Пенсионната възраст ще се вдигне за всички категории труд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионната възраст ще се вдигне за всички категории труд

Менда Стоянова предлага при доказване на мнима инвалидност хората да връщат всички пенсии, които са получавали неправомерно.

Пенсионната възраст ще се вдигне за всички категории труд

Мнимите инвалиди ще връщат незаконните пенсии

Стефан Антонов
10403 прочитания

Менда Стоянова предлага при доказване на мнима инвалидност хората да връщат всички пенсии, които са получавали неправомерно.

© Георги Кожухаров


Възрастните хора от всички категории труд ще се пенсионират с една година по-късно. Това предвиждат промените в закона на Държавното обществено осигуряване, които е внесла Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ. Друга промяна пък предвижда мнимите инвалиди да връщат получените пенсии, ако в съда се докаже, че неправомерно са получили право на пенсия по инвалидност.

Това ще става след обжалване на НОИ пред съда, като при успех ведомството ще трябва да получи обратно от обявените за мними инвалиди всички пенсии, които са получили.

Пред capital.bg Менда Стоянова обясни, че ако има увеличаване на възрастта, то трябва да се направи за всички категории труд, защото в противен случай натискът върху работниците от най-масовата трета категория труд ще се увеличи неимоверно.

Миналата година правителството се договори със синдикати и работодатели да започне увеличаване на пенсионната възраст от 2021 г. Изтеглянето на тази реформа с 9 години предизвика недоволството на синдикалните организации и те напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество, а вчера, в присъствието на премиера Бойко Борисов, пропадна опитът за възстановяване на обсъжданията.

Ако предложението на Менда Стоянова се приеме, то ще влезе в сила от началото на следващата година. До момента обаче се обсъждаше единствено повишаването на възрастта за работниците от трета категория, която се приема за най-безрискова. В момента мъжете от тази категория се пенсионират на 63 години, а жените на 60 г.

В първа и втора категория пък са поставени рискови и вредни професии като миньори, водолази, пилоти на самолети, рентгенолози и др. Мъжете в първа категория се пенсионират на 52 години, а жените на 47, като изискване и за двата пола е да са натрупали поне 10 години стаж в дейност, съответстваща на категорията. За работещите от втора категория се изискват 15 години работа в нейните условия, след което мъжете могат да се пенсионират на 57 години, а жените - на 52.

Сега Менда Стоянова предлага и минималните възрасти за първа и втора категория да се увеличават с по 1 година, също както и за работниците от трета категория.

Целта на пенсионната реформа е да свие натискът над Националния осигурителен институт, чиито разходи се очаква да растат в следващите десетилетия заради застаряващото население на България.

Работодателите настояват за реформа, защото в нереформирана пенсионна система пенсиите се плащат основно с осигуровките на работещите. Така високата осигурителна тежест увеличава разходите за труд и намалява конкурентоспособността на компаниите. Синдикатите пък настояваха повишаването на пенсионната възраст да не става преди кризата да отмине.

Така миналия април правителството отложи мярката за 2021 г., но влошените прогнози за икономическото развитие и нарастващият натиск над пенсионната система наложиха реформата да се изтегли още от следващата година.

Срещу това вече се изказаха депутати от левицата, които са готови да сезират конституционния съд, ако тази мярка влезе в сила, а президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето срещу вдигането на пенсионната възраст.

Източници от Министерство на финансите заявиха пред capital.bg, че не се притесняват от обжалване в Конституционния съд, защото народните представители имат суверенно право на законодателна инициатива и не са длъжни да съгласуват предложенията си със синдикати и работодатели.

Какви са привилегиите на категорийните работници

Трета категория е най-безрискова и щадяща човешкото здраве според Кодекса за социално осигуряване. Обратно, втора и първа категория труд се приемат за по-рискови, а работата в тези условия - за вредна за здравето или предполагаща по-висок риск. В първа и втора категория попадат миньори, водолази, летци, парашутисти, стюардеси, заварчици, металурзи, пещоремонтни работници, рентгенолози и други. За втора категория труд се приема и работата в затворени помещения, когато в тях се обработват специфични материали.

Заради по-тежките условия на труд работниците от първа и втора категория се пенсионират по-рано от тези в трета. Според Кодекса за социално осигуряване три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория. Така на практика с 15 години стаж в първа категория човек придобива осигурителните права за 25 години трудов стаж. Същите права могат да се придобият и с 20 години стаж във втора категория труд. За да се финансира ранното пенсиониране на категорийните работници, са предвидени и различни удръжки от заплатите им за фонд "Пенсии".

Има и разлика между осигурителните вноски, които работодателите отчисляват. За родени преди 1 януари 1960 г. служители от трета категория се правят вноски в размер на 17.8% от заплатата им. За родените преди същата дата работници от втора и трета категория вноските са 20.8% от заплатата.

За родените след 31 декември 1959 г. служители от  трета категория труд се правят вноски в размер 12.8% от месечното им възнаграждение, а за тези от от втора и първа категория - 15.8%.

Възрастните хора от всички категории труд ще се пенсионират с една година по-късно. Това предвиждат промените в закона на Държавното обществено осигуряване, които е внесла Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ. Друга промяна пък предвижда мнимите инвалиди да връщат получените пенсии, ако в съда се докаже, че неправомерно са получили право на пенсия по инвалидност.

Това ще става след обжалване на НОИ пред съда, като при успех ведомството ще трябва да получи обратно от обявените за мними инвалиди всички пенсии, които са получили.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  mechopuh avatar :-|
  mechopuh

  Защо една администраторка в РПУ се пенсионира с 20 заплати накуп и колко преди един рентгенолог, като не е внасяла лев осигуровка през живота си и най-голямата й вредност е задника и изпушените и цигари?
  Не че е дискриминация, не. Просто се чудя.

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Аз вече го написах по-рано! Имам перфектното предложение към министъра Дянков (което е равнозначно на Борисов): да направи възрастта за пенсиониране точно 100 години! Така, който успее да доживее пенсионната възраст - ще има БИНГО! Ще вземе някаква пенсия (тогава пенсионните вноски ще са намалени сигурно стотина пъти в сравнение с днешните и благодарение на това България ще надмине китайския икономически растеж...)! Пък и индиректно държавата ще стимулира достигането до столетие на повече от гражданите си.

  А сериозното: Да увеличат управляващите заплатите на работещите над темпа на инфлацията и едновременно с нова и да увеличат пенсионните вноски (и двете неща накуп) и пенсионната система ще си стъпи на крака. Всичко останало е най-обикновено изтребване на пенсионерите у нас с глад, мизерия и болести. Иначе е много интересно, как преди кризата пенсионната вноска намаляваше, а след кризата - пак е намалявана!!! Кога тая вноска ще почне да расте, след като и в добри, и в лоши за икономиката времена - все намалява?!!!

  За увеличаването на заплатите - ето цитат от една статия тук: "През 2012 г. Китай може да отчете търговски дефицит за пръв път от 20 години насам заради очакваното свиване в търсенето на експортни стоки в Европа и САЩ, съобщи Reuters. ... икономическият анализатор Ксиа Бин ... препоръчва ускоряване на данъчните реформи и увеличаване на заплатите, именно за да се стимулира потреблението."

  Това Дянков ако го види - направо ще се изприщи от възмущение, колко са "глупави" китайците! Вместо да увеличават пенсионната възраст и да замразяват заплатите, както е у нас - те искали да увеличават последните!!! "Глупави" хора! Да гледат България! Ако не започнат да действат като нас - скоро няма да могат да се насочат към дъното, както е с нас, ами все ще са нагоре!

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 3
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  "Трета категория е най-безрискова и щадяща човешкото здраве според Кодекса за социално осигуряване" Но според закона за здравното осигуряване всички категории са еднакво рискови - все 8% здравна осигуровка.
  "В първа и втора категория пък са поставени рискови и вредни професии" Това "вредни професии" да не би да се базира на Европейския доклад по правосъдие и вътрешен ред?

 • 4
  chad avatar :-(
  Chad

  "Възрастните хора от всички категории труд ще се пенсионират с една година по-късно. Това предвиждат промените в закона на Държавното обществено осигуряване, които е внесла Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ."

  Най-тъжното е, че това предложение няма да реши проблемите, които вносителят ни убеждава, че ще решава успешно.
  То просто ще създаде нови проблеми, много по-страшни от недозавързания бюджет на г-на Вицепремиера.

  Намерението на управляващите за повишаване размера на плащания, несвързани с осигурителен принос, и замразяването на тези, свързани с осигурителен принос, за пореден път доказва практическото завръщане към държавнобюджетно осигуряване от съветски тип.

  Нима мислите, че то е по-добро?

  Или според вас нашите пенсии трябва да зависят не от нашия личен принос, а от настроението на Министъра на финансите???

  Отделен въпрос е, че със заложените параметри на осигурителната система (именувани "реформа" - ха-ха-ха!) управляващите реално демотивират няколко поколения българи за участие в осигурителната система. Отделен въпрос са и проблемите

  Госпожо Стоянова, промени в Кодекса ( не "закона", господин Антонов!) за социално осигуряване, е порочно да се правят, използвайки основни, преходни или заключителни разпоредби на закон за бюджета за календарна година!

  Партийната дисциплина за вас е с явно по-висока ценност от професионалната съвест!

 • 5
  chad avatar :-(
  Chad

  Пардон! Постът замина, преди да съм успял да довърша изречението в пред-предпоследния абзац! А добавката е:

  Отделен въпрос са и проблемите, които това ще създаде в обозримо бъдеще. Но за вас е до болка ясно, че не вие ще управлявате републиката тогава. Затова ли задействате сега тази бомба със закъснител?

 • 6
  piton4o avatar :-|
  piton4o

  Не мога да разбера как няма пари за пенсии,а има за 240 депутата.

 • Chad

  И още нещо, което току-що осъзнах:

  Предложението на (вече не)уважаемата г-жа Стоянова НЕ ЗАСЯГА работещите в МВР!

  Те не са категорийни работници, пенсионират се по условията на специалния си закон - а за там промени НЕ СА предвидени !!!

  Наистина ли вече сме се превърнали в полицейска държава?
  Тихомълком?
  Без да разберем?

 • 8
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  До коментар [#5] от "Chad":

  Точно обратното! Като млад и разумен човек, който следи световните тенденции мога да кажа, че повишаването или не на пенсионната възраст на този етап не ми дава дори и малки гаранции, че в следващите 30 години някой друг няма да я повиши! Напротив - точно обратното, сигурен съм че възрастта ще върви нагоре. Това само по себе си е достатъчен мотив за демотивация. Ако обаче погледнем от другата страна - запазването на тази допълнителна тежест на този етап какво излиза? Един път ще се пенсионирам по-късно, въпреки че внасям колкото сега пенсиониращите се, втори път ги субсидирам през данъците за да могат те да се пенсионират по-рано! Друг феномен, който не разбирам е защо някои трябва да се пенсионират много по-рано, въпреки че са напълно трудоспособни и дори в 90% от случаите работят. След като длъжността им е опасна или вредна след навършване на максимално допустимия стаж просто да довършат стажа си в друга сфера. Не ми е ясно ще за логика е това, че някой трябва през целия си живот да работи само едно и също нещо като това се счита едва ли не за неотменимо право.

 • 9
  pc_none avatar :-P
  pc_none

  Не съм пророк, но ако покрай повишените години за пенсия някой предложи застраховка - "естествена смърт на работното място" - може и да привлече парички.

 • 10
  chad avatar :-|
  Chad

  До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":

  Прав сте. Напълно съм съгласен с мислите ви за ранното пенсиониране на привилегированите групи хора.
  И - да, има значими фактори, които правят осигуряването (в сегашния му, а още повече в предлагания му) вид неизгодна сделка.

  Към изброените от вас мога да добавя още, че сделката "осигуряване" става все по-малко реципрочна: вложението има все по-ниска възвращаемост... Възвращаемостта практически не зависи от размера на вложеното!
  И то без гаранция, че ще бъде получена някаква възвращаемост въобще.

  Не разбрах обаче какво против имате, че
  [quote#5:"Chad"]Отделен въпрос са и проблемите, които това ще създаде в обозримо бъдеще. Но за вас е до болка ясно, че не вие ще управлявате републиката тогава. Затова ли задействате сега тази бомба със закъснител? [/quote]
  Имах предвид, че за поколението, родено след 1980 г., ще бъде изключително трудно (практически невъзможно) да отговори на предвидените изисквания за осигурителен стаж, навършвайки съответната възраст. Това означава, че съответният индивид няма да може да получи пенсия - т.е. на 63 (65) години няма да има доходи от пенсия, с които да се издържа. Който факт го изхвърля във втората "спасителна" мрежа - тази на социалното подпомагане. Която е също част от държавния бюджет. И също се финансира от нашите данъци...
  Т.е. въпросните индивиди се преместват от една на друга хранилка!
  Която, между впрочем, зависи и от благоволението на чиновника! Особено местния!

  Дали това ще намали дефицита?
  Само напомням: изискването мъжете, навършили 65 г., да имат 40 г.осигурителен стаж, за да придобият ПРАВО на пенсия, означава, че те, започвайки трудовия си живот на 25 години, трябва да са осигурени ВСЕКИ МЕСЕЦ до 65-тата си годишнина.
  Любопитен съм за каква част от вашето поколение (не зная кое точно е) това е реална опция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK