България ще следва Германия в пътя през дълговата криза

"Финансовият Шенген" вече започна да придобива очертания

Ако еврозоната престане да съществува, България ще последва политиката на Германия и ще подкрепи нейните предложения, заявиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.
Ако еврозоната престане да съществува, България ще последва политиката на Германия и ще подкрепи нейните предложения, заявиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.
Ако еврозоната престане да съществува, България ще последва политиката на Германия и ще подкрепи нейните предложения, заявиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.    ©  Георги Кожухаров
Ако еврозоната престане да съществува, България ще последва политиката на Германия и ще подкрепи нейните предложения, заявиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

България е на път да се включи в ново геополитическо партньорство с Германия, което да гарантира доминиращата роля на Берлин при решаване на дълговата криза в еврозоната и следкризисния ред в ЕС.

Първи за това спомена финансовият министър Симеон Дянков, който тази сутрин пред bTV заяви, че в рамките на следващите 6 месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува, но вместо това страната ни може да се включи в нов клуб на страните отличници по финансова дисциплина.

Той щял да гарантира икономическото и политическо оцеляване на Европейския съюз, като стожерите му ще са Германия и Франция. Западни издания коментираха, позовавайки се на официални лица от френското правителство, че може да се стигне и до разцепление на еврозоната, след което само дисциплираните държави да въведат единна валута - т. нар. северно евро, а Гърция, Италия и останалите да се върнат към националните си валути.

"За икономическото и политическо оцеляване на Европейския съюз, трябва да влезе някаква нова система. Тази нова система, поне от последната седмица разговорите на големите политици в Европа, е този фискален съюз. България е готова и ще бъде една от членките на този фискален съюз, защото ние изпълваме критериите", каза Симеон Дянков.

Източник на Capital.bg също потвърди, че на страната ни се гледа като на съюзник в опитите на Германия да надделее в съвета на върха на ЕС, чието следващо заседание ще е на 9 декември.

Членство във фискалния съюз, а не в еврозоната

Симеон Дянков твърдо се разграничи от преследването на членство в еврозоната - цел, с която правителството на ГЕРБ се захвана от първия си ден, но не постигна краен успех. Вместо това министърът изтъкна като нова външнополитическа цел на България членство във "финансовия Шенген". Идеята за него видя бял свят през уикенда, когато се разбра, че Германия и Франция обсъждат създаване на нов фискален съюз, обединяващ държави със строга бюджетна дисциплина. Целта му е да се спре разрастването на дълговата криза и да се наложи по-строга финансова дисциплина на силно задлъжнелите страни членки.

В тази коалиция, доминирана от Германия държавите ще спазват по-голяма фискална дисциплина, писа миналата седмица германският Welt am Sonntag, а Wall Street Journal уточни, че се предвижда националните правителства ще очертаят задълженията си с двустранни споразумения и по този начин ще се избегне тромавата и продължителна процедура на внасяне и одобряване на поправки в договорите на ЕС. Германското правителство обаче има скрита цел да използва този съюз за натиск над държавите от еврозоната, които са против идеята за директна намеса на Европейската комисия в бюджетните процедури на страните членки на Европейския съюз.

Миналата седмица Берлин и Париж предложиха още по строги регулации за бюджетните процедури, според които Европейската комисия ще може да връща проектобюджетите за доработване, ако те не са съобразени с правилата за стабилност. Ако се приеме, това ще е още по-крайна и директна намеса на ЕК в бюджетните процедури на държавите в сравнение с механизма, който създаде пактът "Евро +". Директивите и регулациите на ЕС, които чертаят рамките му, влязоха в сила миналата седмица, но те се обсъждат вече 8 месеца, а новите предложения на Франция и Германия идват след шока, който бившият гръцки премиер Георгиус Папандреу предизвика, предлагайки спасителния план за страната му да се подложи на гласуване в референдум.

Великолепната осморка

Проблемът на Германия и Франция е, че до момента не могат да сформират мнозинство сред страните от Еврозоната и за това вече гледат за по-широк съюз с държави членки на ЕС. С такава подкрепа германското правителство може да постави ултиматум, пред южните страни членки, че ще разцепи еврозоната като ги остави сами да се оправят с дълговата си криза. Коалицията около Германия и Франция щяла да се допълни от Австрия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, които и сега с в Еврозоната, както и от Швеция и България.

Според Лисабонския договор една трета от страните членки, т.е. най-малко девет, могат да постигнат засилено сътрудничество (enhanced cooperation) в дадена област, ако това не противоречи на договорите и ако останалите страни членки са съгласни. Така например 14 страни имат общи правила при разводите, които обаче не важат за останалите 13. 

Негласно съгласие с този ход дал и английският премиер Дейвид Камерън, който миналата седмица се срещна с германския канцлер Ангела Меркел. По време на двустранните им разговори се стигнало до споразумение, при което Германия ще влияе на фискалната и икономическа политика в ЕС, а Обединеното кралство ще ръководи реформирането на регулациите в частния финансов сектор.

Идеята за новото съглашение може да се обяви официално тази седмица, с което да се сондират нагласите до 9 декември, когато има среща на върха в Европейския съюз. Удобен формат за такива разговори е срещата на икономическите и финансови министри - ЕКОФИН, която започва днес и на която ще присъства заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, уточни източник на Capital.bg от министерство на финансите.

Според източника България все още не е получила официална покана за включването в такава коалиция, но в последните месеци отношението към България се подобрявало, заради успеха на страната ни да поддържа нисък бюджетен дефицит.

Как се вмества България

С идването си на власт правителството на ГЕРБ постави като основен външнополитически приоритет приемане на България във валутния механизъм ERM2, който е известен като "чакалнята на еврозоната". Процедурата изисква минимален престой от две години на страните кандидатки, по време на който те трябва да покриват стриктно всичките пет критерия от Маастрихт.

Досега България покриваше четири от петте критерия, като единствено бюджетният дефицит бе пречка - 4.7% от БВП за 2009 г. и 3.1% за миналата година. Неформални фактори като ниското равнище на жизнен стандарт и проблемите с корупцията и съдебната система също пречеха на страната ни да бъде поканена за членство в ERM2.

Мерките на правителството за затягане на бюджетните разходи сработиха това лято и висши европейски чиновници промениха тона си към България. Председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер обяви през септември: "Аз наистина съм впечатлен от работата, която правителството е свършило" и допълни, че ако България продължи да покрива стабилно критериите от Маастрихт, ще е добре дошла да кандидатства през 2012 г.

"При напъните ни за еврозоната винаги бяхме възпирани с обяснението, че сме най-бедни и ни е още рано. След като в последните години показахме, че наистина пазим финансова дисциплина, напълно възможно е Брюксел да промени отношението си към нас. Не знам обаче как ще повлияят корупцията и състоянието на съдебната ни система, защото заради тях не можем да влезем в истинския Шенген", коментира макроикономистът Петър Чобанов. По време на предишното правителство той ръководеше закритата вече Агенция за икономически анализи и прогнози и от позицията си е отговарял за голяма част от комуникациите на България с Брюксел по икономическите и финансови въпроси.

В понеделник и премиерът Бойко Борисов се обяви за участие в новата коалиция с думите: "Аз мисля, че шансът в европейско измерение на България е показвайки своята стабилност като държава със своите възможности, да влезем не в еврозоната, а в пакта. Аз в това нещо горещо подкрепям Германия и мисля, че на Балканите, България може спокойно да се охарактеризира с подобни черти за т.нар. финансово стабилни държави, тези, които имат 3%."

Какво мислят икономистите

В понеделник главният икономист на Институт "Отворено общество" Георги Ангелов заяви пред Capital.bg, че затягането на правилата за бюджетна дисциплина в ЕС е задължително. "Необходими са както формални правила и съответните институционални наказания, така и насърчаване на пазарната дисциплина върху правителствата, включително чрез предвиждане на възможности за изгонване на държави от еврозоната и ЕС и съответно фалит", каза той.

Светла Костадинова, която е изпълнителен директор на "Институт за пазарна икономика" принципно, подкрепи идеята за по-строги правила за бюджетен дефицит. "Има проблем с идеята за по-широки правомощия за външен контрол над националните бюджети, тъй като на практика се изземват правомощията на националните парламенти и се нарушава принципът на субсидиарност", каза тя.

По рано тази година България се противопостави на идеята на Германия и Франция за обща данъчна политика в ЕС, защото според Министерство на финансите това можеше да увеличи данъците, плащани в България.

Пълните мнения на двамата може да прочетете тук.
68 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ybh161151101 avatar :-P
  ybh161151101
  • - 6
  • + 74

  Чудесна статия, информирах се за това, което се готви.

  Нередност?
 • 2
  ariman_info avatar :-?
  Ariman
  • - 16
  • + 107

  България е обвързана чрез валутния борд с марката и от там с еврото, това ни дава място за лавиране при проблеми с европейската валута, де факто и де юре, ако всичко се срути, ще отвържем борда и ще се завържем към друга стабилна валута - немска, американска, швейцарска или друга.
  Отделен е въпросът, че България и Германия добро като съюзници не са видели!

  Нередност?
 • 3
  latsy avatar :-|
  latsy
  • - 6
  • + 61

  До коментар [#1] от "followed":

  написано с елементарен и разбран език, написан от професионалист.

  Нередност?
 • 4
  carter avatar :-|
  carter
  • - 5
  • + 90

  [quote#2:"Ariman"]Отделен е въпросът, че България и Германия добро като съюзници не са видели!
  _____[/quote]

  това е факт,но дано бъдещето на това начинание бъде добро обаче.

  силно подкрепям Германия, тя е еквивалент за изключителна икономика за мен.

  Нередност?
 • 5
  donio avatar :-|
  donio
  • - 25
  • + 38

  България винаги е била добре когато Русия и Германия са добре.Надявам се че Меркел и следващите я политици няма да повторят глупостта на Хитлер,но знае ли човек?

  Нередност?
 • 6
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi
  • - 27
  • + 29

  Само не мога да разбера как виждате връщането на Италия и Гърция към старите им валутни с-ми ,като трябваше ЕК да гледа дали се спазват уговорките от страна на страните -членки блееха баирите , а сега говорят за разцепване.Аз съм за единна и обединена Европа ,а как може тя да е такава без страни като Италия,Испания,Португалия и дори Гърция.

  Нередност?
 • 7
  polovtsian avatar :-?
  polovtsian
  • - 8
  • + 111

  Според мен едно евентуално наше включване сред "отличниците" би имало чисто символичен характер. Без нас разделението би било богатият север срещу бедния юг. Ние (евентуално) ще бъдем само за цвят, за да се поддържа тезата, че това е клуб на финансово дисциплинираните, та да не каже някой, че севера дискриминира юга.

  Нередност?
 • 8
  lazoko avatar :-|
  Lazar Kokudew
  • - 12
  • + 65

  Аз по принцип съм голям оптимист. Ама България, в фискален съюз, и то с най големите!!! Звучи ми, като дървено желязо, но нека си помечтаем.....

  Нередност?
 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 33
  • + 37

  Ще следваме Германия... Видяла жабата, че подковават вола.

  Нередност?
Нов коментар