Дянков: Пенсионна реформа ще има дори и при вето на президента

Икономисти подкрепят промяната, ще се отрази добре на пазара на труда

   ©  Валентина Петрова

Пенсионната реформа ще се гласува и ще бъде приета, дори ако сега президентът наложи вето. Това каза в Созопол министърът на финансите Симеон Дянков, предаде БТА. Той е категоричен, че компромиси в пенсионната реформа няма да има.

Според предложените промени в Закона за държавното обществено осигуряване, внесени в петък от председателя на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова, хората от всички категории труд ще се пенсионират с една година по-късно от догодина. Друга промяна предвижда мнимите инвалиди да връщат получените пенсии, ако в съда се докаже, че неправомерно са получили право на пенсия по инвалидност. Това ще става след обжалване на Националния осигурителен институт (НОИ) пред съда, като при успех ведомството ще трябва да получи обратно от обявените за мними инвалиди всички пенсии, които са получили.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 6
  • + 3

  Трябва управленска реформа. Дянков и Борисов да се разкарат и да се заменят с кадърни управленци. Защото е гарантирано, че актуалната им "реформа" нито ще увеличи особено БВП-то на страната, нито ще изкара бюджета на излишък. Тия са като предишните, макар и не по същия начин (докато предишните се разпираха от корупция, тия сега пък се раздират от невежество).

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 2
  • + 4

  когато правиха урбулешка приватизация та и разтуриха ц,ялата индустрия на страната не мислиха, взимаха милиони от инвеститорите, изчезнаха в бюджета и сега 4 млрд. дефицит... капиталисти любители и то либерални....

  Нередност?
 • 3
  mik2 avatar :-|
  mik2
  • - 3
  • + 1

  До коментар [#1] от "Станислав Янков": Именно.

  Нередност?
 • 4
  nulew avatar :-|
  nulew
  • - 1
  • + 6

  Лично аз смятам, че пенсионна реформа трябва да има! Но само тя не стига! Трябва да има една нова СОЦИАЛНА реформа! Тази реформа трябва да промени сегашната несправедлива такава, която е " Едни работят и внасят данъци и осигуровки, а други мързелуват, паразитстват и потребяват!"
  Всичко това може да се промени много бързо, елегантно и най-вече справедливо!
  Съжалявам, че ще ви досадя, но ще ви я представя, белким някой ме чуе и реши да промени нещо!
  Всички знаете какво представляват картите за разплащания.
  Въвеждат се три вида такива карти! Първи вид-- Обикновена карта за лица осигуряващи се на една минимална работна заплата! Какво дава тя-При постъпване в болнично заведение нормално отношение от медицинския персонал, стая с 5-6 легла и всичко необходимо за оздравяването на пациента.
  Сребърна карта-За лица осигуряващи се на две- три минимални заплати. Какво получаваш в болнично заведение?- Стая с две легла и собствен санитарен възел и засилено внимание от болничния персонал до пълното ти излекуване!

  Нередност?
 • 5
  nulew avatar :-|
  nulew
  • + 5

  Съжалявам но ще го пиша на части, защото си е доста дълго, а вие ако имате желание и търпение го прочетете!
  Златна карта. За хора осигуряващи се на 4 и по-вече минимални заплати!Какво получават при постъпване в болнично заведение? Самостоятелна стая, с персонална и денонощна сестра и с пряко ангажиран лекуващ лекар.
  Когато пациента се изписва? Има към всяка болница лице, което защитава интересите на пациента и държавата, като платци на лечението и е посредник между тях и болничното заведение, за да се намалят или изобщо премахнат злоупотребите и надписванията по всякакъв вид пътеки. Та при изписване, на пациента му се обяснява какво е извършено за него, какви манипулации и процедури и т.н. и той, ако е съгласен с това просто прави цък на пост терминала, въвежда си кода и парите се превеждат на болницата или другите здравни заведения. Ако не е съгласен парите не се превеждат, докато не се постигне консенсус. По същия начин се обсъжда и поведението на помощния медицински персонал и ако пациента е доволен от тях също им превежда необходимите суми!

  Нередност?
 • 6
  nulew avatar :-|
  nulew
  • + 4

  Да продължа! По принцип каквато и да е спешна и неотложна медицинска помощ, без значение за кого е предназначена е безплатна. Но, ако някои иска да се лекува или му се налага това, но не е осигурен, просто плаща яко, ама яко! Тези които все нямат пари, а и не желаят да се осигуряват, или изобщо да работят да се лекуват при необходимост извън България, щом не мислят за нея или в разните Червен кръст, Червен полумесец или Армията на спасението или къдет намерят за добре!
  Тези карти могат и би трябвало да се използват при всякакъв вид социални ситуации. Примерно при плащане за ясли, детски градини, или средни училища или особено висши такива. Тези които имат карти ще плащат по-малки такси или никакви, а и ще са с предимсво, щот не са паразити, а са нормални и почтени люде! По същия начин и в общините и всякакъв вид други държавни и общински институции, защото тези хора изкарват парите и заплатите на служителите в тази държава, а и самата тя я има благодарение на техните вноски!

  Нередност?
 • 7
  nulew avatar :-|
  nulew
  • + 5

  Още малко да ви досадя!
  Това ще доведе и до рязко изсветляване на икономиката и до реални осигурителни вноски върху получаваните заплати. Та хората,които до сега са избягвали да се осигуряват, ще трябва доста да се замислят и да видят кое им изнася. Със сигурност, богатите бизнесмени няма да се скъпят и ще са за най- високото ниво.
  Ще се стигне до парадокса, че при постъпване на работа няма да се обсъжда само размера на заплатата, а и големината на осигуровката. А парадокса ще е когато по-възрастни лица ще предпочетат по високата осигуровка, нищо че ще получават по-малка заплата, защото переспективите за болничните заведеня ще е много близка и реална за тях, както и за бъдещите майки.
  Всичко това ще доведе до по-големи постъпления, а и до по правилното им и справедливо разпределение.
  Знам, че много от нещата са си спорни! Подлежат на дискусии и обсъждания, но е важна насоката и целта, а всичко останало може да се доработи!
  Това, което сега също е належащото и не търпящо отлагане е Детски да се дават само за 2-3 деца, максимум, а който иска по-вече да си ги ражда ,но и да си ги гледа! Детски трябва да се дават на всички независимо от доходите! Освободените средства да се насочват за инвитро процедури, за тези 200- 300 хиляди бездетни двойки,които също имат право на семейно щастие, а и те ще отгледат здрави прави, добре образовани и възпитани деца, които след 20-тина години да се трудят, че да има някакви пенсии и за нас!

  Нередност?
 • 8
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 2
  • + 1

  Истинска реформа в тази област значи друго и тя не може да бъде само пенсионна, а и социална. Цялостната политика трябва да има три стълба:

  1) подпомагащ (безработните, през цялото време, докато са безработни, само в натура, не с пари и при изискване да участват на конкурси за работа, организирани от Бюрата по труда);

  2) здравен (заплащани от здравни осигуровки животоспасяващи и преодоляващи трайни здравословни увреждания медицински манипулации);

  3) пенсионен, който да допълва подпомагането за безработица, но да е доброволен, човек да може да се пенсионира още след първата пенсионна вноска, ако предлаганата сума (може би 0.0000000000001 стотинка) го устройва, а ежемесечната вноска да може да бъде неограничена (от нула до безкрайност - по желание на вносителя, като за определяне на размера на пенсията да може да се гледа общата акумулирана сума от всичките вноски на вносителя).

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

  Нередност?
 • greco_jlt
  • + 1

  От къде идват парите за пенсии в България сега?
  Парите за пенсии в България сега идват от събираните данъци и държавни такси, включително ДДС, мита и акцизи, както и от осигуровките като вид данък! Така че пълна илюзия е, че би било възможно хората днес да работят и да доживеят достойно старините си! За 2010 г., по данни от НСИ, естествения прираст на населението е отрицателен. Към 2011 г. в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са заложени приходи от осигуровки за пенсии през 2011 г. от 3 милиарда лева. Разходите на фонд „Пенсии“ през същата тази година за сметка на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет са 6 милиарда лева. Това означава, че при сегашната пенсионна система са нужни допълнителни 3 милиарда или 100% повишаване на приходите от вноски за пенсия, за да се постигнат около 40% от работната заплата на всеки и системата да може да се самоиздържа.
  Има ли нужда от реформа изобщо?
  Изглежда че има нужда от радикална пенсионна реформа, защото съдейки по това, че продължителността на живота на хората ще се увеличава постоянно, трябва да се увеличават осигуровките за пенсия и/или пенсионната възраст ще трябва да се увеличава, като пред обществото стоят следните въпроси:
  - Колко да бъдат вноските за пенсия?
  - Какъв да бъде размера на пенсиите?
  - На каква възраст да става пенсионирането?
  При отговорите на тези въпроси трябва да се водим от следните принципи:
  - Размера на осигуровките да бъде максимално нисък
  - Размера на средната пенсия да бъде максимално висок
  - Осигурителната система трябва да запази солидарността, като измери реалния принос на всеки към системата и на база на този принос да изплаща пенсията му.
  Какво става с частните пенсионни фондове?
  В частните фондове за допълнително-задължително пенсионно осигуряване в България за всички родени след 1959 г. трябва да се внасят 5% (7% след 2016 г.) от доходите им задължително в универсални пенсионни фондове, като има и опцията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване срещу държавни преференции при данъчното облагане. Отделно от това работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частни професионални пенсионни фондове. Държавата трябва да поощрява гражданите да инвестират в индивидуални пенсионни сметки на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване чрез ползване на данъчни преференции и въвежване на мултифондовете като избор за инвестиции.

  Нередност?
Нов коментар