавно. Първо, защото новите работни места са малко и, второ - защото тези, които се създават сега, изискват нов тип квалификация и умения.

Картината в числа

"Редица предприятия дълги години задържаха част от работната си ръка, сега вече са принудени да я освободят. Особено тежко е в малкия и средния бизнес, където масово се освобождава персонал", твърди Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК). Според него сега негативно влияе също свитото вътрешно потребление и затрудненията на някои фирми да обслужват банковите си кредити. Така той обяснява факта, че по данни на НСИ през второто тримесечие на годината безработните са с над 27 хиляди повече спрямо същия период на 2010 г. В резултат според националната статистика безработицата е 11.2% от икономически активното население. Числата на Евростат за юни т.г. (които са сезонно изгладени) също показват ръст на оставащите без работа на месечна база до 11.4%.

Расте и броят на обезкуражените лица (с 13.8 хил.), както и на продължително безработните – с малко над 40% на годишна база. Според Надя Василева, управляващ директор на консултантската компания "Менпауър", безработицата се формира предимно от хора, чиито качества не се търсят на пазара. "Проблемът на работодателите е, че не могат да намерят необходимите им кадри, защото и те самите като компании са се променили. Те искат служителите им да правят повече неща за по-малко пари, а такива хора трудно се намират. Търсещите работа също не са свикнали с тази промяна", обобщава Василева.

Професия безработен

До известна степен картината на пазара на труда се изкривява от сивата икономика. Работодатели и експерти твърдят, че все още част от малките компании спестяват от разходи за труд, като формално пускат служителите си в дългосрочен неплатен отпуск, други пък ги карат да се регистрират в бюрата по труда и след това ги викат, когато има поръчки, но без договор.

"Наблюдавам и друг феномен: Когато хората се регистрират в бюрата по труда и имат право на обезщетение, те престават да търсят работа - харесва им да получават пари, без да работят", допълва картината Надя Василева.

Най-обективният показател за състоянието на пазара всъщност е нивото на заетостта. Спрямо първото тримесечие на годината тя леко се увеличава и това е очаквано – през май и юни започва наемането на сезонни работници в селското стопанство и туризма. Спрямо същия период на миналата година обаче броят на заетите намалява с 4.5%.

"Като цяло наемането на нови хора е слабо. И компаниите, и техните мениджъри се стремят първо да се стабилизират финансово, да осигурят поръчки и тогава ще започнат да назначават", казва заместник социалният министър Деяна Костадинова. Според нея върху показателя заетост влияе не само кризата, но и застаряването на населението, както и иначе положителен фактор като повишаването на производителността на труда.

Прогнозите

След сезонното намаление на безработицата през лятото тя очаквано ще се увеличи в последните месеци на годината. Едва ли обаче ще се стигнат драматични нива. "Дори когато безработицата през годината е най-висока (обикновено през последното тримесечие), не очаквам нивата й да достигнат 12%", прогнозира Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Според нея първите признаци, че хората постепенно започват се пренастройват към новите изисквания, са, че започват да се увеличават самонаетите, а част от заетите в туризма и недвижимите имоти се пренасочват към услугите.

Според повечето икономисти и работодатели обаче възстановяването на пазара на труда ще е бавно и ще продължи и през 2012 г. Още повече че, за да има по-добри новини, е необходимо икономиката да расте по-убедително – т.е. с над 3%.

"Очаквам съживяване следващата пролет - плавното излизане от кризата заедно с икономическия растеж неминуемо ще се отрази на пазара на труда. Ако тенденцията на икономически растеж се запази и с мерките, които предприемаме, има реален шанс през следващата година безработицата да слезе под 10%", твърди Деяна Костадинова. За да бъдат тези мерки по-ефективни, с пари от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" министерството разработва модел за прогнозиране на потребностите от работна сила. Догодина ще е готова Националната система за прогнозиране на потребностите от квалифицирана работна сила, създадена по британски модел.

Това е движение в правилната посока, но очевидно не е достатъчно. Работодателите са убедени, че трябват повече усилия в посока повишаване на качеството на работната сила, не само чрез курсове за ограмотяване и повишаване на квалификацията на дългосрочно безработните, а и чрез повече инвестиции в системата на образованието още от началното училище. Освен това държавата може да помисли и в посока гъвкаво трудово законодателство, което да помогне за по-бързото преструктуриране на пазара на труда. Според либералните икономисти увеличението на минималните осигурителни прагове, минималната работна заплата и масовото налагане на колективните трудови договори всъщност не помагат, а по-скоро затрудняват входа и изхода на пазара на труда. Останалото е въпрос на по-добра бизнес среда.

Автор: Капитал

"Само ден след като публикувахме на интернет страницата си обява за шофьор, получихме над 2000 CV-та. Досега това не се е случвало", разказва мениджър "Човешки ресурси" в средно голяма компания. След като преглежда документацията, тя с изненада установява, че повечето кандидати отговарят на изискванията, а не са от типа "пускащи биографии напосоки".

Всъщност тази история не е изолиран случай. Тя по-скоро е показателна за това, което се случва на пазара на труда: безработицата продължава да се увеличава на годишна база, като основната част от хората без работа са с ниска квалификация. В същото време заетостта спада, а броят на трайно неработещите расте.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  До това,че много безработни не си търсят нова работа.Да вярно е защото и на новата работа нищо не е сигурно.Т.е. аз съм безработен ел. техник със 3.работни езика английски,гръцки и немски работил в чужбина като "мейтенанс" това е поддръжка на хотел ресторанти по всички нива.Получавал съм около 3.хиляди долара на месец заплата,зависи от работните дни.В България немога да си намеря работа и за 1000лв на месец.Е питам ви вас как ще я караме.Всички фирми искат да им работя за 500лв.на месец.Как да стане това,в чужбина ми плащат квартира,храна и добра заплата.Сега прочетох,че Германия дава гражданство плюс работа в изостанали райони и квартира,какво по добро от това.

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#1] от "peni1948":

  Инициатива, инициатива и пак инициатива. Това липсва в България. Като сте добър в поддръжката на електрическите мрежи на имотите, пробвайте да направите собствена фирма за това...

 • 3
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  До коментар [#1] от "peni1948":

  Вървете в Германия, какво чакате?

 • 4
  carmen69 avatar :-|
  Carmen69

  Защо се нахвърляте на човека? Абсолютно е прав! Никой достатъчно квалифициран и знаещ цената си работник няма да се навие да работи за жълти стотинки. То затова БГ работодатели тръбят че имало само ниско квалифицирана ръка..

 • 5
  aircraft_carrier avatar :-|
  aircraft_carrier

  Значи не иска да работи за 500лв но не иска и да създаде собствена фирма.А някой пита ли съответния работодател откъде да намери повече пари за по голяма заплата?Хората си мислят че всеки месец от небето падат чували с пари и гадните работодатели не искат да ги раздават.Ами ако ще да работи проблема си е негов.Като не иска да работи да заминава за където ще удовлетворят исканията му.Само че този път много хора ще подвичт опашки защото работа няма не само в България ами и в САЩ и Европа.Нашенецът трябва да разбере че няма такъв филм какъвто иска работа в София и заплата 1500кинта.Като са му малко 500кинта да ходи да пасе кози и овце или да сади компири.Бойко им посочи правилния път ама не искат ами не вярвам някой да се трогне

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ако лостоваците не бяха приватизирали промишлеността урбулешката, сега нямаше да има толкова проблеми със "заетостта", ама от рестипут акъл и виждане по далече от носа? Йок.... !!!

 • 7
  kosta2 avatar :-|
  Коста Атанасов

  До коментар [#5] от "aircraft_carrier"

  Айде по-полека със създаването на собствена фирма. Само осигуровките дето ще ги дължи са 120 лв на месец без значение дали е работил или не.

  Държавата ни е така устроена,че взема данъците още преди да си спечелил парите.

 • 8
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Считам, че ключ към промяна на картината е именно гъвкавостта в трудовото законодателство - например наемане почасово, дистанционно, с определени минимални нива на заплащане. Икономиката трябва да се пренастройва според развитието на технологиите, а не да се живее с представите на 20-ти век. Следва да се отбелязва и ефекта на тези мерки с екологичния им ефект.

 • 9
  right avatar :-|
  Десен

  В България няма пазар. Няма и хора вече. Чакат едни 200,000 да се върнат ама казаха че на ГКПП-та било празно.
  Емигрантите пращат в къщи все по-малко а тия които са се установили изтеглят и родителите си.
  България е пред хуманитарна криза.

 • 10
  krez avatar :-|
  Крез

  До коментар [#9] от "Десен":

  Да пред хуманитарна криза сме ,а по-лошото е ,че може и да не оцелеем като нация и държава до петдесетина години ако я караме като досега.
  Причините са и външни и вътрешни ,но мое мнение ,че са си основно
  наши вътрешни .Така ,че който може да се спасява тук следващите 10
  ,че и повече години подобрение няма да има по-скоро нещата ще се влошават.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK